Ako schudnúť Ako si vyberať TUKY pri CHUDNUTÍ.

05.01.2015 05:28

Pravidelný príjem tuku je pre ľudský organizmus nevyhnutný aj pri chudnutí. Pri chudnutí obmedzte spotrebu nasýtených tukov a  naopak pridajte v dostatočnom množstve kvalitné nenasýtené tuky. Teda v dennej dávke tuku by ste mali prijať len niekoľko málo gramov tuku zo syra, mäsa, slaniny, údenín. Prednostne by ste mali prijímať tuk rastlinný a ešte aj to podľa možnosti taký, ktorý má čo najlepší obsah nenasýtených mastných kyselín. 

Priemerný dospelý človek má v tele zhruba 40 miliárd tukových buniek. Ak sa nekontrolujete v jedle, začnú sa tukové bunky zväčšovať.

Keď chcete schudnúť, musíte obmedziť spotrebu zlých tukov, nezabudnite však jesť dobré tuky.

Keď chcete schudnúť a odstrániť svoje tuky, musíte namiesto tukov jesť bielkoviny. Všeobecne je preukázané, že pri diéte bohatej na tuky je rast výkonnosti organizmu menší a pomalší než pri diéte, ktorá má nízky obsah tukov.

Tuky sú kaloricky - energeticky najbohatšie látky.

Nadbytok tukov v strave spôsobuje nadváhu, avšak v žiadnej diéte na chudnutie nevylúčte tuky zo svojho jedálneho lístka.

Živočíšny tuk by mal tvoriť len 10% z celkového príjmu tuku.

Pri stravovaní v režime chudnutia sa naučte rozlišovať nasýtený a nenasýtený tuk. Nasýtený tuk (živočíšneho pôvodu) je pri izbovej teplote v tuhej forme, telo si ho ľahko ukladá a tým podporuje upchávanie ciev, vysoký krvný tlak a  činnosť pre ľudský organizmus nebezpečných voľných radikálov. Tento tuk nie je pre telo nevyhnutný a mali by sme ho používať minimálne. Mnohí ľudia s nadváhou obmedzia konzumáciu tukov až vtedy, keď skončia na tabletkách. Priveľa tukov v strave je spojené s nadmerným vyprážaním jedál, obľubou rýchleho občerstvenia, nadmernou konzumáciou údenárskych výrobkov, častou konzumáciou paštét, domasťovaných príloh.

V ktorých potravinách sa nachádzajú zlé tuky.

  • tučné mäso, koža z hydiny, mäsové výrobky ako klobásy či fašírky,
  • plnotučné mlieko a plnotučné mliečne výrobky ako syry, smotana, maslo, 
  • kokosový olej a palmový olej,
  • pečivo – sušienky, koláče, dolky, pizza, hamburgery
  • vyprážané jedlá – šišky, hranolky, vyprážané druhy mäsa
  • zemiakové lupienky, popcorn, cukríky
  • pevné tuky – margaríny, stužené tuky

Menej jesť by ste mali hlavne potraviny živočíšneho pôvodu. 

Pri výbere tukov dávajte prednosť tukom rastlinným (olivový a repkový olej), ktoré obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín a sú prevenciou pred kardiovaskulárnym ochoreniam.

Obmedzte maslo, smotanu, slaninu a vaječné žĺtky. Preferujte nízkotučné varianty a zvýšte príjem ovocia a zeleniny. Jedzte jedlá bohaté na vlákninu ako obilniny, cestoviny, hrach a fazuľu. Pri konzumácii mäsa bravčové mäso nahraďte morskými rybami.   

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist