Ako schudnúť Áno, aj TEKVICA je VÝBORNÁ POTRAVINA na CHUDNUTIE, RECEPTY.
Tekvica je výbornou potravinou, ktorá vám pomôže schudnúť bez hladovania.
Pravidelná konzumácia tekvice dokáže už po týždni viditeľne zlepšiť činnosť vášho metabolizmu, narušeného predchádzajúcim nepravidelným a tučným stravovaním.
Tekvica sa čoraz viac dostáva do povedomia našej populácie, a to nielen na Halloween, ale hlavne vďaka svojim nutričným vlastnostiam a širokým možnostiam využitia.
Tekvica je ľahko stráviteľná potravina, obsahuje len minimum kalórií.
100 g tekvice obsahuje len 37 kcal, 1 g bielkovín, 7,5 g sacharidov, z čoho cukry tvoria len 1,7 g, 0,5 g vlákniny a iba 0,2 g tuku.
Pri chudnutí ňou môžete tekvicou nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo si ju pripraviť ako zdravý hlavný chod.
Stravovanie s tekvicou je nielen účinný, ale v prvom rade zdravý spôsob, ako sa rýchlo a natrvalo zbaviť prebytočných kilogramov, schudnúť.
Vysoký obsah vlákniny v tekvici podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka.
Dužina tekvice je bohatá na vodu, obsahuje jej až 90%, zlepší váš pitný režim.
Tekvica účinkuje aj ako jemné a šetrné preháňadlo.
Tekvica je nielen typickou letnou zeleninou, ale aj veľmi chutnou a diétnou potravinou. Zasýti vás, pomôže vám zlepšiť trávenie a vášmu telu dodá bohatú dávku vitamínov, minerálov i balastných látok.
Tekvica má v našej kuchyni obrovské využitie ako kvalitná, chutná a pritom nízkokalorická potravina.
Z tekvice sa dajú pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i štipľavo.
Tekvicou môžete hlavne pri chudnutí chutne nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo pripraviť si z nej lahodné a zdravé hlavné jedlo.
Tekvicu môžete sterilizovať ako kompót, môžete ju využiť na varenie polievok, hlavného chodu, ako prílohu k hlavnému jedlu, dokonca aj grilovať, zapiecť v rúre alebo vyprážať namiesto bravčového rezňa.
Tekvica obsahuje veľa vitamínov - hlavne A, C a vitamínmi skupiny B.
Vitamín B2 – riboflavín z tekvice zlepšuje štiepenie tukov a cukrov.
Tekvica pôsobí ako jemné preháňadlo šetrné voči črevám.
Tekvica obsahuje v značnom množstve antioxidant beta-karotén, ktorý bráni poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Ďalším významným antioxidantom obsiahnutým v tekvici je vitamín E.
Zo semienok nabitých vitamínmi a minerálnymi látkami sa lisuje kvalitný tekvicový olej. Jeho farba je tmavozelená a má nenapodobiteľnú orechovú vôňu. Tekvicový olej sa lisuje za studena, takže sa v ňom uchovávajú všetky hodnotné látky. Je vhodný na prípravu šalátov, polievok, omáčok i na dochucovanie jedál. Konzumácia tekvicového oleja povzbudzuje krvný obeh a napomáha znižovaniu cholesterolu v krvi.
Kyselina pantoténová a kyselina nikotínová pozitívne pôsobia na cievy a srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Jadierka z tekvice dodávajú organizmu nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu vitamínu D.
Tekvica pomáha ľuďom so zhoršenou cirkuláciou krvi, aj s problémovým trávením. Dokonca sa odporúča aj pri ľahkých otravách či poruchách spánku.
Tekvica svojím zložením pomáha pri regenerácii pečene.
Tekvica je zásobárňou minerálov meď, železo, horčík a draslík. Draslík pomáha vyplavovať tela prebytočné soli, čím pomáha mierniť reumatizmus a dnu.
Ak budete poctivo dodržiavať náš diétny jedálny lístok, za dva týždne sa vám podarí zhodiť neuveriteľných šesť až osem kíl bez toho, aby ste hladovali.
Jedálny lístok s využitím tekvice, ktorý vám pomôže zdravo schudnúť.
1. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou
Obed – sýta zeleninová polievka s tekvicou a zemiakmi
Večera – v rúre pečená tekvica s korením
2. deň
Raňajky – ovocná ovsená kaša, tekvica
Obed – zeleninová polievka, tekvicový koláč pripravený z celozrnnej múky
Večera – veľká ovocná misa s jablkami, hruškami a citrusmi
3. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou
Obed – zeleninová polievka, tekvica plnená mäsom a ryžou
Večera – ananásovo-tekvicový šalát s krutónmi
4. deň
Raňajky –smoothie s tekvicovým pyré, banánom, jogurtom, medom a drveným ľadom
Obed – zeleninová polievka, dusená tekvica s čili papričkami
Večera – dusená tekvica so syrom a hríbmi
Recepty na jedlá z tekvice.
Plnená tekvica s ryžou
počet porcií4
Ingrediencie
- menšia biela tekvica alebo cuketa
- mleté mäso
- varená ryža
- vajcia
- soľ
- cibuľa
- mletá paprika
- olej
Postup
Tekvicu očistíme, rozkrojíme po dĺžke, vydlabeme semienka, a spodok skrojíme, aby stála rovno. Osolíme, v mise vymiešame mäso, ryžu, vajcia, cibuľu, mletú papriku, soľ a naplníme tekvicu. Plech potrieme olejom, položíme naň vyplnenú tekvicu, znova ju potrieme olejom a pečieme v rúre ¾ hodiny. Podávame s varenými zemiakmi, šalátom a tatárskou omáčkou.
Plnená tekvica s mäsom
počet porcií4
Ingrediencie
- 1 malá tekvica,
- 1/2 kg mletého mäsa (chudá bravčovina)
- cibuľa
- cesnak
- čierne mleté korenie
- červená paprika
- vajce
- soľ
- 1 suchý celozrnný rožok.
Postup
Tekvicu ošúpeme a s lyžicou vydlabeme. Ostatné suroviny zmiešame s mletým mäsom. Rožok pred zmiešaním namočíme do studenej vody a vytlačíme. Celú mäsovú zmes naplníme do tekvice dáme do pekáča polejeme olejom a pečieme v stredne horúcej asi cca 1. hod.
Tekvicové placky plnené zeleninou
počet porcií4
Ingrediencie
- 1 tekvica
- 2 vajíčka
- mleté čierne korenie
- vegeta
- 1-2 strúčiky cesnaku
- hladká múka na zahustenie
- olej
- syr eidam
- mrazená zelenina
Postup
Tekvicu nastrúhame, pridáme obe vajcia, okoreníme, pridáme vegetu, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Na oleji upečieme placky. Potom na masle udusíme mrazenú zeleninu. Na tanier poukladáme placky, na ne položíme zeleninu, prikryjeme druhou plackou a posypeme strúhaným syrom.
Falošná hydinová polievka
počet porcií4
Ingrediencie
- Vnútorná dužina z tekvice (semenná časť)
- 1 dcl oleja
- väčšia mrkva
- soľ
- celé korenie čierne a nové
- vegeta
- vajce a hrubá múka na strúhance
- petržlenová vňať
Postup
Do mierne osolenej vody dáme vnútro s tekvice, pridáme korenie a prikryté pomaly varíme minimálne hodinu. Na oleji popražíme na jemno nastrúhanú mrkvu. Keď sa olej zafarbí do ružova vlejeme do vývaru a krátko povaríme. Do scedeného vývaru zavaríme buď strúhance alebo drobné halušky, dochutíme vegetou a petržlenovou vňaťou. Kto chce môže do polievky pridať i nakrájanú koreňovú zeleninu.
Mrkvová polievka s cukinou alebo s tekvicou
počet porcií4
Ingrediencie
- 2 mrkvy
- 150g cukiny alebo tekvice
- 1 zemiak
- 3 dl vody
- 1dl mlieka
- pár kvapiek oleja
- zelená vňať
Postup
Mrkvu očistíme, umyjem a spolu s očistenou cukinou alebo tekvicou pokrájame na drobné kúsky a dáme variť do mäkka.. Potom pridáme mlieko, povaríme a dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Tekvicová polievka s kuracím mäsom
počet porcií8
Ingrediencie
- 250g tekvice
- 50g kuracieho mäsa
- 2 zemiaky
- 100ml mlieka
Postup
Tekvicu ošúpte, pokrájajte na malé kúsky a uvarte spolu so zemiakmi domäkka. Kuracie mäso uvarte. Všetko spolu rozmixujte a pridajte mlieko.
Tekvicovo-mrkvová kaša
počet porcií1
Ingrediencie
- 70g tekvice
- 1 mrkva
- 1 zemiak
- pár kvapiek oleja
Postup
Tekvicu nakrájajte na malé kocky, očistenú mrkvu nakrájajte na malú kúsky. Zemiak očistite a všetko spolu uvarte vo vode. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou, pridajte rastlinný olej a premiešajte.
Cuketovo - tekvicová polievka
počet porcií8
Ingrediencie
- 1/2 tekvice
- 1 malá cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 PL hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
- kari
- petržlenová vňať
- kôpor
- vegeta
- bazalka
Postup
Cibuľku najemno pokrájame a spolu s prepasírovaným cesnakom opražíme na oleji. Tekvicu a cukinu si pokrájame na malé kocky a pridáme k cibuľke. Krátko orestujeme a zalejeme vodou. Takto pripravenú zeleninu osolíme, pridáme dostatok mletého čierneho korenia. Ďalej pridáme štipku vegety, 2 malé lyžičky kari korenia, petržlenovú vňať a trochu kôpru. Posypeme bazalkou a varíme, kým tekvica a cuketa nie sú mäkké. S trochou vody si rozmiešame múku a pomaly za stáleho miešania prilejeme do polievky. Varíme asi 5 min. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme a môžeme podávať. Na ozdobu použijeme petržlenovú vňať.
Mixovaná zeleninová polievka
počet porcií6
Ingrediencie
- mrkva
- kaleráb
- zeler
- petržlen
- cibuľa
- cesnak
- paradajka
- paprika
- tekvica s dužinou
- soľ
- vegeta
- olej
- hladká múka
- mlieko
- syr
Postup
Zeleninu podľa vlastnej chuti očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej a vegetou dochutenej vode. Potom všetko rozmixujeme, prepasírujeme a vrátime do hrnca. Pridáme zásmažku (z trošky oleja, 1 zarovnanej PL hladkej múky), prilejeme mlieko (podľa vlastnej chuti) a keď polievka zovrie môžeme (ale nemusíme) pridať najemno nastrúhaný syr.
Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA
nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE,
konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)