SCHUDNÚŤ ZDRAVO Ako schudnúť ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL súvisí s NADVÁHOU ako ho znížiť.

29.07.2012 09:30

Čo spôsobuje zvýšenie cholesterolu v krvi?  Práve dnešný moderný životný štýl výrazne podporuje vznik zvýšenej hladiny cholesterolu. Ide predovšetkým o nezdravé stravovanie, nedostatok pohybu, fajčenie, ako aj ďalšie faktory. Okrem toho má veľký vplyv aj životné prostredie, psychika, ale aj úroveň poznania a dodržiavania určitých zdraviu osožných, prípadne škodlivých návykov. Záleží však aj na faktoroch, ktoré ovplyvniť nevieme, akými sú genetická predispozícia, vek či pohlavie.  

Cholesterol, ktorý sa nachádza v každej bunke tela, je pre naše telo potrebný, pretože plní niekoľko dôležitých funkcií - je základným stavebným prvkom bunkových membrán a iných tkanív, tvoria sa z neho niektoré hormóny, vitamín D a žlčové kyseliny, je dôležitý pre zdravé fungovanie pečene. Väčšia časť cholesterolu sa tvorí v pečeni, len malú časť telo prijíma potravou. Do krvi sa dostáva dvomi cestami - priamo z pečene, kde sa tvorí asi 70 percent cholesterolu, a zvyšok z tráviaceho traktu. Z tráviaceho traktu sa do krvi vstrebáva asi polovica, a to zo spomínanej živočíšnej potravy  a z ďalších zdrojov, druhá polovica je v žlči pri trávení vylúčená stolicou (jediná cesta, ako sa organizmus zbavuje cholesterolu). Cholesterol je krvou distribuovaný  k jednotlivým bunkám v tele, ktoré ho potrebujú na vyššie uvedené procesy.

Poznáme dva typy cholesterolu - jeden typ sa nachádza v ľudskom tele, druhý v potrave živočíšneho pôvodu (napríklad tuky, mäso, mlieko, vajíčka). Dva významné lipoproteíny, častice, ktoré transportujú cholesterol v krvi, sa odborne nazývajú LDL a HDL. Cholesterol, ktorý tieto lipoproteíny prenáša, poznáme pod názvom "zlý" a "dobrý" cholesterol. Prečo je to tak?

LDL je skratka pre anglický výraz "low density lipoprotein" a v preklade znamená lipoproteín s nízkou hustotou. LDL častice majú za úlohu transportovať cholesterol do tkanív a takto ich zásobovať. Nadmerné hladiny týchto častíc v krvi spôsobujú ukladanie cholesterolu v cievnych stenách, čo často vedie k rozvoju aterosklerózy. Práve preto sa cholesterol prenášaný LDL časticami nazýva aj "zlým cholesterolom". Jeho hladina v krvi by mala byť čo najnižšia.

HDL je skratka pre anglický názov "high density lipoprotein" a znamená lipoproteín s vysokou hustotou. Môžeme povedať, že HDL častice plnia opačnú funkciu - transportujú nadbytočný cholesterol z tkanív do pečene, kde sa vylučuje do žlče a  premieňa na žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov. Preto sa cholesterol prenášaný HDL časticami nazýva aj "dobrý cholesterol". Čím je jeho hladina vyššia, tým lepšie pre náš organizmus.

Vysoký cholesterol a jeho vplyv na organizmus. Zvýšené hladiny cholesterolu v krvi znamenajú pre nás zvýšené riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Týka sa to najmä LDL cholesterolu, teda "zlého cholesterolu". V prípade, že sa LDL častice nachádzajú v krvi v nadmernom množstve dlhšiu dobu, dochádza k ich postupnému prenikaniu do cievnych stien. Tu sa hromadí cholesterol, ktorý prenášajú. V stene cievy sa začínajú vytvárať pláty a takto sa cieva postupne zužuje. Tomuto javu hovoríme kôrnatenie stien tepien (odborne ateroskleróza). V zúženej cieve krv prúdi pomalšie a srdce je pri zásobovaní tela potrebnými živinami namáhané oveľa viac. Hrozí riziko vysokého krvného tlaku. Takisto sa znižuje prívod krvi do životne dôležitých orgánov, akými sú mozog a srdce, čo môže spôsobiť závažné ochorenia, napríklad ischemickú chorobu srdca. Môže dôjsť aj k prasknutiu steny cievy, čím sa v cieve vytvorí krvná zrazenina, ktorá čiastočne alebo úplne zabráni prúdeniu krvi, čo môže zapríčiniť srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu. Zvýšená hladina cholesterolu je síce hlavným rizikovým faktorom pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení, ale existujú aj ďalšie významné faktory, akými sú napr. nadváha, fajčenie, nedostatok pohybu a ďalšie.

 Ideálny stav cholesterolu v krvi dospelého človeka:

celkový cholesterol

do 5,0 mmol/l

LDL (zlý cholesterol)

maximálne do 3,0 mmol/l

HDL (dobrý cholesterol)

najmenej 1 mmol/l u mužov a 1,2 mmol/l u žien

triacylglyceridy

do 1,7 mmol/l

Pre pacientov s klinicky diagnostikovaným kardiovaskulárnym ochorením a pre diabetikov sú cieľové hodnoty ešte nižšie:

celkový cholesterol

nižší ako 4,5 mmol/l

LDL (zlý cholesterol)

nižší ako 2,5 mmol/l

Prevencia a liečba zvýšeného cholesterolu. Vysoký alebo zvýšený cholesterol predstavuje hlavné riziko pre vznik ochorení srdca a obehovej sústavy a patrí do skupiny ovplyvniteľných faktorov. Preto neváhajte a nechajte si zistiť svoju hladinu cholesterolu.

Ako predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Prevencia má pri srdcovo-cievnych ochoreniach kľúčovú úlohu. K najzávažnejším rizikovým faktorom, ktorým je potrebné venovať pozornosť, patria: stravovanie, obezita, alkohol, fajčenie, vysoký krvný tlak, cukrovka, stres a nedostatok pohybu.

Čo je potrebné robiť, aby ste si držali cholesterol pod kontrolou:

  • zdravo sa stravujte,
  • keďže nadbytočné kilá zaťažujú organizmus, odporúča sa zbaviť sa ich, či už úpravou stravovacieho režimu, pohybom alebo diétou,
  • obmedzte fajčenie, najlepšie je však prestať fajčiť, pozor na pasívne fajčenie,
  • pravidelne sa venujte nejakej pohybovej aktivite najmenej 30 minút aspoň 3 krát do týždňa, veľmi pomôžu obyčajné prechádzky, najlepšie v parku alebo v lese,
  • alkohol konzumujte s mierou,
  • sledujte si svoj krvný tlak,
  • zbytočne sa nestresujte, stresovým situáciám sa vyhýbajte, stres môžete odbúrať návštevou prírody, pohybom, venovaním sa svojím koníčkom alebo tvorivej činnosti,
  • cukrovka výrazne zvyšuje riziko, treba ju mať pod kontrolou.

Stravovanie má výrazný vplyv na hladinu nášho cholesterolu a zároveň je  najjednoduchším spôsobom, ako hladinu cholesterolu ovplyvniť. Preto vám ponúkame základné rady a tipy, ako si upraviť jedálniček.

Tipy a rady pre váš stravovací režim.

  • obmedzte príjem tukov, hlavne tzv. „trans“ foriem mastných kyselín, ktoré sa najviac nachádzajú v margarínoch a v potravinách, pri výrobe ktorých boli použité (tukové pečivo, náhrady šľahačky, majonézy, sušené omáčky, dresingy), z olejov dávajte prednosť olivovému
  • konzumujte  menej mäsa, najmä vnútorností, uprednostnite ryby a biele mäso
  • z mliečnych výrobkov preferujte nízkotučné
  • vaječné žĺtka síce obsahujú veľa cholesterolu, avšak aj ochranne pôsobiaci lecitín, a preto aj osoby, ktoré majú značne zvýšenú hladinu cholesterolu môžu konzumovať 2-3 vajíčka týždenne
  • zaraďte do Vašej stravy celozrnné potraviny, strukoviny, obilniny, veľa ovocia a zeleniny
  • do jedál pridávajte menej soli, korenia a cukru, cukor môžete nahradiť medom
  • pite dostatok tekutín, najmä vody, minerálok a čaju
  • pri príprave jedla obmedzte fritovanie, pečenie a vyprážanie
  • dôležitý je dostatočný prísun vitamínu C

Liečba srdcovo-cievnych ochorení

Základný postup v liečbe vysokého cholesterolu, alebo odborne dyslipidémie, by sa mal sústrediť na zmenu životného štýlu, a to konkrétne na dodržiavanie diéty, zvýšenie fyzickej aktivity a zákaz fajčenia. Dyslipidémia je ochorenie, ktoré sa prejavuje abnormálnymi hladinami lipidov, teda tukov, v krvi, čo je spôsobené buď zvýšenou tvorbou tukov, alebo zníženou schopnosťou odbúravať tuky v tele. V prípade farmakologickej liečby lekár vyberie pre vás ten najvhodnejší liek a pomocou tohto lieku sa bude snažiť dostať pod kontrolu Váš cholesterol. Väčšinou je to vtedy, keď si organizmus sám nedokáže správne regulovať cholesterol a úprava životného štýlu nestačí. Vy sami môžete napomôcť úspešnému zvládnutiu ochorenia, a to dodržiavaním zásad liečby, pravidelnými kontrolami u svojho lekára, ako aj ovplyvnením už spomínaných rizikových faktorov. Váš nový spôsob života a váš liek vám pomôže dostať cholesterol pod kontrolu a žiť plnohodnotný život zdravého človeka. Iba 10 % redukcia celkovej hladiny cholesterolu znamená až o 15 % nižšiu úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia.

Cieľom liečby je znížiť hladiny cholesterolu na odporúčané hodnoty. Sú to hodnoty, pri ktorých je už kardiovaskulárne riziko pacienta nízke a porovnateľné so zdravým človekom. Najúčinnejšie lieky na znižovanie hladín cholesterolu sú statíny. Statíny znižujú hladiny celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu tak, že blokujú jeho tvorbu v pečeni. Najúčinnejšie statíny zároveň redukujú aj koncentráciu triacylglycerolov v krvi. Statíny účinným znížením hladín cholesterolu a čiastočne aj triacylglycerolov redukujú srdcovocievne riziko pacienta, čím znižujú úmrtnosť a chorobnosť na ochorenia srdca a ciev. Statíny lekár predpíše vtedy, ak po úprav e životného štýlu a stravovania po 3 mesiacoch nedôjde k dostatočnému zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist