Ako schudnúť Ako sa VÁŽIŤ a MERAŤ pri chudnutí.

29.05.2014 16:35

Ako si správne merať a kontrolovať svoje chudnutie.

Naša hmotnosť počas dňa i týždňa kolíše.

Ak si chudnutie bez váženia neviete predstaviť, doporučujeme vám namiesto každodenného váženia sa odvážte len jeden, maximálne dvakrát za týždeň.

O našej hmotnosti treba vedieť, že behom dňa často kolíše, čo závisí od druhu našej stravy, množstva prijatej tekutiny, častosti vyprázdňovania alebo u žien aj od fázy menštruačného cyklu.

Najnevhodnejšie je vážiť sa po cvičení, kedy narastá svalová hmota, ktorá je ťažia ako tuk, alebo tesne pred spaním. Naopak, údaje by mali byť relatívne neskreslené, ak si stúpnete na váhu hneď ráno.

Aby nebolo pre vás váženie pri chudnutí deprimujúcou záležitosťou, musíte tomu dať dostatok času. Pokiaľ chcete schudnúť až príliš rýchlo, zväčša sa na váhu staviate až príliš často a to má za následok znechutenie pri pohľade na nemeniacu sa hmotnosť a rezignáciu. Inokedy sa zase pustíte do hladovania, čo má pri chudnutí len dočasný efekt a čoskoro vám váha opäť stúpne, často i nad pôvodnú hranicu.

Váženie sa pri chudnutí je dôležité, avšak ešte smerodajnejšie by pre vás malo byť meranie telesných partií. Často sa totiž stáva, že človek je sklamaný z váhy napriek tomu, že sa snaží schudnúť ako najlepšie vie. To niekedy spôsobí aj demotiváciu. Aby sme takýmto sklamaniam zabránili, musíme okrem váhy pravidelne merať aj obvody najdôležitejších partií, ktoré sa snažíme vyformovať. Dôvodom tejto nevyhnutnosti je fakt, že svaly sú objemovo menšie ako tuk

Vážte sa len raz za týždeň.

Pri chudnutí ja váha dôležitá iba na zistenie toho, či pri chudnutí postupujete správne. Preto stačí vážiť sa jeden krát týždenne.

Efekt pohybovej aktivity či zmeny stravovania sa môže hmatateľne preukázať naozaj až po týždennom skúšaní.

Pokiaľ pri chudnutí aj cvičíte, úbytok váhy môže byť o niečo pomalší. Súvisí to s tým, že pri cvičení sa vám tuk začína nahradzovať svalovou hmotou, ktorá je ťažšia ako tuk.

Na oblečení síce budete cítiť, že chudnete, ale ručička váhy sa nepohne. Preto údaj z váhy nech je pre vás len doplnkovým údajom.

Kedy by ste sa mali a kedy nemali vážiť.

Nevážte sa, keď práve meníte spôsob a druh stravovania. Vedzte, že zelenina, vláknina a zasycujúce potraviny vážia viac a sú ťažšie stráviteľné. Preto potrebuje vaše telo viacej času, aby sa spamätalo z pozitívneho šoku a práve preto sa vtedy nevážte. Efekt zdravej stravy nie je okamžitý.

Tiež ignorujte váhu, keď máte menštruáciu. Vaše tkanivo vtedy zadržiava vodu, čo sa vie na váhe prejaviť aj nárastom o 2 - 3 kg.

Nevhodným časom na váženie je aj obdobie, v ktorom zažívate intenzívnejší psychický stres, lebo vtedy sa ľahšie ukladá v organizme cukor.

Pri dlhodobom a postupnom chudnutí sa zase niekedy úbytok váhy na niekoľko týždňov aj zastaví a neskôr zase obnoví. Je to úplne prirodzené a vtedy sa stačí vážiť aj raz za tri týždne.

Keď máte problémy s trávením alebo ste večer na posedení zhrešili, to najhoršie čo môžete urobiť je, že hneď skočíte na váhu a následne na chudnutie zrezignujete, lebo ručička ukáže o pol kila viac ako ráno.

Kedy sa v priebehu dňa vážiť.

Ak už sa rozhodnete z času na čas postaviť sa na váhu, tak to robte aspoň vždy v tú istú dennú dobu, napríklad každú nedeľu, najlepšie hneď ráno nalačno, po vykonaní potreby. Vážte sa vždy na tej istej váhe a na tom istom podklade.

Nielen údaje na váhe poukazujú na úspešnosť chudnutia.

Existujú ale oveľa lepšie informácie o tom, ako postupujete v chudnutí, ako čísla z váhy. Vhodné je napríklad meranie tých častí tela, na ktorých sa najviac odráža fyzická aktivita a úprava stravovania. Ide hlavne o obvod hrudníka, pása, bokov, stehna, lýtka, bicepsu či predlaktia. Frekvencia merania je však nižšia ako pri vážení, ideálne je merať sa jedenkrát mesačne. Nezabúdajte si tieto údaje zapisovať, aby ste mali prehľad.

Nezabúdajte, že úspešnosť chudnutia závisí najmä od vašej psychiky. Preto sa vyvarujte činnostiam, ktoré vás zbytočne pri chudnutí deprimujú. Môže medzi ne patriť aj zbytočne časté váženie.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom telefonickom rozhovore Vám poradíme ako odstrániť príčiny Vašej nadváhy.

 

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist