Ako schudnúť ALKALICKÉ A KYSLÉ JEDLÁ A POTRAVINY - prehľad a zásady.
Na nadváhu vplýva aj pomer konzumácie kyslých a zásaditých potravín.
Ak si chceme zachovať vnútorné prostredie organizmu v rovnováhe a pritom aj schudnúť, príjem kyslých a zásaditých potravín by mal byť v pomere 1:4.
Telo človeka udržiava tuk ako ochranu pred nadbytkom kyselín.
Prekyslenie organizmu uvádza do pohybu cyklus nerovnováhy. Dôsledkom je nielen obezita, ale aj choroby, ochorenia i zdravotné problémy.
Veľké množstvo kyselín v strave oberá telo o kyslík, bez ktorého sa spomaľuje metabolizmus. Trávenie prebieha pomalšie, čo vyvoláva priberanie, a čo je horšie, spôsobuje hnitie potravy! Nadmerná konzumácia mäsa, hlavne bravčového a hovädzieho vám pomáha dostať organizmus do takéhoto nevhodného stavu. Dôvodom je vysoký obsah živočíšnych bielkovín a tukov s nasýtenými mastnými kyselinami, cholesterolom. Obmedziť konzumáciu bravčového a mastného mäsa nie je potrebné len kvôli tukom, obezite a cholesterolu.
Naša krv, podobne ako mlieko, je z 20% kyslá, ale až 80% alkalická, čiže zásaditá. Keď konzumujeme prevažne potraviny zvyšujúce kyslosť vnútorného prostredia, organizmus sa bráni zvýšeným vylučovaním vápnika z kostí i zubov. Trvalé prekyslenie organizmu vedie ku vzniku chorôb. Preťažené sú najmä orgány vylučovacie, predovšetkým obličky.
Na štyri diely zásaditej potravy si môžme dovoliť skonzumovať jeden diel kyslej.
Medzi kyslo reagujúce potraviny patrí predovšetkým mäso. Ďalej sú to všetky živočíšne tuky, rafinované oleje a cukor, biely chlieb i pečivo, cestoviny z bielej múky, čokoláda (tieto majú tiež vysoký GI) a soľ a niektoré druhy ovocia (tie však majú mnohé iné nenahraditeľné funkcie pri prísune enzýmov, vitamínov a nerastných látok!).
Neutrálny je banán, melón, sladké jablká, paradajky.
Zásadito reagujú jedlé gaštany, pšeničné otruby a klíčky, zemiaky, cesnak, cibuľa, zelenina, sója.
Alkalický životný štýl - niekoľko najdôležitejších zásad pri chudnutí.
1 - Piť pohár alkalickej filtrovanej vody každú hodinu.
2 - Jest surovú zeleninu s každým jedlom.
3 - Vylúčiť z jedálnička všetky zvieracie proteíny okrem rýb (mäso, mlieko, syry, vajíčka...).
4 - Najväčšie jedlo dňa je obed a nie večera.
5 - Večer jest čo najmenej a len zeleninu.
6 - Vyhýbať sa sladeným nápojom, bublinkovým nápojom, umelým sladidlám, káve a alkoholu.
7 - Vyhýbať sa chemikáliám v potravinách.
8 - Cvičiť, pohybovať sa, športovať, dýchať.
Správne kombinácie jedál
Proteíny sa neznášajú so škrobmi! Proteíny (ryby) jeme len so zeleninou.
Škroby (nekvasený nepšeničný chlieb, nepšeničné cestoviny) jeme len so zeleninou. Dôvod:
Žalúdok používa iné enzýmy na škroby a iné na proteíny. Ak jeme proteíny so škrobmi, žalúdok uvoľní oba enzýmy naraz a tie sa navzájom neutralizujú. Strava zostane veľmi dlho v žalúdku nestrávená a toxíny z kvasenia otrávia cely organizmus.
OVOCIE sa neznáša so žiadnym iným jedlom! Ovocie treba jest na prázdny žalúdok (strávi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s čímkoľvek v žalúdku, začne kvasiť a kvasne produkty otrávia organizmus.
PRESTAVKA MEDZI JEDLAMI: Žalúdok potrebuje 2 - 3 hodiny na spracovanie jedla bez vyrušovania. Ak zjeme niečo medzi jedlami, tráviaci proces sa preruší a vytvorí sa prebytočné množstvo kyselín v žalúdku.
Neprejedajte sa! Žalúdok potrebuje 1/3 svojho objemu na miešanie a spracovanie jedla. Ak sa prejeme, žalúdok je vystresovaný z napätia a nedostatku priestoru. Spracovanie jedla sa rapídne spomalí a jedlo sa prílišným kvasením stane toxickým.
Alkalické a kyslé jedla a nápoje - prehľad
ALKALICKÉ JEDLÁ 75% (3/4 z dennej dávky) |
|
KYSLÉ JEDLÁ 25% (1/4 z dennej dávky) |
||||
NAJVIAC ALKALICKE |
Stredne alkalicke |
Malo alkalicke |
KATEGORIA JEDLA |
Malo kysle |
Stredne kysle |
NAJVIAC KYSLE |
Zerucha vyhonky/trava Jacmen vyhonky/trava Psenica vyhonky/trava Soja vyhonky Uhorka Akekolvek vyhonky, klicky Akakolvek trava Kel Petzlen Morske rastliny |
Spenat Cvikla (cerstva) Cervena redkovka Kapusta Brokolica Zazvor Zelena fazulka Hlavkovy salat Zeler Paprika |
Mrkva Karfiol Kalerab Ruzickovy kel Cukina Chren Cibula Por Hrach (cerstvy) Paprika Tekvica Baklazan Biela redkovka Asparagus Articoky |
Zelenina Korenova zelenina |
Varena zelenina |
Mrazena zelenina |
Sladke zemiaky Nakladana zelenina Hriby Kysla kapusta Konzervovana zelenina |
Sojovy lecitin - cisty Sojove fazule (namocene a potom ususene) |
Sojove fazule cerstve Granulovana soja (varena, mleta) Lima fazula Biela fazula |
Sosovica Tofu Sojova muka |
Strukoviny |
Cicer Cervena fazula Cierna fazula |
|
|
Tekvicove semena |
Zerucha semeno |
Psenica spalda Pohanka Quinoa Sezamove semena Kmin Rasca Fenikel |
Obilniny Semena |
Basmati ryza Lanove semena Slnecnicove semena Proso |
Hneda ryza Psenica Divoka ryza Biela ryza Ovsene vlocky Ovos |
Jacmen Kukurica Raz |
|
|
Mandle (namocene) Mandlove maslo |
Orechy |
Brazilske orechy Lieskovce Pecans |
Vlasske orechy |
Kesu orechy Arasidy Arasidove maslo Pistacie |
|
|
Chlieb zo spaldovej psenice (bez kvasnic a cukru) |
Chleby (zemle, pity, tortily) |
Chlieb z naklicenej psenice (bez kvasnic a cukru) |
Biely chlieb Piskotove cesto Celozrnny chlieb Razny chlieb |
|
|
|
Olivovy olej Kokosovy olej Lanovy olej Sezamovy olej Rybi olej (vsetky za studena lisovane) |
Tuky a oleje |
Slnecnicovy olej Canola olej Olej z hroznovych semien |
Margarin Maslo Kukuricny olej |
|
|
Avokado Paradajka |
Citron Limetka Grapefruit Kokos - cerstvy Visna |
Ovocie |
Marhula Cucoriedka Ceresna Slivka Nektarinka Zlty melon |
Hrozno Jablko Hruska Banan Pomaranc Mandarinka Ananas Jahoda Papaja Mango Cerveny melon Malina Broskyna Ribezle Malina Sipka |
Susene ovocie Zavarane ovocie |
Materske mlieko |
|
Kozie mlieko |
Mliecne produkty |
Sojove mlieko Ryzove mlieko Mlieko Smotana |
|
Syr Tvaroh Zmrzlina Jogurt Sojovy syr Kozi syr Proteinove zmesy z mlieka |
|
|
|
Maso Hydina Ryby |
Sladkovodna ryba (volne chytena, nie z farmy) |
Morska ryba (volne chytena, nie z farmy) |
Bravcove Hovadzie Jahnacie Kura Kacka Hydina Vajcia Pecen Organy Sardinky (konzerva) Tuniak (konzerva) Kreveta Lobster Ryba z farmy Ustrice |
Sol Celtic (morska) |
Cesnak Cibula Zazvor Oregano Paprika Cayenne paprika |
Bylinky Vacsina korenin |
Prisady Bylinky Koreniny |
Kari korenie |
Vanilka Stolova sol Kecup Majoneza |
Ocot Jablcny ocot Horcica Ryzovy sirup Sojova omacka Vegeta Dzem, lekvar Kvasnice Kakao |
|
|
Stevia |
Cukrovinky Sladidla |
|
|
Umele sladidla Sacharin Aspartam Xylitol Biely cukor Repny cukor Cokolada Med Sirup, slad Cukrova trstina Fruktoza Turbinado cukor Halva Melasa |
Alkalicka voda |
|
Caj (bylinkovy, zeleny) Prirodna voda (Fiji, Hawaiian, Evian) Destilovana voda |
Napoje |
Ryzove mlieko |
Perliva voda Soda Ovocny dzus cerstvy
|
Likery, tvrdy alkohol Pivo Vino Kava Cola Caj (cierny) Ovocny dzus sladeny |
Soda bikarbona |
|
|
Rozne |
|
|
|
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)