Ako schudnúť Ako sa zbaviť TVRDEJ STOLICE, ZÁPCHY.

24.08.2014 07:20

Zápcha - tvrdá stolica sa u kohokoľvek dostaví po výraznom znížení príjmu stravy, nepravidelnom stravovaní, vynechávaní jedál, pri nevhodnom výbere potravín bez vlákniny a aj pri minimálnom dennom príjme tekutín. 

Zdravý človek by väčšinou mal mať denne 1 až 2x stolicu. 

Zápcha sprevádza mnohých, ktorí si vyberú nesprávny, väčšinou drastický spôsob ako schudnúť.  

Ako sa stravovať aby ste pri chudnutí netrpeli zápchou.

Váš jedálny lístok by v prvom rade mal obsahovať dostatok vlákniny, kvalitných tukov a vody.

Zdrojom vlákniny je zelenina, ovocie a celozrnné obilniny, ktoré dodávajú dostatočné množstvo balastných látok, vlákniny. Vláknina podporuje pohyb stravy v črevách. Nadmerné množstvo vlákniny môže u niekoho spôsobovať kvasné procesy, preto je potrebné množstvo prijímanej vlákniny individuálne prispôsobovať.

Pri nadmernej plynatosti je vhodné najskôr upraviť črevnú mikroflóru probiotickými prípravkami.

Diéta s drastickým obmedzením príjmu tukov vo výžive často môže viesť k zápche. Tuky ochraňujú črevo a prirodzeným spôsobom stimulujú vyprázdňovanie. Vhodné sú rastlinné oleje lisované za studena pridávané do jedál a šalátov – napríklad olivový či slnečnicový.

Dostatočný príjem tekutín počas celého dňa je jednoduchým spôsobom na zmäkčenie stolice. Ak ráno po prebudení vypijete pohár vlažnej vody, podporí to prirodzený vylučovací črevný proces. Ďalšou možnosťou je piť vlažnú vodu s citrónovou šťavou a medom. Ideálny stav je, ak sa črevá vyprázdnia ráno ešte pred raňajkami. Pri pravidelnom opakovaní by sa mal úspech dostaviť.

Ak nechcete trpieť zápchou, obmedzte konzumáciu priemyselne spracovanej, pečenej a varenej potravy, denaturovaných produktov zo škrobu a cukru. Hrubé črevo nie je dostatočne vyživované a preto nedokáže dostatočne plniť svoje funkcie - zažívaciu, vstrebávaciu a vylučovaciu.

Zdravá strava pri chudnutí a zápche by mala obsahovať i živé nespracované potraviny – napríklad ovocie, zeleninu, orechy, semienka, klíčky.

Výborné preháňacie účinky majú slivky. Môžete ich konzumovať surové, varené, pečené i sušené. Špeciálne sú v tom, že okrem rozpustnej a zároveň nerozpustnej vlákniny obsahujú aj prírodný druh cukru, tzv. sorbitol, ktorý stimuluje tráviaci systém. Znamená to, že zápche pomôžu predísť, ale dokážu ju aj odstrániť. Tiež sa doporučuje každý deň k raňajkám vypiť  2 deci slivkovej šťavy zmiešanej s troškou jablčného muštu.  

Brokolica, kapusta, ľanové semienka, šošovica, hrášok či sladké zemiaky sú dobrým pomocníkom v boji so zápchou. Obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie, tiež ho však uľahčujú.

Na rozpustnú vlákninu sú  bohaté fazuľa, marhule, hrušky alebo figy. Stolicu zmäkčujú.  

Na zápchu pomáha ricínový olej, stačia jedna alebo dve lyžice a počkať dve hodiny. Pomáhajú aj horčiny v strave (napríklad horčinové granuláty) alebo popíjanie bylinkových čajov s vysokým obsahov horčín. Ďalej je liekom na zápchu kyslá kapusta, citrónová voda alebo pohár ovocnej šťavy pred raňajkami.

Odvar z ľanového semena je vynikajúcim liekom pre črevá. Odstraňuje zápchu, normalizuje činnosť črevnej mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesov. Odvar pripravíte päťminútovým predvarením 1 lyžice ľanových semienok v pol litri vody.

Správnemu vyprázdňovaniu pomáha aj šalát z uhoriek s citrónom, cibuľou a za studena lisovaným olejom.

Dajte si pozor na užívanie kofeínu v nápojoch. U väčšiny ľudí pôsobí káva ako preháňadlo, avšak u niekoho môže spôsobovať naopak zápchu.

U niektorých ľudí spôsobuje zápchu aj konzumácia mlieka a syrov.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist