Ako schudnúť Ak nechcete byť pri chudnutí HLADNÍ, DAJTE si FAZUĽU.

11.09.2014 06:39

Najväčšou výhodou využívania fazule pri chudnutí je jej vysoký sýtiaci efekt bez zbytočného príjmu tukov.

Zaraďte ju do svojho jedálneho lístka na chudnutie, zasýti vás na dlhšiu dobu, pomôže vám zlepšiť metabolizmus.

Fazuľa má nízky glykemický index a dokáže kontrolovať hladinu cukru v krvi.

Výhodou fazule je jej nízka cena a množstvo receptov na hlavné i doplnkové jedlo pri chudnutí Fazuľa pomáha aj pri obnove svalovej hmoty, ktorá je po mnohých diétach oslabená a človek má takto zhoršený bazálny metabolizmus..

Pri klasických diétach tak, že začneme jesť menej, oslabíme organizmus o správny prísun bielkovín - proteínov. Tie sú ale práve pri chudnutí nevyhnutné. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začnete uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať bielkoviny.

Koľko fazule môžete zjesť pri chudnutí.

  • Za týždeň by sme mali zjesť 5 porcií strukovín (1 porcia je cca 1/2 hrnčeka uvarenej fazule, šošovice alebo cícera). Prechodne môžete toto množstvo aj zdvojnásobiť, či už na chudnutie alebo inú potrebu zvýšeného príjmu vlákniny v strave (napr. pri zápche).
  • Nezabudnite na dostatok tekutín, vláknina splní svoj účel iba pri dostatočnom pitnom režime. Fazuľa by mala napučať tekutinou. Pite však rovnomerne počas celého dňa. Najlepšia je čistá voda, prípadne ochutená citrónom, z čajov nesladený zelený, čierny, zázvorový či mätový.

Koľko proteínov – bielkovín sa skrýva vo fazuli.
Ich percentuálny obsah sa líši podľa druhu fazule od 21 – 24%, čím je porovnateľný, dokonca vyšší než v potravinách živočíšneho pôvodu.
Biologická hodnota fazule.
Biologická hodnota fazule je zrovnateľná s mliekom, vyššia ako mäso a nižšia ako vajíčka. Je vhodné dopĺňať fazuľu napr. pšenicou, sezamovými alebo slnečnicovými semiačkami, droždím, aby sa dosiahla optimálna biologická hodnota.
Stráviteľnosť fazule.
Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov ako napr. z mäsa a vajec. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej.
Rastlinná vláknina vo fazuli.
Fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina vo fazuli pomáha v prevencii proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Pravidelnou konzumáciou fazule si znížite cholesterol.  
Pravidelnou konzumáciou fazule si môžeme udržať prijateľnú hladinu cholesterolu.
Fazuľa pomáha riešiť zdravotné problémy.
Fazuľa chráni pokožku a sliznicu vďaka niacínu a kyseline pantoténovej, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kožného tkaniva. Aj menší deficit niacínu spôsobí šupinatosť a praskavosť pokožky. Nedostatok kyseliny pantoténovej spôsobuje lámavosť vlasov a problémy s pokožkou. Fazuľa dobre pôsobí pri vypadávaní vlasov a lupinách. Fazuľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri koronárnych ochoreniach. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt.
Ďalšie ochorenia, pri ktorých je vhodná konzumácia fazule
Zápcha a choroby hrubého čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka (ako prevencia), hypertenzia – pre vysoký podiel draslíka a minimum sodíka, anémia a rekonvalescencia.
Druhy fazule a ich použitie v strave pri chudnutí.

  • Biela fazuľa - veľmi jemná, vhodná najmä na pyré.
  • Strakatá fazuľa - stredne veľká, uplatňuje sa najmä v talianskej kuchyni.
  • Červená fazuľa - má veľmi jemnú štruktúru a silnú chuť, výborná do šalátov s čili papričkami a do ryže.
  • Fazuľa obyčajná - má taktiež silnú chuť, ale nie až tak ako červená fazuľa.
  • Čierna fazuľa oválna - má tmavú farbu, sladkastá chuť pripomínajúca huby, pripravuje sa dusená a kombinovaná s ryžou.
  • Čiernozrnná fazuľa - má charakteristickú čiernu škvrnu, má najtenšiu šupku spomedzi druhov fazule.
  • Lima - plochá fazuľa s krémovou štruktúrou a jemnou chuťou.
  • Fazuľa v plechovke

Jedna plechovka fazule obsahuje:

  • 80 % dennej dávky vlákniny 
  • 4 0 % dennej dávky kyseliny listovej 
  • 35 % dennej dávky draslíka
  • 40 % dennej dávky horčíka 
  • 20 % dennej dávky vápnika

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU

a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist