Ako schudnúť Ako si vyberať PEČIVO na CHUDNUTIE.

17.03.2015 04:35

Chlieb, pečivo a ďalšie múčne výrobky patria u nás k najobľúbenejším a zároveň najčastejšie konzumovaným potravinám. Ich častá a nekontrolovaná konzumácia spôsobuje nadváhu, a tak ich robí pri chudnutí veľmi dôležitými potravinami.

Sladké druhy pečiva sú vysokokalorické a nevhodné pre chudnutie.

Perníky, vianočky, lúpačky, croassanty a iné sladké pečivo sú nevhodné na chudnutie. Ak si nechcete chudnutie skomplikovať, radšej takéto pečivo úplne vyraďte zo svojho jedálneho lístka. Nielenže je veľmi kalorické, ale ani vás na dlhšie nezasýti a má minimálne množstvo požadovaných živín.

Biele pečivo a biely chlieb sú výživovo podstatne menej hodnotné potraviny.

Biely chlieb a biele pečivo má veľa kalórií, málo bielkovín a vyšší glykemický index.  Pri chudnutí sú nevhodné. Keď chcete schudnúť, obmedzte ho na minimum. Keď ho aj napriek tomu konzumujete, tak si k nemu dajte kvalitné bielkoviny a vlákninu (napr. šunku, vajíčko a zeleninu), pretože potom vás také jedlo aspoň zasýti na dlhšiu dobu a nebudete mať chúťky na sladkosti. Úplne vynechajte biele pečivo s tučným maslom, džemom, čokoládovými nátierkami. Chlieb z pšeničnej múky neobsahuje takmer žiadnu vlákninu, minerály, vitamíny či zdravý tuk. Z bieleho chleba sa rýchlo priberá, je vyrobený z pšeničnej múky. Energiu z chleba spotrebuje organizmus príliš rýchlo a onedlho sme znova hladní.

Celozrnné pečivo a celozrnný chlieb sú pri chudnutí vhodným výberom.

Obsahujú viac živín a vlákniny a majú nižší glykemický index – na dlhšie vás zasýtia. Chlieb z celozrnnej múky je vyrobený z pšenice, ryže, jačmeňa a iných druhov múky. Zvyčajne obsahuje ražnú, špaldovú alebo grahamovú múku. Medzi ďalšie zložky celozrnného pečiva patria otruby, vločky, šrot, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka. Semienka vnútri pečiva možno poznať voľným okom. Existujú aj jednodruhové celozrnné pečivá, napr. ražný chlieb, ktorý je vyrobený len z ražnej múky. Prospešné pre chudnutie je, ak múka nachádzajúca sa v pečive je mletá nahrubo. Takto ostávajú v múke aj otruby a iné zložky, ktoré pomáhajú tráveniu. Ale aj celozrnný chlieb a pečivo sú kaloricky výdatné. Majú približne rovnako kalórií ako biele pečivo.

Kritériom pre rozlíšenie celozrnného pečiva od bieleho pečiva je obsah vlákniny. U celozrnného pečiva má byť obsah vlákniny na 100 g hmotnosti 8 g a viac. Celozrnné pečivo je hutnejšie a ťažšie. Či je pečivo celozrnné, môžeme spoznať hmatom, celozrnné pečivo nie je ľahké a nadýchané. Pri balených druhoch pečiva je zloženie výrobkov uvedené na obale, u nebalených druhov pečiva by mala byť napísaná ceduľka, z akej múky je vyrobené.

Knäckebrot môže byť pri chudnutí len dočasnou náhradou pečiva, dajte si pozor na množstvo.

Je častá náhrada pečiva, resp. chleba pri chudnutí. Je to dehydrovaná forma múčneho výrobku. Môžete ho zaradiť do svojho jedálneho lístka na chudnutie, ale dajte si pozor na množstvo a čo si k nemu dáte. V žiadnom prípade vám nedoporučujeme, aby ste sa ním napchávali celý deň, určite priberiete.

Čím je v pečive viac vody, tým má väčší objem. Dehydrované pečivo je zbavené vody a preto má malý objem. Keďže má voda nulový počet kalórií, zbavením vody sa nezníži obsah kalórií.

Dehydrované pečivo je pre svoj malý objem a veľa kalórií, vysoký glykemický index a neschopnosť zasýtiť, nevhodné nielen pre chudnutie, ale aj pre udržanie hmotnosti. Jeden kúsok takého pečiva je ľahký a pôsobí dojmom, ako by sme nič nejedli, ale pri tom zjeme veľké množstvo energie. Ak zjeme 100 g  Knäckebrotu, prijmeme tým energiu v hodnote okolo 1500 kJ, a pri tom zjeme pár plátkov a nie sme nasýtení. Dehydrované potraviny sú vhodné pre tých, ktorí chcú pribrať, pre rýchle doplnenie energie po namáhavom tréningu u športovcov alebo po ťažkej fyzickej práci.   

S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist