Ako schudnúť Ako pri chudnutí zvládnuť boj medzi KYSELINAMI a ZÁSADAMI.

19.08.2014 03:23

Pri procesoch látkovej premeny si ľudský organizmus produkuje kyseliny samo, no dôležité zásady si samo vytvoriť nedokáže. Ak je pomer zásad a kyselín v tele narušený a prevládajú kyseliny, dochádza k prekysleniu nášho tela.

Mnohé z  potravín nie sú síce samy o sebe kyslé, avšak ničia zásadité látky, jedná sa o tieto potraviny.

  • biely cukor, biela múka a produkty z nich vyrobené a rovnako aj stužené tuky doslova pôsobia ako zlodeji zásad, hoci sú vo svojej podstate zásadité,
  • inými producentmi kyselín sú požívatiny, ako napríklad alkohol, cigarety a káva,
  • nervové preťaženie a stres sa takisto starajú o tvorbu kyselín, pretože telo na ne reaguje tak, že neprirodzene aktivuje látkovú výmenu, tak sa zásoby bázických protilátok v zásobách tela pravidelne likvidujú.

Ako sa dá dosiahnúť rovnováha kyselín a zásad vhodným stravovaním.

To, čo pijeme a jeme, má priamy vplyv na rovnováhu kyselín a zásad v našom tele. Ideálny pomer zásaditých a kyslých potravín by mal byť 80 ku 20. No stravovanie mnohých z nás vyzerá inak.

1. Čo by sme mali jesť a piť najčastejšie – čo nám dáva zásady.
    - potraviny rastlinného pôvodu,
    - mlieko a šľahačka,
    - zeleninový vývar,
    - nesladené ovocné šťavy,
    - nesýtené minerálne vody,
    - zeleninové šťavy,
    - bylinkové čaje.

2. Čo môžeme jesť a piť častejšie - neutrálne potraviny:
    - maslo,
    - za studena lisované oleje a margaríny.

3. Čo by sme mali jesť a piť s mierou - zlodeji zásad (nútia telo, aby na ich spracovanie a udržanie rovnováhy používalo zásadité látky z vlastných rezerv):
    - cukor a potraviny obsahujúce cukor (koláče, lekvár, sladkosti, čokoláda, zmrzlina,  malinovky, sladené šťavy),
    - biela múka a výrobky z nej (biely a toustových chlieb, žemle, cestoviny, koláče a torty),
    - múka z lešteného a šúpaného obilia a produkty z nej,
    - káva a alkohol v každej forme.

Hlavný zlodej zásad je rafinovaný cukor. Aby ho organizmus spracoval, musí mobilizovať mimoriadne veľké množstvá zásaditých látok.

4. Čo by sme mali jesť a piť len zriedka - najčastejšie je naše telo zaťažené, keď musí prekonávať odbúravanie anorganických kyselín vznikajúcich pri odstraňovaní zo živočíšnych bielkovín:
    - mäso a vnútornosti, ako aj divina a hydina,
    - ryby a plody mora,
    - syry (predovšetkým pikantné a ostré druhy),
    - kyslomliečne výrobky (napríklad jogurt, cmar, kyslá smotana),
    - mäsové, hydinové a rybie vývary,
    - sýtené minerálne vody.

Príjem tekutín ako ochrana pred kyselinami.

Naše telo sa skladá prevažne z vody. Odborníci odporúčajú vypiť za deň minimálne 1,5 až 2 litre tekutín. Pri telesnej námahe, teple a aj pri prekyslení stúpajú požiadavky na tekutiny až na 4 litre.
Voda je na prvom mieste medzi najzdravšími spôsobmi ako zahnať smäd. Odporúčajú sa najmä tiché liečivé vody, pramenité vody a kvalitná voda z vodovodného kohútika. Oxid uhličitý nezaťažuje len žalúdok a črevá, ale zvyšuje aj množstvo kyselín v tele. Pre všetkých, ktorí si chcú udržať pomer kyselín a zásad v rovnováhe, nie sú dobrou voľbou sýtené minerálne vody.

Kto konzumuje kávu v nadmernom množstve, dostáva do chodu nielen krvný obeh a trávenie, ale silno rozprúdi aj produkciu kyselín v tele. Dôjde k tomu, že kofeín u prekyslených ľudí kladie ešte väčšie požiadavky na už aj tak preťažený sympatikus (sympatikus má povzbudzujúci účinok na životne dôležité funkcie a maximálny výkon vylúčením adrenalínu, zdvihnutím krvného tlaku, zrýchlením dýchania a srdcovej frekvencie). Pretože prekyslenie vedie k poruchám spánku, nervozite a súčasne k príznakom veľkej únavy, je káva pre takto postihnutých nevhodná z viacerých dôvodov. Podobne to platí pre čierny čaj ako aj pre kolu.

Komu nechutí piť neprestajne len vodu, môže si namiesto nej vychutnať bylinkový, alebo ovocný čaj. Veľa liečiteľov považuje listy zeleného čaju za liečivý prostriedok proti množstvu civilizačných ochorení. Zelený čaj by mal vďaka látkam, ktoré obsahuje, posilňovať imunitný systém a podporovať organizmus v boji proti škodlivým látkam a anorganickým kyselinám. V prospech toho hovorí vysoký podiel zdravie posilňujúcich a antibakteriálnych látok. Zelený čaj poskytuje vitamíny B1, B2, C, E a K, ako aj určité množstvá fluóru, draslíka, vápnika a stopy zinku.

Ovocie patrí popri zelenine na prvé miesto medzi potravinami poskytujúcimi zásadité látky. Platí to aj pre ich "tekutú formu", šťavu, za predpokladu, že si vyberiete prírodné šťavy bez pridania cukru - alebo ešte lepšie - vytlačíte alebo odšťavíte si ich sami. Samozrejme, že aj zeleninové šťavy sú dobrou voľbou: šetria kalorický príjem a súčasne privádzajú minerálne látky a vitamíny.

Zoznam ochorení podmienených kyselinami

Alergie, bolesti hlavy a poruchy sústredenia, celulitída (podľa expertov je aspoň sčasti výsledkom prekyslenia), črevné problémy, diabetes mellitus (cukrovka), dna, dvanástnikový vred, gastritída (zápal žalúdočnej sliznice), oslabená imunita, kĺbové ochorenia (reuma), kôrnatenie tepien a zvýšené hodnoty tuku v krvi, osteoporóza, potenie a silný telesný pach, psychické poruchy, poruchy spánku, únava a vyčerpanie, zápcha, kazivosť zubov, pálenie záhy, žlčníkové kamene - to všetko sú ochorenia, na ktorých vznik má výrazný vplyv narušenie acidobázickej rovnováhy.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist