Ako schudnúť Desatoro SPRÁVNEHO STRAVOVANIA.

03.12.2014 16:56

Prvým predpokladom správneho stravovania pri chudnutí je dosiahnutie rovnováhy medzi potrebou a jej krytím, dosiahnutie vyrovnanej bilancie výživy.
Živiny sú na energiu bohaté zlúčeniny, ktoré organizmus môže prijať a v látkovej premene ďalej premieňať. Živiny sú organické a anorganické chemické látky, ktoré sa nachádzajú v potrave a sú potrebné na správne fungovanie organizmu. Pretože nijaká potravina neobsahuje súčasne všetky potrebné živiny v správnom zložení, mali by ste si zabezpečiť čo možno najvšestrannejšie výživové zloženie stravy.
Ak je výdaj a príjem energie v rovnováhe, celá energia prijatá v strave sa mení na telesnú prácu alebo telesné teplo. V takomto prípade je energia vybilancovaná, nepriberáte.

Ak sa príliš bohatou výživou telu dodáva nadbytok energie, ukladá sa vo forme energeticky bohatých zlúčenín ako tuk, priberáte.

Naopak, pri nízkom prívode energie sa spotrebovávajú zdroje vlastného tela. Odbúra sa tukové tkanivo a v ťažkých prípadoch aj svalová bielkovina; človek chudne.
Viac než polovicu potrebných kalórií pokrývajte uhľohydrátmi (50-55%), desať až pätnásť percent bielkovinami a zostatok 25-30% môžete pokryť vhodnými tukmi. Naviac si dávajte pozor, aby ste zjedli dostatok vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Mali by ste sa vyvarovať prepálenému tuku a dávať prednosť rastlinným olejom.
Desatoro správnej výživy organizmu počas chudnutia.

1. Jedzte pravidelne v malých dávkach, najlepšie 5x denne. Nebudete mať pocit hladu, zabránite nárazovému prejedaniu a následnému priberaniu.
2. Snažte sa, aby váš energetický príjem nebol vyšší ako výdaj. Určite nepriberiete, ak pridáte pravidelný pohyb. Čím viac pohybu, tým väčší energetický príjem si môžete dopriať, pokiaľ samozrejme nejde o chudnutie.
3. Nedovoľte, aby tuky tvorili viac ako 30% vášho denného energetického príjmu. Zabránite predčasnému vzniku aterosklerózy a ľahšie si udržíte optimálnu hmotnosť, resp. budete chudnúť.
4. Živočíšne tuky, akými sú maslo a masť, obmedzte alebo úplne vynechajte. Namiesto nich využívajte rastlinné tuky a oleje (napr. repkový Raciol – budete lepšie chránení pred srdcovými a cievnymi chorobami). Ďalším zdravým olejom je olivový olej, ktorý je veľmi vhodný aj na dochucovanie šalátov.
5. Pokúste sa, aby ovocie a zelenina tvorili súčasť každého jedla, nielen jeho ozdobu. Vitamíny, minerálne látky a ďalšie aktívne súčasti rastlín sú najlepšou prevenciou predčasného starnutia a civilizačných chorôb. Najmä v lete máme bohatý výber ovocia a zeleniny, ale v dnešnej dobe to nie je až takým veľkým problémom ani v zime.
6. Nahraďte potraviny z bielej múky celozrnnými, tučné mliečne výrobky kyslomliečnymi nízkotučnými. Preferujte chudé biele mäso pred červeným tučným. Váš organizmus bude zásobený látkami s protirakovinovým pôsobením.
7. Nebojte sa ochutnávať nové druhy potravín a skúšať nízkotučné obmeny tradičných pokrmov. Vyhnete sa stereotypu a budete môcť jesť vaše obľúbené jedlá bez rizika priberania.
8. Sladkosti, slané pochutiny a údeniny sú potraviny, bez ktorých sa celkom určite zaobídete. Vyhnete sa prijímaniu prázdnych kalórií.
9. Tekutiny sú rovnako dôležité ako kvalitná strava. Prijímajte ich v dostatočnom množstve, 2-3 litre denne, najlepšie v nesladenej podobe. Vašou odmenou bude mladistvý vzhľad, zdravé obličky a psychická pohoda. Nezabudnite, že káva sa nepovažuje za optimálny príjem tekutín, preto ju do celkového množstva nezarátavajte. Ideálne sú nesladené čaje, minerálky, hlavne čistá pitná voda dochutená citrónovou šťavou.
10. Zdravé stravovacie návyky najľahšie vypestujete u svojich detí, ktoré sú bez stravovacích predsudkov. Je to ten najlepší darček do života.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist