Stravovanie, zloženie stravy a výber potravín pri chudnutí a diéte.

08.03.2010 03:45

Stravovanie, zloženie stravy a výber potravín pri chudnutí a diéte. U ľudí držiacich diétu prevláda názor, že po jedle s vysokým obsahom škrobu – ako sú cestoviny, chlieb a zemiaky – sa priberá. Preto ani neprekvapuje názor, ktorý zastáva mnoho ľudí, že nejedia chlieb alebo cestoviny len preto aby nepribrali. Pritom sacharidy – výživné, s vysokým obsahom vlákniny, so schopnosťou vás nasýtiť a pritom neohroziť vašu hmotnosť, predstavujú pre váš organizmus kvalitné palivo a mali by tvoriť základ našej stravy.
Snažte sa vo svojej výžive zvýšiť obsah vlákniny a kupujte celozrnný chlieb, neolúpanú ryžu a zeleninu s vysokým obsahom vlákniny – údaje nájdete na etiketách. Zemiaky vám poskytnú vlákninu len v prípade, že ich jete so šupkou.
Chyba z hľadiska výživy nie je v týchto potravinách ako takých, ale v pochutinách, ktorými ich ochucujeme a kombinujeme. Skúste preto zemiaky ochutiť niečím s nízkym obsahom tuku, napríklad jogurtom alebo tvarohom. K cestovinám pridávajte tomatové omáčky (môžete si ich sami pripraviť, bez oleja) a vyhnite sa omáčkam smotanovým. Na chlieb si pripravte jogurtový syr, ktorým nahradíte syr smotanový: nalejte netučný jogurt do utierky vložte do sitka a nechajte ho cez noc v chladničke. Prebytočná voda odkvapká a vznikne roztierateľný syr.
Jedna porcia potravín s vysokým obsahom škrobu predstavuje plátok chlebu alebo pol lievanca, 1 šálku cestovín, ryže alebo varených obilnín. Fazule sú bohaté na bielkoviny a vlákninu: jedna porcia je 1/3 šálky varených fazuli alebo hrášku.

Kliknite na zobrazenie celého článku.

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist