Ako schudnúť DETOXIKÁCIA ORGANIZMU je dôležitou súčasťou chudnutia.

02.01.2015 01:30

Týždeň sviatočného prejedania sa skončil a mnohí z vás nasadili nejakú diétu na chudnutie. Nezabudnite však, že  neskoré vstávanie, ponocovanie, pravidelné prejedanie sa , veľké porcie jedál,  zvýšený príjem sladkostí, slaných a mastných jedál doslova uspali vaše telo a zaplnili ho obrovským množstvom škodlivých odpadových látok.

Vašim prvým krokom na zlepšenie trávenia a začatie diétneho programu by mala byť očista vášho organizmu.

Chudnutie a očistu organizmu považujte za rub a líce jednej mince. Keď chcete schudnúť, určite musíte okrem iného vykonať aj očistu svojho organizmu - detoxikáciu.

Vaše telo pracuje v jednom kuse bez prestávky. Telo je systém, ktorý potrebuje energiu a výživu a zároveň zo stravy vytvára odpad.

Regenerácia organizmu prebieha nepretržite. Za minútu sa v tele vytvoria milióny buniek a milióny buniek sa rozpadnú. Tieto odumierajúce bunky tvoria odpad, ktorý je pre telo toxický a je potrebné čím skôr ho odstrániť.
Odpad v tele vzniká nielen z rozpadu buniek, ale aj z toho, čo jeme. Z toho čo zjeme, naše telo potrebuje asi jednu tretinu, u niektorých ľudí, dokonca len jednu desatinu. Jeme zbytočne veľa, lebo sme hladní a jeme mŕtve jedlo. Konzervačné látky, rôzne prísady, stabilizátory, farbivá, nevie naše telo spracovať a tvoria v tele odpad. Pri metabolických pochodoch v tele sa tiež vytvára veľa odpadových produktov, ktoré je potrebné vylúčiť.

Pri detoxikácii dochádza k uvoľňovaniu toxických látok z tela. Podmienkou dobrej detoxikácie je dobré vylučovanie odpadových látok a samozrejme správny pitný režim, aby sa uvoľnené toxické látky mohli čím skôr z tela vylúčiť.  

Detoxikácia a výživa organizmu spolu úzko súvisia. Človek má v sebe k dispozícii systém pre detoxikáciu, ktorý vytvára súhra činnosti čreva, pečene, obličiek a lymfatických ciev a uzlín. Pri dlhodobom zaťažovaní čreva nevyváženou potravou sa záťaž prenesie na pečeň, a následne aj na obličky. Ľudský detoxikačný systém je tak preťažený, že aj malá nerovnováha v organizme vedie k množstvu ochorení, okrem vnútorných orgánov trpí pokožka, vlasy, kĺby a rozvíja sa množstvo chronických ochorení.
Prostriedky detoxikácie - čistenia organizmu v procese chudnutia.
Pôst

Najtvrdším spôsobom očistnej kúry je pôst, pri ktorom sa úplne obmedzí príjem tuhej stravy. Pri najprísnejšom pôste sa prijíma len voda, pri miernejšom bylinné čaje o ovocné šťavy. Prechod na pôst by mal byť postupný, po predchádzajúcej detoxikačnej diéte a abstinencii od alkoholu, kofeínu a nikotínu.

Samotný pôst by nemal trvať viac ako 3 dni. Predĺžiť ho možno len ak už máte skúsenosti a po porade s odborníkom. Počas tejto doby sa telo intenzívne zbavuje všetkých jedov. Prechodne sa zvyknú dostaviť nepríjemné pocity - bolesti hlavy, podráždenosť, slabosť, únava, precitlivenosť na zvuky, zhoršenie spánku a pod. Táto reakcia je známkou rýchlej a kvalitnej regenerácie. Po niekoľkých dňoch však odoznie a prichádza celkové osvieženie mysle, prísun novej energie, zlepšenie stavu kože, odstránenie zažívacích, alergických alebo iných problémov. Potrebný je však vždy dostatočný príjem tekutín a základných živín, ktoré sú potrebné pre organizmus. Opätovný prechod na tuhú stravu by mal byť postupný. Jedlo je potrebné dôkladne rozžuť a premiešať so slinami, sortiment jedál sa odporúča rozširovať len postupne.

Prvé 3 dni pôstu sú charakterizované prudkým vylučovaním zadržaných odpadových látok.
Dochádza tiež k prudkému znižovaním hmotnosti, asi o 1 kg denne. Tento úbytok je zapríčinený vylučovaním vody.

Príprava: Večer pred začatím pôstu si môžeme urobiť výplach čriev s harmančekovým záparom vychladnutým na teplotu tela, alebo použijeme rastlinné preháňadlo.

Ráno: Vypijeme pol litra čaju s liečivých byliniek osladeného medom, alebo pol litra prírodnej ovocnej či zeleninovej šťavy.

Obed: Vypijeme pol litra čaju z liečivých byliniek, alebo hrnček zeleninového vývaru.

Večer: Vypijeme pol litra čaju z liečivých byliniek, alebo hrnček zeleninového vývaru.

Medzitým pijeme dostatok čistej vody.

Detoxikačná diéta pri chudnutí.
Detoxikačná diéta nemusí byť prísnym pôstom. Podstatné je obmedziť príjem živín, ktoré majú na organizmus zaťažujúci vplyv (napr. vnútornosti, červené mäso, tuky, vyprážané jedlá, rafinovaný cukor) a alergizujúce potraviny (napr. mlieko, vajíčka). Pri detoxikácii je potrebné zachovať logickú postupnosť. V prvom rade je nutné zabezpečiť organizmu dostatočný prísun vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny, obiloviny,....), dodržať optimálny pitný režim (0,3 – 0,4 l na 10 kg telesnej váhy) a následne potom doplniť špecializované vlákninové a bakteriálne prípravky na očistu a správnu funkciu tenkého a hrubého čreva, aby sa takpovediac uvoľnil odpadový črevný kanál. Až potom je vhodné pristúpiť k očiste ďalších orgánov, ako sú pečeň, ľadviny, kĺby a pod. Počas trvania detoxikačnej diéty je vhodné používať ako pochutiny olivový olej a jablčný ocot.. Podporné účinky na čistenie organizmu má aj petržlen, cesnak, rebarbora, morské riasy a vinič.
Nápoje vhodné na detoxikáciu organizmu.

  • filtrovaná alebo odstáta voda z vodovodu
  • prírodné vody s nízkym obsahom minerálov
  • ovocné a zeleninové šťavy riedené vodou.
  • bylinné čaje: silybum mariánske, praslička, rumanček, mäta, žihľava, púpava, echinacea, lopúch, breza a iné.

Detoxikáciu čriev podporuje dostatok vlákniny v strave a zvýšený pitný režim.

Tenké črevo dokončuje za pomoci žalúdočných štiav a žlče trávenie všetkých živín, práve z neho prichádzajú nestrávené zvyšky potravín do hrubého čreva. Činnosť tenkého čreva vrcholí medzi 13.00 – 15.00 hodinou. V hrubom čreve prevládajú stravovacie procesy, vstrebávajú sa tu vitamíny a aminokyseliny vyrábané baktériami črevnej dutiny. Jeho činnosť vrcholí medzi 05.00 – 07.00 hodinou a vtedy je aj najvhodnejšia doba na jeho vyprázdnenie. Ak sa budete riadiť detoxikačným programom, upravia sa vám aj problémy s vylučovaním stolice.

KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist