Ako schudnúť JEDZTE ZELENINU, ľahšie a zdravšie SCHUDNETE.

13.01.2015 05:44

Ovocie a zelenina sú bohaté na vodu a tým pádom vám ľahšie zaplnia žalúdok, čím zaženiete hlad a zároveň aj príjem kalórií bude minimálny. Ak budete ku každému jedlu jesť zeleninu, postačí vám z neho oveľa menšia porcia a po jedle budete mať dlho pocit úplného nasýtenia. Stačí pre jedlom trocha mrkvy, šalátu, či kaleráb a máte pokoj s prázdnym a škŕkajúcim žalúdkom. 

Zelenina obsahuje veľké množstvo výživných látok, vitamínov a minerálov a malý obsah nasýtených tukov a cukrov. To je presne to, čo potrebujete jesť, keď sa pokúšate schudnúť.

Vyhnite sa konzumácii zeleniny obsahujúcej veľa škrobu (zemiaky a repa). Tie majú totiž vysokú koncentráciu sacharidov a mali by sa jesť oddelene od bielkovín a v malom množstve. Je lepšie ich konzumovať v niekoľkých porciách týždenne, ale skúste ich jesť v priebehu dňa v skorších hodinách, aby malo vaše zažívacie ústrojenstvo čas rozložiť ich ešte pred spaním.

Zelenina je na chudnutie výbornou potravinou. Keď chcete zdravo schudnúť, tak určite zaraďte do svojho jedálneho lístka na chudnutie zeleninu. Zeleninu však nemusíte jesť celý deň, najlepšie sa ju naučíte konzumovať tak, že ku každému jedlu si pridáte  zeleninovú oblohu, alebo len kúsok zeleniny.

Doporučená denná dávka zeleniny je 3 až 5 porcií denne; ovocia  2 – 4 porcie. Jedna porcia : zelenina = šálka čerstvej zeleniny, pol šálky varenej zeleniny, 3 šálky zeleninovej šťavy (skvelá občasná náhrada vody, ale v zriedení 1:1), jedna paradajka, väčšia paprika, ovocie - jedno jablko, hruška, banán, celá šálka ríbezlí alebo iného drobného ovocia, pol šálky kompótu.

Neexistuje žiadne obmedzenie množstva zelenej listovej zeleniny pri chudnutí, môžete ju konzumovať každý deň. Ostatná zelenina, ako mrkva, karfiol, ružičkový kel a brokolica sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a výživných látok.

Konzumácia surovej zeleniny je vynikajúci a zároveň zdravý spôsob ako schudnúť. Je dobré, keď zjete pol kilogramu surovej zeleniny za deň. Ak musíte variť zeleninu, varte ju skôr v pare, zachovajú sa tak živiny a vitamíny a radšej ju nevyprážajte.

Pridaním zeleniny ako je zeler a uhorka do vášho jedálnička, pomôžete hydratovať vaše telo bez pridania nepotrebných kalórií. Jedením zvýšeného množstva zeleniny môžete vášmu zdraviu iba pomôcť a podporiť svoje chudnutie.

Na večeru si môžete pripraviť čerstvú zelenú fazuľku, miešaný šalát, ananásový melón a grilované kuracie prsia a potom môžete pridať aj nejaké sacharidy (francúzsky chlieb, pečené zemiaky, cesnakovú bagetu). Môžete si myslieť, že je to veľa jedla, áno, ale obsahuje kompletné výživové zložky pre vaše chudnutie

Surová strava v podobe zeleniny a ovocia nielenže nezaťažuje organizmus, ale podporuje aj jeho detoxikačné mechanizmy a zlepšuje obranyschopnosť, teda nadobúda liečivé účinky. Potraviny ako je surové ovocie, listová zelenina sú pod priamym vplyvom slnečnej energie, ktorú počas svojho rastu transformujú a ukladajú. V ľudskom, tele sa táto nahromadená energia pri trávení uvoľňuje a dodáva telu nielen potrebnú výživu, ale aj životodarnú a liečivú energiu. Potraviny, ktoré sú iba zdrojom tepla v tele, nemajú takéto liečivé účinky. Bielkoviny, tuky a uhľohydráty sú síce zdrojom tepelnej energie, označujeme ich aj ako kalorické, no ich liečivé účinky sú minimálne. Z hľadiska zdravej liečivej výživy je preto veľmi dôležité, aby prijímané potraviny dodávali telu aj dostatok svetelnej energie, ukrytej v surovom ovocí, zelenine a semenách.

Podmienkou zdravej výživy je aj príjem zásaditých potravín. Čím je ich obsah vyšší, tým je aj liečivý a detoxikačný účinok vyšší. Medzi ne patria najmä surové zrelé ovocie, šaláty, na pare upravená zelenina.

Ku kyselinotvorným potravinám patria najmä jedlá živočíšne, ale aj chlieb, strukoviny, múka, ryža, margarín, olej, orechy, tvaroh, vločky apod. Ak výživa z kyselinotvorných potravín trvá dlhšie, organizmus vyčerpá svoje zásoby zásad a nevie dostatočne kompenzovať prevahu kyselín. Dochádza k posunu kyselino-zásaditej rovnováhy na kyslú stranu, ktorá je sprevádzaná poškodením funkciami niektorých systémov a hromadení odpadov v organizme. K takýmto zmenám môže viesť vegetariánska strava, ak obsahuje príliš veľa chleba a múčnych jedál vôbec, veľa strukovín, málo ovocia a surovej zeleniny.

Konzumácia zeleniny a ovocia preukázateľne znižuje riziko ochorení srdca a ciev, odporúča sa jesť denne päť porcií, a to tri porcie zeleniny a dve ovocia. V lete a na jeseň sú tieto potraviny nielen najlacnejšie, ale aj najlepšie a najchutnejšie, pretože sa nemusia dovážať a neprichádzajú tak o svoju kvalitu, a to vrátane chuti. 

Pozor, zeleninu nie je možné nahradzovať ovocím, a to aj preto, že predsa len je v ňom viacej cukrov a štíhlej línii by to neprospelo. Vyberte si takú zeleninu, ktorá vám chutí, neskôr môžete experimentovať. Pokiaľ sa vám zdá chrúmanie mrkvy či inej zeleniny príliš jednotvárne, vyrobte si z nej šalát. Ten naviac môžeme ochutiť trochou olivového oleja, či aromatizovaného oleja alebo chuťovo zaujímavými bylinkami. Odpustite si tučnú majonézu, vhodnejšie je dať si klasickú zálievku, ktorá sa robí z vody, octu, cukru (sladidla) a soli.  

Zelenina je samozrejme zdravšia tepelne nespracovaná, pretože to jej uberá niektoré vitamíny, minerály, ale vláknina pri tepelnej úprave zostane, takže si ju občas môžeme aj uvariť, ogrilovať či podusiť.

Prečo je zelenina vynikajúca potravina, keď chcete schudnúť.

§         Zelenina obsahuje vlákninu, ktorá vám pomôže spaľovať vaše podkožné tuky.

§         Zeleninu si dajte pred obedom, zasýti vás, zjete menšiu porciu obedňajšieho jedla.

§         Chudnutie však nie je len zostavenie jedálneho lístka zo zeleniny, je dôležité doplniť do stravy bielkoviny a väčšinou aj sacharidy.

§         S dostatkom zeleniny v strave si zlepšíte metabolizmus. Zelenina sa však vyznačuje aj tým, že až na výnimky neobsahuje takmer žiadne bielkoviny.

§         Pokiaľ chcete schudnúť a začnete jesť najmä zeleninu, dôjde k tomu, že telo si začne odoberať bielkoviny zo svalov, čo bude mať za následok, že po schudnutí nastane jojo efekt.

§         Pokiaľ pri chudnutí stratíte veľa svalov, vaše telo bude spaľovať menej skonzumovanej energie.

§         Na aké druhy zeleniny by ste sa mali zamerať? Najdôležitejším kritériom je miera vlákniny v zelenine, ktorá spomaľuje trávenie, preto jedlo zostáva v žalúdku dlhšie a pocit sýtosti nám dlhšie vydrží. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zasýtia viac. To znamená, že môžeme jesť energeticky menej náročné jedlo a pritom sa cítiť dostatočne sýti.

§         Vláknina zabraňuje príliš veľkým výkyvom krvného cukru, lebo spomaľuje jeho vstrebávanie do krvi. Vďaka tomu netrpíme nárazovým hladom ani únavou.

§         Výhodou zeleniny je aj nenáročná a lacná príprava receptov so zeleninou.

§         Ak chcete schudnúť, potom sa zelenina musí stať dôležitou súčasťou vášho denného jedálneho lístka.  Čím viac zeleniny jete, tým rýchlejšie a viac prebytočných kíl stratíte. Musíte si však uvedomiť, že nie z jedného týždňa na druhy, ale za určité obdobie.

§         Nielen pri chudnutí je vhodné jesť zeleninu aspoň 2-3 krát denne. Dajte si napríklad 1 kúsok ku raňajkám, k obedu si dajte zeleninovú prílohu, a napríklad na večeru si urobte zeleninový šalát s kuracím mäsom. Zeleninu môžete jesť aj na olovrant a desiatu.

Zeleninu delíme na škrobovú a neškrobovú. Rozdiel je v kalóriách, glykemickom indexe a v tom ako vás zasýti. Škrobová zelenina.  Obsahuje aj škroby, resp. sacharidy – čiže je kalorická. Má vyšší glykemický index ako neškrobová zelenina. Patria sem napríklad zemiaky, kukurica, hrach.  Preto ak chcete schudnúť, škrobovú zeleninu kľudne jedzte, ale s mierou. 

Neškrobová zelenina.  Patrí sem takmer všetka ostatná zelenina – paradajky, paprika, uhorky, karfiol, šalát, cibuľa,…Neškrobová zelenina má minimum kalórií, čiže môžeme povedať, že pri chudnutí nemusíte obmedzovať konzumáciu tejto zeleniny.

Koľko vlákniny a energie obsahujú jednotlivé druhy zeleniny. 

ZELENINA, STRUKOVINY, HUBY

Potravina - 100 g, 1kcal=4,2kJ

Energie
(kJ)

Bílk.
(g)

Tuky
(g)

Sach.
(g)

Glykemický index

Cholest.
(mg)

Vláknina
(g)

Zelenina - 100 g

Artičoky

170

2,4

0,1

2,6

nízky (pod 30)

0

10,8

Zemiaky skoré

300

1,7

0,2

16,6

stredný (30-70)

0

1,3

Zemiaky zimné

330

1,8

0,3

18,2

stredný (30-70)

0

1,6

Brokolica, kaleráb

140

4,4

0,9

2,9

nízky (pod 30)

0

2,8

Zeler buľva

210

1,7

0,3

9,9

nízky (pod 30)

0

3,7

Zeler - repíkatý

140

1,3

0,2

3,7

nízky (pod 30)

0

2,4

Cibuľa

200

1,7

0,3

9,6

stredný (30-70)

0

1,4

Cibuľa - skorá

140

2

0,2

5,8

stredný (30-70)

0

1,3

Cuketa

80

1,6

0,4

2,1

nízky (pod 30)

0

0,9

Čakanka šalátová

90

1,5

0,1

4

nízky (pod 30)

0

1,4

Čierny koreň

260

1,4

0,4

13,3

nízky (pod 30)

0

5,3

Červená repa

200

1,8

0,1

10,6

stredný (30-70)

0

2,3

Cesnak

450

6,6

0,2

26,9

stredný (30-70)

0

0,9

Fazuľky

160

2,3

0,3

7,1

nízky (pod 30)

0

3

Fenikel

110

2,4

0,3

6,1

nízky (pod 30)

0

3,3

Hrášok

320

6,5

0,5

13,3

stredný (30-70)

0

5,2

Špargľa

90

2,2

0,2

3,5

nízky (pod 30)

0

1,8

Kel hlávkový

180

3,1

0,5

6,7

nízky (pod 30)

0

3,1

Kel kučeravý

140

4,3

0,9

2,1

nízky (pod 30)

0

3,3

Kel ružičkový

210

5,2

0,6

7,6

nízky (pod 30)

0

1,6

Kôpor

160

2,4

0,2

7,8

nízky (pod 30)

0

1,6

Chren

440

3,9

0,5

22,4

nízky (pod 30)

0

6,2

Kukurica cukrová

440

3,5

2,2

18,8

stredný (30-70)

0

0,5

Karfiol

120

2,4

0,3

4,4

nízky (pod 30)

0

1,8

Ľulok

160

1,3

0,3

8,2

nízky (pod 30)

0

2,3

Mangold listy

60

2,1

0,3

2,8

nízky (pod 30)

0

2

Melón červený

110

0,6

0,2

5

stredný (30-70)

0

0,3

Melón žltý

120

0,5

0,1

6,5

stredný (30-70)

0

0,9

Mrkva

190

1,4

0,3

9,7

stredný (30-70)

0

3

Uhorka nakladačka

50

1

0,2

1,8

nízky (pod 30)

0

1

Uhorka šalátová

70

0,7

0,2

2,6

nízky (pod 30)

0

0,9

Paprika červená

120

1,2

0,5

5,2

nízky (pod 30)

0

1,6

Paprika zelená

70

0,8

0,3

2,6

nízky (pod 30)

0

1,9

Patizóny

210

2,3

0,3

10,2

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Pažítka

210

3,3

0,7

8,1

nízky (pod 30)

0

2

Pekingská kapusta

50

1,1

0,3

1

nízky (pod 30)

0

1,6

Petržlen koreň

260

2,9

0,6

12,2

nízky (pod 30)

0

1,8

Petržlen vnať

240

3,7

1

9

nízky (pod 30)

0

5

Polníček

70

1,8

0,4

1,4

nízky (pod 30)

0

1,5

Pór

190

2,5

0,3

8,6

nízky (pod 30)

0

1,5

Paradajky

100

1,1

0,3

4,6

nízky (pod 30)

0

1,5

Reveň

80

1,3

0,1

3,6

nízky (pod 30)

0

1,4

Reďkovka

90

1,5

0,1

5

nízky (pod 30)

0

1,1

Redkvičky

80

1,1

0,1

3,7

nízky (pod 30)

0

1

Žeruška hriadková

60

1,6

0,6

0,4

nízky (pod 30)

0

3,3

Šalát hlávkový

80

1,5

0,3

2,7

nízky (pod 30)

0

0,9

Šalát ľadový

50

0,7

0,3

1,9

nízky (pod 30)

0

1,2

Šalát rímsky

70

1

0,6

1,7

nízky (pod 30)

0

1,2

Sójové výhonky

210

5,5

1

4,7

nízky (pod 30)

0

2,6

Špenát

140

3,4

0,6

4,1

nízky (pod 30)

0

2,1

Topinambury

330

1,9

0,2

17

nízky (pod 30)

0

3,5

Tekvica veľkoplodá

170

0,8

0,1

9

stredný (30-70)

0

2,3

Výhonky vojtešky (alfalfa)

100

4

0,7

0,4

nízky (pod 30)

0

1,6

Kapusta biela hlávková

120

1,5

0,2

4,5

nízky (pod 30)

0

2,7

Kapusta červená hlávková

130

1,6

0,3

6,1

nízky (pod 30)

0

3,1

 

Strukoviny nevarené - 100 g

 

Šošovica

1440

26,9

1,2

59,2

nízky (pod 30)

0

10,6

Fazuľa

1400

23,5

1,6

59,8

nízky (pod 30)

0

17

Hrach

1420

23,7

1,4

61,5

nízky (pod 30)

0

16,6

Sója

1860

43,8

23

16,3

nízky (pod 30)

0

21

 

Konzervovaná zelenina a strukoviny - 100 g

 

Biela fazuľa v paradajkovej omáčke

370

5,3

0,8

14,4

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Zeler s olejom

380

1,1

5,1

10,4

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Červená repa

140

0,9

0,3

7,8

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Fazuľové lusky

100

1,1

0,9

5,3

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Hongkong šalát (Bonduelle)

250

1,3

3,3

7,1

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Hrášok zelený

270

4,8

0,3

11

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Chilli cesnak (Horlein)

1830

3,6

40

17

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Kukurica (Bonduelle)

500

3

1,5

22,9

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Makedonská zmes (Bonduelle)

140

1,8

0,3

6

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Mrkvový šalát

140

0,8

0,1

7,4

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Uhorky

120

1

0,1

7

nízky (pod 30)

0

0,5

Paradajková šťava

80

0,8

0,1

4

stredný (30-70)

0

0,6

Paradajkový pretlak

430

2,4

0,5

23,3

stredný (30-70)

0

0,9

Sójové klíčky (Bonduelle)

60

1,5

0,1

1,75

nízky (pod 30)

0

1,6

Kapusta biela kysnutá

80

0,7

0,2

3,9

nízky (pod 30)

0

1,4

Kapusta červená sterilizovaná

270

1,6

0,2

14,9

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

 

Mrazená zelenina - 100 g

 

Baby karotka

90

0,5

0,2

4,2

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Brokolica

100

2,9

0,8

1,2

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Lahôdková kukurica

450

3,9

1,2

19,8

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Špenát Bonduelle

110

2,6

0,6

2,5

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Zeleninová zmes (priemer)

200

2,3

0,5

8,2

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist