Ako schudnúť Ako si zlepšíte SPAĽOVANIE TUKOV.

03.03.2015 04:52

Potraviny na chudnutie – tzv. spaľovače tukov sú také druhy potravín ako napríklad chudé mäso, ovocie a zelenina, ktoré podporujú vaše zdravie, prirodzeným spôsobom urýchľujú váš metabolizmus a pomáhajú pri chudnutí. Mali by sa stať súčasťou vášho nového - zdravého stravovacieho plánu.

Zostavili sme pre Vás zoznam vhodných tukožrúskych potravín a zopár praktických návrhpv, ako ich zaradiť do svojho jedálneho lístka. Podporujú spaľovanie tuku, brzdia pocity hladu, upravujú metabolizmus  a majú očistný účinok.

Zelenina a ovocie

sú vo všeobecnosti jednými zo základných druhov potravín, ktoré musíte pravidelne konzumovať. Najväčším prírodným zdrojom vitamínov je práve ovocie a zelenina. Zelenina a ovocie sú chutné na jedenie, obsahujú veľa živín a  majú veľmi nízky obsah kalórií. To znamená, že nepriberiete na váhe tým, že zjete ovocie alebo zeleninu. Veľa sa v dnešnej dobe diskutuje o tom, ktoré ovocie a zeleninu je potrebné konzumovať a ešte viac o tom koľko gramov denne človek potrebuje pre udržania dobrej kondície a zdravia. Všeobecne platí, že i pár gramov denne prinesie svoj osoh, no čo sa týka optimálnej dávky, tak tá sa pohybuje okolo 400g. Ideálne je si vytvoriť vyvážený jedálny lístok obsahujúci rôzne druhy ovocia a zeleniny. Nejesť výhradne iba jeden druh dlhodobo, ale ich postupne striedať a vzájomne kombinovať. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, zeleninu je skutočne pomerne ťažké stráviť, takže vaše telo bude musieť spáliť veľa kalórií práve pri akte trávenia zeleniny a ovocia. Okrem toho, že sú plné vitamínov, minerálov a ďalších nenahraditeľných živín, zelenina a ovocie sú skutočne chutné – aspoň vo väčšine prípadov. Len sa uistite, že si ich pripravujte správne a nepreženiete to s kalorickými potravinami, keď ich budete jesť!

KÁVA zabíja nadváhu

Kofeín nielen zaháňa únavu, ale aj zabíja kilá navyše. Telo sa dostane do stavu pohotovosti a zmobilizuje zásoby energie. Dôležité však je, aby boli tieto rezervy aj spotrebované – najlepšie fyzickou aktivitou.
PRAKTICKÝ TIP: Čierny čaj, zelený čaj a čaj z maté sú jemnejšie na žalúdok, a preto dobrou náhradou kávy. Obsahujú porovnateľné množstvo kofeínu a pôsobia rovnako povzbudzujúco.

ČILI podporuje trávenie

Poznáte to, keď je jedlo také štipľavé, že sa vám na čele vyroja kropaje potu? Je to spôsobené zvýšením telesnej teploty vyvolanej látkou zvanou kapsaicín. Telo spotrebuje viac energie a budete sa cítiť sýtejší.
PRAKTICKÝ TIP: Mimoriadne účinné sú malé červené čili papričky. Či už do polievky, omáčky, cestovín, alebo ryžových jedál – pridajte jednu čili papričku na osobu a povarte.

Chudé mäso

je nevyhnutnou súčasťou zdravých potravín na chudnutie. Snažte sa obmedziť váš jedálny lístok na hydinu bez kože! Rovnako ako by ste sa mali zamerať na ryby a veľmi chudé bravčové mäsonie slaninu. Ryby by mali byť vždy pečené, nikdy nie vyprážané na tuku, ako ich zvykneme pripravovať. Živočíšne bielkoviny sú považované za veľmi nevyhnutnú súčasť zdravej ľudskej stravy a veľmi často aj najchutnejšie!

ZEMIAKY zasýtia nadlho

Studené varené zemiaky majú mimoriadne výhodný glykemický index, pretože pri chladnutí sa v nich vytvára nestráviteľný škrob. Následkom toho nevyskočí hladina cukru v krvi, hlad sa nedostaví a tuk sa môže pokojne ďalej odbúravať.
PRAKTICKÝ TIP: Pripravte si šalát z varených zemiakov. Na ľahký dressing zmiešajte nízkotučný jogurt a jablčnú šťavu. Dochuťte soľou, korením a čerstvými bylinkami.

CITRÓN je bojovník proti tuku

Čo sa týka obsahu vitamínu C, citrón je číslom jeden medzi citrusmi. Okrem toho spúšťa v našom organizme spaľovanie tukov na najvyššie obrátky.
PRAKTICKÝ TIP: Pridajte častejšie trošku citrónovej šťavy do šalátových dresingov, k hydine či rybe, do čaju alebo džúsového streku.

TOFU obsahuje veľa bielkovín

Tofu je výborný zdroj bielkovín v ľahkých a bezmäsitých jedlách.
PRAKTICKÝ TIP: Tofu nemá takmer žiadnu špecifickú chuť. Preto ho pred prípravou nakrájajte na kocky a marinujte v sójovej omáčke. Potom ho opečte na teflónovej panvici a servírujte.

GREP zabraňuje ukladaniu tukov

Americkí vedci zistili, že horké látky obsiahnuté v grepe spôsobia to, že tuk z potravy sa priamo spaľuje. Zabraňuje tak ukladaniu tuku na bruchu, nohách a zadku.
PRAKTICKÝ TIP: Najlepší spaľovací efekt má grep po jedle, pretože horké látky podporujú tvorenie tráviacich štiav.

VODA podporuje metabolizmus

Už 2 poháre vody izbovej teploty denne zvýšia spotrebu energie asi o 210 kJ. Odborníci na stravovanie vypočítali, že ak niekto pije celý rok denne dva litre vody, schudne takto až 2,4 kg.
PRAKTICKÝ TIP: Prvý pohár vody vypite ráno hneď po prebudení. Cez deň pite vždy pohár vody ku káve a večer k poháru vína či piva rovnako pohár vody. Tak zvládnete odporúčané množstvo vody úplne bez námahy.

CIBUĽA odvodňuje

Látka alicín obsiahnutá v cibuli zlepšuje prekrvenie, podporuje trávenie a odvodňuje. Okrem toho pôsobí antibakteriálne, povzbudzuje metabolizmus a spaľovanie tukov.
PRAKTICKÝ TIP: Cesnak, jarná cibuľka a šalotka pôsobia rovnako.

BROKOLICA posilňuje imunitu

Hlúbová zelenina je bohatým zdrojom sekundárnych rastlinných látok so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah vlákniny v brokolici spôsobí to, že nestráviteľné uhľovodíky v žalúdku napučia a zabezpečia dlhotrvajúce nasýtenie. Vďaka tomuto procesu kilá miznú.
PRAKTICKÝ TIP: Zaraďte brokolicu do stravy ako prílohu. Rozdeľte ju na malé ružičky, povarte 10 až 15 minút v osolenej vode a zlejte. Brokolica ostane pekne zelená, ak ju následne krátko schladíte v studenej vode.

ZELENÝ ČAJ zrýchľuje spaľovanie

Zelený čaj obsahuje množstvo polyfenolov. Vedci zistili, že jedna z týchto látok zabraňuje ukladaniu tukov v tele a zároveň podporuje ich spaľovanie.
PRAKTICKÝ TIP: Nechajte vriacu vodu asi 10 minút chladiť, potom ňou zalejte čaj a nechajte 3 až 5 minút lúhovať. Pite maximálne štyri šálky zeleného čaju denne.

ZÁZVOR prečisťuje

Táto ázijská hľuza dá vášmu metabolizmu poriadne zabrať. Podporuje tvorbu slín a žalúdočných štiav, povzbudzuje trávenie a potláča zápaly. Éterické oleje zázvoru prečisťujú telo, lebo podporujú vylučovanie jedovatých látok.
PRAKTICKÝ TIP: Na 1 šálku „tukožrútskeho“ čaju si odrežte asi 2 centimetre z hľuzy zázvoru, ošúpte ho a pokrájajte na tenké plátky. Zalejte vriacou vodou a nechajte asi 5 minút lúhovať.

ŠOŠOVICA stabilizuje hladinu cukru v krvi

Obľúbená strukovina sa postará o stabilnú hladinu cukru v krvi, keďže škrob, ktorý je v nej obsiahnutý, sa vďaka výhodnému glykemickému indexu pomaly odbúrava. Vysoký obsah balastných látok vás nadlho zasýti a chráni proti rakovine.
PRAKTICKÝ TIP: Ak potrebujete navariť rýchlo, použite lúpanú červenú šošovicu. Tú netreba namáčať a je mäkká už po 15 minútach varenia.

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist