Ako schudnúť CESTOVINY nevynechávajte ani pri chudnutí.

27.04.2014 06:16

Prílohy ako zemiaky, ryža a cestoviny sú sacharidové potraviny, preto je potrebné kontrolovať ich množstvo (optimálny príjem je 100 g/deň) a konzumovať ich na obed v aktívnej fáze dňa, keď je požiadavka na energiu najvyššia. 

Klasické cestoviny sú vyrobené z bielej pšeničnej múky, preto obsahujú približne 12% bielkovín, 75% sacharidov (najmä škrobu) a len 0,5% tuku. 

Výhodou pri používaní cestovín je to, že k dispozícii máte skutočne široký výber cestovín. Vaječné, bezvaječné, celozrnné, farebné. Do popredia sa najmä v posledných rokoch dostávajú celozrnné cestoviny – pohánkové, špaldové, amarantové i cícerové. Cestovinám z bielej múky by ste sa mali vyhýbať, pretože biela múka vytvára kyslé prostredie a jedlo z nej (napr. cestoviny) môže spôsobiť prekyslenie nielen žalúdka (zvýšená tvorba žalúdočných kyselín), ale aj celého organizmu (prekyslenie organizmu spôsobuje uvoľňovanie vápnika z kostí a je častou príčinou vzniku mnohých chorôb). Najhoršie pri chudnutí sú cestoviny so smotanovými omáčkami. 

Cestoviny uvarené al dente (do polomäkka) v kombinácii so zeleninou zasýtia na dlhší čas a energia sa z nich uvoľňuje postupne, čo je pri chudnutí žiadúce.

Cestoviny patria nielen na Slovensku medzi najčastejšie konzumované jedlá i prílohy k jedlám. Určite aj vás trápi otázka, či ich môžete jesť pri chudnutí. Áno môžete, dôležité však je aké, koľko a ako pripravené. Cestoviny sú zdrojom dôležitých výživových látok, nezaťažujú žalúdok, zlepšujú trávenie. Môžete si z nich pripraviť rôznorodé kombinácie a majú vynikajúcu chuť. Receptov na ich prípravu je nepreberné množstvo. Bohužiaľ ich nadmerná konzumácia je taktiež príčinou nadváhy. Chcete schudnúť a neviete, či ich môžete ponechať, či zaradiť do svojho jedálneho lístka?  

Výhodou cestovín je to, že sa bezproblémovo skladujú, majú dlhú trvanlivosť, sú nenáročné na rýchlu prípravu, dajú sa kombinovať s veľkým množstvom potravín, takže si ich môžete pripraviť na množstvo spôsobov.

Ak z jedálneho lístka odstránite – výrazne obmedzíte vyprážané jedlá a sladkosti a pridáte viac zeleniny a cestovín, nemali by ste pribrať. Tak ako pri väčšine jedál platí : všetko s rozumnou mierou – dajte si pozor si na skonzumované množstvo a spôsob prípravy. Odporúčané množstvo na jednu obedňajšiu porciu je od 100 g  do 200 g. 

Cestoviny majú pomerne nízky glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete. Ak jedávate namiesto vyprážaného bôčika s knedľami a kapustou cestoviny, určite je to pre vás pri chudnutí vhodnejší výber. Nie však v prípade, keď si na ne nastrúhate 200 gramov vysoko tučného syru, polejete ich  tatárskou omáčkou, a to všetko zavŕšite neodmysliteľnou slaninou.

Z každého jedla sa dá pribrať, ak je jeho konzumácia nadmerná. Vyberajte si bezvaječné cestoviny. Pri ich príprave myslite na kalorické dochucovadlá. Kečup je pri výrobe dosladzovaný a v skutočnosti obsahuje mnoho cukru. Len máloktorý zo stravníkov si uvedomí, koľko zbytočných kalórií prijal. Rovnako to platí aj o množstve syra, ktorý si mnohí z nás pridávajú na každú cestovinu. Ak je omáčka či príloha pripravená chutne, nemusíte ju dochucovať ešte syrom či kečupom. Bylinky sú nielen chutným a zdravým dochucovadlom, ale napomáhajú aj vášmu tráveniu, preto ak máte možnosť, vždy ich pri varení použite.

Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Organizmus potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny nás zasýtia na dlhší čas. Ak zároveň niekoľko veľkých porcií nahradíme viacerými menšími, uľahčíme svojmu tráveniu a vyhneme sa návalom neočakávaného hladu.

Aké cestoviny – bezvaječné či viacvaječné

Ideálne sú cestoviny z celozrnnej múky, rátajte však s ich vyššou cenou. Bezvaječné cestoviny z tvrdej semolinovej múčky neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich vstrebáva podstatne pomalšie. Vďaka tejto vlastnosti po bezvaječných cestovinách nepocítite tak rýchlo hlad.

Príprava cestovín

Nielen chutnejšie, ale aj pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Nemali by ste ich variť do mäkka, ale „al dente“, teda do polomäkka. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité je tiež to, čo si na uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobása. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou. Dôležitý je presný čas varenia.  Al dente sú cestoviny vtedy, keď sú podľa vás ešte trocha tvrdé. Aj po dovarení sa totiž ešte ďalej paria. Ak sú pri ochutnávaní už mäkké, pri jedení sa zdajú rozvarené. Ak krátko pred dovarením pridáme do vody lyžičku oleja, potom sa cestoviny nebudú lepiť.

Koľko vody treba použiť na varenie cestovín? Aby boli cestoviny chutné, musia sa variť vo veľkom množstve vody. Ak je hrniec primalý alebo dáme málo vody, budú lepkavé. Rovnako dôležité je aj to, aby bola voda mierne slaná. Cestoviny sa nemajú variť ani bez pokrievky, ani v zakrytom hrnci. V otvorenom hrnci totiž voda nevrie dostatočne, v zakrytom rýchlo vykypí. Preto pokrievku podložíme dvoma varechami. Tak budú mať cestoviny dostatok vzduchu, a predsa nevychladnú. Cestoviny získajú veľmi dobrú arómu, ak dáme do vriacej vody trochu bujónu. 

Ako sa cestoviny ochladzujú. 
Dáme ich do cedidla a rýchlo ochladíme studenou vodou, aby sa ďalej neparili. Vzápätí v hrnci rozpustíme trochu masla, cestoviny premiešame a prípadne ešte osolíme. Potom podávame.

Celozrnné cestoviny  (cca 140 kalórií v 100 g)

  • uvarené celozrnné cestoviny sú najvhodnejšie
  • pri chudnutí sú najvhodnejšie, hlad po nich vďaka nízkemu glykemickému indexu nedostanete tak rýchlo

Bezvaječné cestoviny  (cca 150 kalórií v 100g)

  • uvarené bezvaječné cestoviny sú pri chudnutí taktiež vhodné
  • rozdiel v energetickej hodnote nie je oproti cereálnym veľký, ale s množstvom opatrne

Tortellini

  • ich energetická hodnota je najvyššia, vždy sú však lepšou voľbou než opekané zemiaky

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist