Ako schudnúť Ako a čo na OBED pri CHUDNUTÍ.

19.03.2015 05:57

Obed by pri chudnutí mal byť chutný, výživný, výdatný a ľahký.

Podľa zásad zdravého stravovania by obed mal byť pre každého povinnosťou a večera liečbou. V každodennom strese zostáva často práve obed na vedľajšej koľaji. Ľudia pre nedostatok času často obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením, takže jedlo im potom ostáva dlho ležať v žalúdku ťažké ako olovo, čo krátkodobo škodí nielen Vašej nálade a aktivite ale dlhodobo aj zdraviu. Ticho priberáte.

Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní. Vtedy už Váš organizmus potrebuje doplniť zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa.

Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla, zrýchli a zjednoduší proces chudnutia.

Polievky majú nižšiu energetickú denzitu (obsahujú viacej vody) a dodajú telu menej energie ako hlavné jedlo. Vhodná polievka  vám rozprúdi spaľovanie tukov a prečistí telo. Zeleninová polievka obohatená o cestoviny vás aj zasýti, keďže obsahuje aj množstvo uhľohydrátov a vlákniny. V lete vás osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami. Stačí si vybrať správnu polievku.

Zahusťované, smotanové, sýte strukovinové polievky, husté polievky s množstvom cestovín alebo knedličkami a instantné polievky nepatria medzi polievky podporujúce chudnutie.

Aké by malo byť zloženie vášho obeda pri chudnutí. 

Podľa najnovších výskumov by sa náš obed mal skladať z  nasledujúcich skupín potravín:

  • šalát z čerstvej zeleniny
  • jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie
  • jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Šalát z čerstvej zeleniny by mal obsahovať :

  • listovú zeleninu (čínska kapusta, hlávkový šalát, vňate). Listová kyselina je dôležitým zdrojom kyseliny listovej, nevyhnutnej pre tvorbu červených krviniek a ďalších dôležitých látok. Chlorofyl nášmu telu poskytuje dostatok prepotrebného horčíka.
  • farebnú zeleninu(mrkva, červená, žltá a zelená paprika, paradajky, cvikla, brokolica). Farebná zelenina je vynikajúcim zdrojom provitamínu A, ktorý účinne pôsobí proti rakovine. Ďalšie druhy zeleniny poskytujú bohatý sortiment výživných, ochranných látok a vitálnych látok, ktoré v nás budú pôsobiť po celý zvyšok dňa.
  • reďkovku a karfiol
  • klíčiace výhonky
  • cibuľu a cesnak

Zelenina, ktorú dávame do šalátov by mala byť krehká a pokrájaná na malé kúsky, aby sa dala dobre rozžuť. Šalát upravíme pridaním oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový), citrónovej šťavy, trošku soli, kyslej smotany a hnedého cukru. Kto uprednostňuje prírodné koreniny môže si šalát ochutiť saturejkou, bazalkou či mätou.

Soľou v šalátoch treba šetriť, obzvlášť tí, ktorí trpia vysokým tlakom. Každá zelenina obsahuje dostatok minerálnych solí, vrátane chloridu sodného.

Jedlo dodávajúce telu na obed energiu -  kalórie. 

Obedňajšie jedlo by malo obsahovať niektoré z nasledujúcich potravín:

  • strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, cícer)
  • zemiaky, cestoviny
  • obilniny (ovos, ryža, pšeno)
  • kombinácia strukovín s obilninami

Kombináciou strukovín s obilninami (ryža so šošovicou, ryža s fazuľou) získame bielkoviny vysokej biologickej hodnoty podobné mäsu.

Jedlo dodávajúce telu na obed bielkoviny. 

Môžeme použiť niektorú z možností:

  • rastlinné sójové mäso s dusenou zeleninou (paprika, šampiňóny, artičoky)
  • sójové výrobky s dusenou zeleninou (tofu)
  • vajce s dusenou zeleninou

Pre vysoký obsah cholesterolu nekonzumujeme viac ako 3 vajcia týždenne. Rastlinné produkty na báze sóje poskytujú rovnaké, alebo vyššie množstvo výživných látok ako mäso, a majú tú výhodu, že dodávajú telu oveľa menšie množstvo tuku i kalórií.

Obmedzte vyprážané jedlá.
V nejednej reštaurácii vyprážajú mäso na už použitej dávke oleja. Preto sa vyhnite prepálenému oleju a objednajte si jedlo, ktoré je pripravené na pare, je pečené alebo grilované. Vhodné sú jedlá, ktoré majú minimálnu nasiakavosť, aby ste pred sebou nemali na tanieri jedlo plné oleja. Ak už teda nedodržíte úplne diétny rozpis, tak si aspoň zvoľte menšie zlo.

Sýte predjedlo zjedzte ako hlavné jedlo.
Keďže gramáž porcií jedál sa v posledných rokoch zvýšila, skúste si namiesto hlavného jedla objednať niečo z predjedál. Určite vás to nasýti a kaloricky neprešvihnete limit, ktorý by ste pri vašom chudnutí mali dodržať. 

Vyberajte si jedlá bez zahusťovaných omáčok.
Veľkú pozornosť pri výbere jedla venujte rôznym omáčkam a zálievkam mäsa. Bývajú síce veľmi chutné, ale veľakrát sú to tučné šťavy, ktoré môžu energetickú hodnotu celého jedla aj zdvojnásobiť. Grilované kura si dajte, avšak nie vtedy, ak pláva v kalorickej omáčke. Ak už omáčke neodoláte, objednajte si omáčku na paradajkovom základe.

Pred obedom si zaplňte žalúdok, eliminujete tak hlad.
Prvou chybou je ísť do reštaurácie hladný. Vtedy len veľmi ťažko dokážeme odolať ponuke v jedálnom lístku. Preto ešte 30 minút pred príchodom do reštaurácie vypite pohár zeleného čaju, či 3dcl čistej vody, ktorými dokážete utíšiť svoj hlad alebo si dajte jablko, ktoré splní rovnaký účinok.

Vylúčte chlieb z obedňajšieho menu.
V niektorých reštauráciách vám čašník prinesie k polievke alebo pred samotným jedlom košík plný chleba. Radšej ho požiadajte, aby ho odniesol späť, lebo ak vám zostane ležať na stole, nie vždy mu odoláte a dostanete do seba naozaj zbytočné kalórie.

Dajte si pozor na viac chodov.
Ak idete do reštaurácie v sprievode viacerých ľudí, nenechajte sa ovplyvniť ich výberom jedál a predovšetkým množstvom chodov. Oni nechudnú, preto vaše rozhodovanie musí byť iné. Ak by sa predsa nedalo odmietnuť viac chodov, objednajte si niečo ľahké, napríklad zeleninový šalát.

Stravu si dajte naložiť na malý tanier.
V prípade švédskych stolov je riziko ešte väčšie. Dobrou fintou je, že si jedlo budete nakladať na najmenší tanierik, aký nájdete. Človek je už raz taký, že má akúsi vnútornú potrebu naložiť si na tanier toľko jedla, aby bol tanier plný. Najmenší tanier si môžete v pohode naplniť a zároveň to vyzerá, akoby ste jedli bez obmedzenia.

Obedujte bez šalátových dressingov.

Podobné platí aj pri šalátových dressingoch, ktoré prevyšujú kalorickú hodnotu šalátu aj niekoľkonásobne. Preto si objednávajte iba čistý šalát jemne zaliaty olivovým olejom.

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist