Ako schudnúť Ako vplýva RYBÍ TUK na zdravie a chudnutie.

27.05.2014 09:30

Keď máte nadváhu a zvýšenú hladinu cholesterolu musíte schudnúť a zmeniť svoje stravovanie. Pestrá strava v primeranom množstve jednotlivých živín je jedným z predpokladov dobrého zdravotného stavu a štíhlej postavy.

Strava zložená zo širokého sortimentu potravín zabezpečuje lepšie komplexnú výživu a je oveľa výhodnejšia ako strava pozostávajúca iba z niekoľkých druhov potravín.
Na chudnutie i udržanie si váhy by ste si mali zvoliť takú stravu, ktorá neobsahuje priveľa tukov, najmä s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a cholesterolu. Hlavným zdrojom nasýtených tukov sú tučné druhy mäsa a plnotučné mliečne výrobky, kým zdrojmi nenasýtených tukov sú najmä  rastlinné oleje.

Potraviny obsahujúce vyšší podiel mono- a polynenasýtených tukov znižujú hladinu zlého cholesterolu.

Pri chudnutí sa odporúča konzumovať ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny dvakrát týždenne. Veľké množstvá omega-3 kyselín sú len v niektorých druhoch rýb, avšak pravidelná konzumácia všetkých druhov rýb dodáva organizmu významné množstvo týchto mastných kyselín.

Ako pomáhajú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny pri chudnutí i pri zlepšovaní zdravia.

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou rybieho tuku priaznivo pôsobia na:
- zníženie hladiny tuku v krvi
- na artériosklerózu, ako prevencia srdcovej ischemickej choroby
- menštruačné ťažkosti
- nadmernú zrážanlivosť krvi
- migrénu
- reumatické ťažkosti
- psoriázu
- rast a kvalitu vlasov  a nechtov
- Crohnovu chorobu
- Cukrovku

Prehľad rýb a kôrovcov a obsah omega-3 mastných kyselín v nich.

Obsah omega-3 kyselín v rybách a kôrovcoch
(Množstvá sú uvedené v gramoch na 100 g porcie)

losos, tepelne upravený, údený

1.8

ančovička, konzervovaná v oleji, odcedená

1.7

sardinka s kosťami, konzervovaná v rajčinovom pretlaku, odcedená

1.4

nakladaný atlantický sleď

1.2

atlantická makrela tepelne upravená, údená

1.0

pstruh dúhový, tepelne upravený, údený

1.0

mečiar obyčajný, tepelne upravený, údený

0.7

tuniak biely konzervovaný vo vode, odcedený

0.7

atlantický polok, tepelne upravený, údený

0.5

platesotvaré ryby (platesa, kambala, solea), tepelne upravené, údené

0.4

atlantický halibut, tepelne upravený, údený

0.4

treska škvrnitá

0.2

treska obyčajná

0.1

štítnička, tepelne upravená, varená

0.7

ustrica divá, tepelne upravená, údená

0.5

hrebenatky, rôzne druhy, tepelne upravené, údené

0.3

pošvice, rôzne druhy, tepelne upravené, varené

0.2

garnáty, rôzne druhy, tepelne upravené, varené

0.3

Zdroj: Výživová referenčná databáza USDA

Čo je lepšie, čerstvé ryby, lyžička rybieho tuku alebo tabletka.
Rovnaký účinok ako pri užívaní omega-3 mastných kyselín v tabletkách  je možné dosiahnuť konzumáciou veľkého množstva morských rýb  alebo rybieho tuku.

Chuť rybieho tuku je však pre mnoho ľudí nepríjemná už od detstva, keď boli nútení konzumovať rybí  olej po lyžičkách ako zdroj vitamínu D, ktorý pôsobí proti rachitíde.

Len vysoko kvalitné prípravky s výťažkom z rybieho tuku obsahujú vysokú koncentráciu týchto mastných kyselín  v tzv. voľnej forme (až 70%), o čom nás presvedčí červená farba toboliek. Niektoré doplnky výživy obsahujú aj kyselinu listovú a vitamín B12, ktoré zlepšujú vstrebávanie mastných kyselín a zvyšujú ich účinok. Ich účinnú dávku je možné podať v malej tobolke, ktorá sa  ľahko prehltne, rozpúšťa sa až v tráviacom trakte a nezanechá pachuť rybiny.
Extrakt z rybieho tuku a cholesterol.
Štúdie preukázali, že užívanie toboliek, pokiaľ ide o znižovanie hladiny tuku v krvi, je rovnako účinné ako konzumácia čerstvých rýb – až 4-5 stogramových porcií týždenne. Úplne pokryje odporúčanú dennú dávku omega-3 kyselín, ktorá predstavuje u dospelého človeka 1,3g. Aby sme zaistili prísun tohto množstva do organizmu, museli by sme denne zjesť asi 5g rybieho tuku denne.
V prírodnom rybom tuku sú tieto mastné kyseliny viazané do formy tzv. triglyceridov, musia sa najprv v črevách premeniť účinkom enzýmov na voľné mastné kyseliny a až potom sa môžu vstrebať  do krvného obehu. Oproti tomu voľné mastné kyseliny v kvalitných preparátoch sa vstrebávajú priamo a bez strát.

Sú ryby z výživového hľadiska porovnateľné s mäsom?

Ryby a kôrovce sú výbornými zdrojmi bielkovín, pričom obsahujú iba malé množstvá tuku. Jedna 100 gramová porcia rýb alebo kôrovcov obsahuje asi 20 g bielkovín, čo je približne jedna tretina denného odporučeného príjmu. Rybie bielkoviny sú vysoko kvalitné, pretože obsahujú prevažne esenciálne aminokyseliny a sú veľmi dobre stráviteľné. Rybie mäso obsahuje menej tuku ako mäso hovädzie, bravčové či hydinové, a väčšinou obsahuje i menej cholesterolu. Obsah tuku závisí na druhu ryby a období výlovu. Biele ryby a rôzne dary mora obsahujú menej ako 5 % tuku(napr. garnáty, mušle, sépie, treska). V tučných rybách (losos, úhor, sleď, tuniak, makrela) je obsah tuku od 5 do 25 %; v sardinkách a tuniakoch  od 5 do 10 %,  v údenáčoch, sardelách, makrelách a lososoch od 10 do 20 % a úhor má 25 % tuku.  Hoci ide o tuk, je to väčšinou nenasýtený tuk. V morských rybách je aj mnoho minerálnych látok (železo, zinok, jód).

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist