Ako schudnúť DELENÁ STRAVA je prijateľnou diétou na chudnutie.

03.09.2014 13:26

Jedným z obľúbených spôsobov odstránenia nadváhy a obezity je delená strava. Je to pochopiteľné – sľubuje jednoduché riešenie chudnutia. 

Delená strava je však často len ďalší spôsob ako schudnúť a potom v mnohých prípadoch opäť pribrať.

Je fakt, že v mnohých prípadoch delená strava pomôcť schudnúť môže. Ako? Kým sa človek prejedá, tučnie. Potom sa jedného dňa nad sebou zamyslí a snaží sa schudnúť. A tak začne napríklad s diétou, ako je delená strava. Zrazu za začne venovať tomu, čo konzumuje. Bez ohľadu na to, či je jeho strava delená, alebo nedelená, už si dáva pozor. Delená strava je len forma realizácie zámeru schudnúť.

Takmer vo všetkých potravinách je mix bielkovín, uhľohydrátov či sacharidov, preto ich oddeľovanie nemá praktický význam.

Je jasné, že človek, dávajúci si pozor na to, čo je, schudne. Chudnutie však nemá na svedomí delená strava. Je to len o znížení nadmerného príjmu kalórií. U mnohých ľudí na schudnutie stačí aj pomerne malá úprava jedálneho lístka a zrazu je všetko v poriadku.

Pri delenej strave môžete jesť praktick všetko, avšak konzumované potraviny treba správne rozdeliť do skupín. V rámci skupín treba navyše dodržiavať stanovené pravidlá.

Skupiny potravín :

Skupina A: „kyslé potraviny“ - bielkoviny: mäso, hydina, ryby, morské plody, sója, syr a syrové výrobky s obsahom tukov do 50 %, vajcia, niektoré druhy ovocia: pomaranč, grapefruit, jahody, maliny..., ovocné čaje, šampanské

Skupina B: „neutrálne potraviny“- väčšina zeleniny: hrach, uhorky, špenát, rajčiny, cibuľa..., semienka, orechy, bylinky, kyslé mliečne výrobky: zákvas, tvaroh, ricotta..., olivový olej, šunka, údené ryby, maslo

Skupina C: „zásadité potraviny“ - celozrnné potraviny: chlieb, cestoviny..., koláče, krekery, cukor, med, ryža, sladká zelenina: zemiaky, mrkva, kukurica..., sladké ovocie: banány, sladké jablká, sušené ovocie..., všetky strukoviny okrem sóje, pivo, ovocné šťavy, sirupy

Pri delenej strave musíte dodržiavať nasledovné princípy. 
Prísne zakázané je kombinovať skupiny A a C. Je možné kombinovať skupinu A a B, prípadne skupinu B a C.

§         Treba si dávať pozor na to, aby ste jedli dostatok bielkovín, kalcia, zinku a vitamínov D a B12.

§         V zásade by sa hlavne nemali jesť škroby a proteíny v spoločnom jedle. To znamená nejesť mäso so zemiakmi alebo chlieb s maslom, či syrom.

§         Ovocie a ovocné šťavy by sa mali konzumovať výlučne na prázdny žalúdok. Môže sa jesť aj pred jedlom alebo na desiatu (vhodnejšie ako desiatovať obložené žemle, či bagety)

§         Ovocie zaraďujeme do jedálneho lístka vzhľadom k nízkej energetickej hodnote. Obsahuje antioxidanty, ktoré sú veľmi ochranné a pôsobia i proti starnutiu. Treba ho však konzumovať zvlášť, nie spolu s inými potravinami.

§         Zelenina – Zeleninu je vhodné konzumovať pravidelne, používať ju ako prílohu namiesto ryže alebo zemiakov. Zemiaky a kukurica obsahujú škrob – nekombinovať s proteínmi.

§         Chlieb – uprednostniť tmavý celozrnný. Chlieb a pečivo sú škroboviny.

§         Syry – sú zdrojom vápnika. Odporúča sa jesť kvalitné, pokiaľ možno nízkotučné syry. Patria medzi proteíny.

§         Čokoláda – obmedzovať, jesť skôr tmavú a nekombinovať ju s inými potravinami.

§         Mlieko – piť menej kravského mlieka, podľa možnosti z ekologických fariem. Lepšie je používať mlieko sójové, ovsené, ryžové a pod. Kravské a sójové mlieko sú proteíny, ryžové, ovsené a mandľové mlieko sú univerzálne potraviny, t.j. môžu sa kombinovať so všetkým.

§         Vajcia – podľa možnosti kupovať také, ktoré sú pestované na eko-farmách. Bežné vajcia obsahujú antibiotiká. Vajce je proteínová potravina.

§         Maslo – uprednostniť skôr maslo ako margaríny, ktoré obsahujú rastlinné zahrievané oleje. Maslo môžeme kombinovať s proteínmi i so škrobmi.

§         Olej – najlepší je olivový olej, hlavne panenský. Dá sa kombinovať s proteínmi aj so škrobmi.

§         Soľ – používať morskú soľ alebo osoliť napr. sójovou omáčkou.

§         Cukor – používať hnedý, nerafinovaný cukor, med alebo sirupy a melasy. Cukor je škrobová potravina.

§         Čaj – neodporúča sa piť k jedlu.

§         Voda – piť pravidelne a dostatočne, minerálne vody treba kombinovať a meniť. Prípadne je vhodné aj používať vodný filter.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami, 

ak chcete konečne schudnúť a neopakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist