Ako schudnúť Ako ZMENIŤ STRAVOVANIE, RECEPTY.

21.07.2015 06:00

Chudnutie je neoddeliteľne spojené so zmenou štruktúry skonzumovanej stravy, hlavne znížením množstva sacharidov a tukov a zvýšením príjmu bielkovín, vitamínov a vlákniny.

Na to, aby ste začali chudnúť, nepotrebujete držať nízkokalorickú diétu alebo počítať kalórie. Jednoduchým obmedzením cukru, kontrolovaním množstva jedla, ktoré zjete a dodržiavaním času, kedy jete sa vám podarí schudnúť natrvalo.

Medzi hlavné zásady chudnutia patrí pravidelné stravovanie, podstatou priberania je zase nepravidelné a nevhodné stravovanie.

Predtým ako si začnete pripravovať vhodné jedlo na chudnutie nezabudnite, že najskôr si musíte nakúpiť vhodné potraviny.

Klasickým príznakom diét chudobných na kalórie je, že namiesto rýchleho chudnutia spomalia metabolizmus chudnúceho, musíte jesť čoraz menej, aby ste chudli aj naďalej.

Extrémne obmedzovanie stravy až na doraz je často príčina, prečo väčšinou už po týždni strácate chuť pokračovať v chudnutí a začnete jesť normálne. No keďže sa váš metabolizmus medzitým spomalil, namiesto rýchleho chudnutia, rýchlo priberiete.

Tajomstvo zrýchleného spaľovania kalórií je pravidelný aktívny pohyb a 5 menších porcií jedla denne. Ak začnete už dnes pozitívne meniť svoje stravovacie návyky, podarí sa vám schudnúť bez utrpenia.

Začiatok chudnutia je najlepšie spojiť s prípravou stravy v domácnosti, hlavne v prvých týždňoch je dobré pripravovať si obed do práce už doma. Zaberie vám to viacej času, ale budete vedieť čo jete a neskôr nebudete sklamaní.

K nadbytočným kilám sa väčšina z nás dostane v stánkoch rýchleho občerstvenia a obedovaním v reštauráciách.

V navrhnutom diétnom jedálnom lístku na chudnutie si môžete jednotlivé jedlá skombinovať presne podľa vašich chúťok. Jednoducho si z jedál vyberiete také, na ktoré máte práve chuť. Takže nebudete mať vôbec pocit, že sa musíte obmedzovať. Vybrané jedlá vám dodajú dostatočné množstvo všetkých dôležitých živín, takže budete chudnúť zdravo.

Recepty na raňajky.

Raňajky vás naštartujú do nového dňa, preto by ste ich nemali vynechávať. Ponúkame vám recepty na vhodné raňajky, ktorých energetická hodnota je približne 250 kcal.

  • Žemľa s jogurtom. Na jednu porciu natrieme 1 celozrnnú žemľu s 2 ČL nízkotučného masla. Žemľu zjeme s 1 nízkotučným bielym jogurtom rozmiešaným s 1/2 ČL škorice.
  • Šunkový chlieb. Pre jedného natrieme 1 plátok celozrnného chleba s 1 PL nízkotučného tvarohu a obložíme ho 30 g hydinovej šunky. K tomu si dáme 1 nízkotučný biely jogurt a 50 g ananásu.
  • Müsli s jogurtom. Pre jednu osobu zmiešame 4 PL celozrnných ovsených vločiek s 1 malým banánom alebo 1 veľkým jablkom. Zalejeme ich 1 nízkotučným jogurtom alebo 200 ml sójového mlieka.
  • Syrový chlieb. Na jednu porciu natrieme 1 plátok celozrnného chleba s 2 ČL nízkotučného masla, obložíme ho 50 g syra s bielou plesňou (s 20 % tuku v sušine). Zjeme ho s ľubovoľným množstvom reďkoviek.

Recepty na desiatu a olovrant.

Pri každej diéte je potrebné jesť päťkrát denne, pričom medzi hlavnými jedlami si vyberte  jednu z nasledujúcich ponúk. Energetická hodnota každého z jedál je približne 100 kcal.

  • 2 kivi
  • 140 g hrozna
  • 1 veľké jablko
  • 1 stredne veľká hruška
  • 1 šálka zeleninového vývaru s 1 suchárom natretým 1 ČL nízkotučného masla
  • 2 plátky pufovaných chlebíčkov s 50 g nízkotučného nátierkového masla a s 1 kyslou uhorkou
  • 1 suchár natretý 2 PL nízkotučného mäkkého syra a obložený pokrájanou reďkovkou
  • 70 g nakladaných zelených olív

Recepty na obedy.

Energetická hodnota jednej porcie je cca 400 kcal.

  • Steak so strukmi . Na jednu porciu uvaríme 200 g mrazených zelených fazuľových strukov v osolenej vriacej vode. Scedíme ich a opražíme v 2 ČL oleja spolu s trochou tymianu. Na inej panvici v 1 ČL oleja opražíme z oboch strán 100 g hovädzieho steaku. Pred koncom opekania pridáme 1 plátok toastového chleba a opražíme ho z oboch strán. Mäso položíme na toast a podávame so strukmi. Ochutíme nízkotučným maslom a bylinkami.
  • Špenát s vajcom. Pre jednu osobu uvaríme podľa návodu na obale 300 g mrazeného špenátu, osolíme a okoreníme. Na teflónovej panvici opečieme 2 volské oká a ochutíme ich. Na tanier dáme špenát, na to uložíme obe vajcia, pokvapkáme ich 1 ČL oleja a ozdobíme 1 ČL kapár. K tomu podávame 2 plátky celozrnného chleba s 1 ČL nízkotučného masla.
  • Bravčové na prírodno. Na jednu porciu uvaríme v osolenej vode 200 g mrazenej brokolice, pridáme 1 PL citrónovej šťavy a 1 ČL oleja. Uvaríme 100 g zemiakových halušiek. Na panvicu dáme 2 ČL oleja, v ktorom opečieme 100 g pokrájaného bravčového mäsa, vyberieme ho z panvice a uložíme do tepla. Halušky vysypeme do výpeku, pomiešame a okoreníme ich mletým muškátovým orieškom.
  • Rýchla kuracia zmes. Pre jedného opražíme v 2 ČL oleja 100 g pokrájaných kuracích pŕs. Ochutíme 1/2 ČL korenia karí a pridáme 150 g sójových klíčkov. Za stáleho miešania opekáme asi 4 minúty. Ochutíme horčicou a sójovou omáčkou a posypeme koriandrom alebo petržlenovou vňaťou.

Recepty na večere.

Energetická hodnota jednej porcie je okolo 360 kcal.

  • Bylinkový tvaroh. Pre jednu osobu natrieme 4 kúsky suchárov 250 g nízkotučného tvarohu ochuteného bylinkami a k tomu si dáme 2 paradajky.
  • Vajce s tvarohom. Na jednu porciu uvaríme natvrdo 1 vajce. Zjeme ho so 180 g mrkvového šalátu a 40 g celozrnného chleba natretého 125 g nízkotučného tvarohu.
  • Údená ryba so šalátom. Pre jedného pokrájame natenko 80 g údenej ryby. Uvaríme 200 g ošúpaných a pokrájaných zemiakov, osolíme, okoreníme, pridáme ocot a olej a podávame s 1/2 postrúhanej šalátovej uhorky a 5 kokteilovými paradajkami.
  • Miešaný šalát. Pre jednu osobu postrúhame 20 g parmezánu a podávame so 40 g suchej šunky, 2 kyslými uhorkami, 1 paradajkou, 4 kyslými zaváranými kukuričkami a 45 g celozrnného chleba.

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist