Ako schudnúť Ako si vyberať TUKY pri CHUDNUTÍ.
Pravidelný príjem tuku je pre ľudský organizmus nevyhnutný aj pri chudnutí. Pri chudnutí obmedzte spotrebu nasýtených tukov a naopak pridajte v dostatočnom množstve kvalitné nenasýtené tuky. Teda v dennej dávke tuku by ste mali prijať len niekoľko málo gramov tuku zo syra, mäsa, slaniny, údenín. Prednostne by ste mali prijímať tuk rastlinný a ešte aj to podľa možnosti taký, ktorý má čo najlepší obsah nenasýtených mastných kyselín.
Priemerný dospelý človek má v tele zhruba 40 miliárd tukových buniek. Ak sa nekontrolujete v jedle, začnú sa tukové bunky zväčšovať.
Keď chcete schudnúť, musíte obmedziť spotrebu zlých tukov, nezabudnite však jesť dobré tuky.
Keď chcete schudnúť a odstrániť svoje tuky, musíte namiesto tukov jesť bielkoviny. Všeobecne je preukázané, že pri diéte bohatej na tuky je rast výkonnosti organizmu menší a pomalší než pri diéte, ktorá má nízky obsah tukov.
Tuky sú kaloricky - energeticky najbohatšie látky.
Nadbytok tukov v strave spôsobuje nadváhu, avšak v žiadnej diéte na chudnutie nevylúčte tuky zo svojho jedálneho lístka.
Živočíšny tuk by mal tvoriť len 10% z celkového príjmu tuku.
Pri stravovaní v režime chudnutia sa naučte rozlišovať nasýtený a nenasýtený tuk. Nasýtený tuk (živočíšneho pôvodu) je pri izbovej teplote v tuhej forme, telo si ho ľahko ukladá a tým podporuje upchávanie ciev, vysoký krvný tlak a činnosť pre ľudský organizmus nebezpečných voľných radikálov. Tento tuk nie je pre telo nevyhnutný a mali by sme ho používať minimálne. Mnohí ľudia s nadváhou obmedzia konzumáciu tukov až vtedy, keď skončia na tabletkách. Priveľa tukov v strave je spojené s nadmerným vyprážaním jedál, obľubou rýchleho občerstvenia, nadmernou konzumáciou údenárskych výrobkov, častou konzumáciou paštét, domasťovaných príloh.
V ktorých potravinách sa nachádzajú zlé tuky.
- tučné mäso, koža z hydiny, mäsové výrobky ako klobásy či fašírky,
- plnotučné mlieko a plnotučné mliečne výrobky ako syry, smotana, maslo,
- kokosový olej a palmový olej,
- pečivo – sušienky, koláče, dolky, pizza, hamburgery
- vyprážané jedlá – šišky, hranolky, vyprážané druhy mäsa
- zemiakové lupienky, popcorn, cukríky
- pevné tuky – margaríny, stužené tuky
Menej jesť by ste mali hlavne potraviny živočíšneho pôvodu.
Pri výbere tukov dávajte prednosť tukom rastlinným (olivový a repkový olej), ktoré obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín a sú prevenciou pred kardiovaskulárnym ochoreniam.
Obmedzte maslo, smotanu, slaninu a vaječné žĺtky. Preferujte nízkotučné varianty a zvýšte príjem ovocia a zeleniny. Jedzte jedlá bohaté na vlákninu ako obilniny, cestoviny, hrach a fazuľu. Pri konzumácii mäsa bravčové mäso nahraďte morskými rybami.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)