Ako schudnúť Kardinálne CHYBY pri chudnutí.

29.07.2014 11:55

HLAVNÉ CHYBY pri STRAVOVANÍ a CHUDNUTÍ.

  • Mnohí ľudia nedodržiavajú pravidelnosť v stravovaní, častým nedostatkom je najmä vynechávanie raňajok. Pre ľudské telo je pritom najvýhodnejšie, ak dostáva energiu a živiny v pravidelných intervaloch. Vynechanie raňajok zvádza k nadmernej večernej konzumácii jedál a rôznych kalorických drobností, čo môže podporiť vznik obezity. Zlozvykom je maškrtenie pri sledovaní televízie, keď si pochutnávame najmä na kalorických pochutinách ako solené arašidy, zemiakové lupienky či rôzne chipsy. V takejto forme sa dostáva do organizmu priveľa zbytočných kalórií.
  • Problémy spôsobuje prejedenie sa, po ktorom sa cítime zle, trápia nás tráviace ťažkosti. Nevhodné zloženie stravy môže zapríčiňovať pocit únavy, zhoršiť fyzickú alebo duševnú výkonnosť. Nepríjemné dôsledky má aj nedostatočný pitný režim. Ak ho nedodržiavame, môžeme na to doplatiť bolesťou hlavy, pocitom únavy alebo nesústredenosťou. Závažné sú hlavne dôsledky dlhodobo nesprávnej výživy a stravovania. Vo významnej miere sa spolupodieľajú na vzniku srdcovocievnych chorôb, ktoré sú na Slovensku hlavnou príčinou úmrtnosti a nádorových chorôb. Prispievajú ku vzniku obezity, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Dôsledkom nesprávnych stravovacích návykov môže byť aj rednutie kostí – osteoporóza, či cukrovka.
  • Solenie a hlavne presoľovanie je väčšinou zbytočný návyk, ktorý si každý vypestuje sám, alebo ho získava počas detstva v rodine. Pri miernom obmedzení príjmu soli, sa u osôb s hraničnou hodnotou krvného tlaku, znížil krvný tlak o 10 a viac mmHg. Najvhodnejšie je potravu variť v slanej vode, rovnako ako doteraz, ale pri konzumácii ju už nedosoľovať. Vhodné je obmedziť alebo aj úplne vylúčiť z jedálnička solené konzervy, solené zemiakové lupienky, solené arašidy, údeniny a podobne. 
  • Medzi hlavné nedostatky stravovania patrí vysoký príjem tukov, najmä živočíšnych. Naučili sme sa síce používať rastlinné tuky na varenie a nahrádzať maslo rastlinnými nátierkovými tukmi, zabúdame však na tuky, ktoré sa označujú ako skryté. Napríklad v smotane či šľahačke nevidíme tuk, ktorý tam však je a nie malom množstve. Podobne v koláčoch a tukovom pečive, vyprážaných jedlách, syroch, údeninách či suchých salámach, ktoré sú nesmierne bohatým zdrojom tukov. Vysoký obsah cholesterolu v krvi závisí od množstva a kvality skonzumovaných tukov a nie len od množstva skonzumovaného cholesterolu v potravinách.
  • Zvýšiť by sme  mali nízku konzumáciu ovocia a zeleniny. Už dávno neplatí, že človek by mal zjesť jeden kus ovocia či zeleniny denne. Dnes zásady správnej výživy odporúčajú konzumovať ovocie alebo zeleninu v rámci takmer každého denného pokrmu.
  • Neosvojili sme si zatiaľ ani správny návyk uprednostňovať celozrnné obilniny, ktoré sú bohatšie na hodnotné živiny než biele druhy výrobkov z obilnín. V našej strave pretrváva aj nedostatočný príjem vápnika, naďalej sa konzumuje málo mlieka a mliečnych výrobkov i iných potravín bohatých na vápnik ako zelenina alebo strukoviny.
  • Mnohých z vás určite trápi aj závislosť, či túžba po určitom jedle a zakaždým vám prekazí vaše chudnutie. Takmer každá žena a väčšina mužov niekedy v živote túto skúsenosť zažila. Najčastejšie nás trápi chuť po čokoláde alebo, všeobecnejšie, po potravinách obsahujúcich veľa tuku a cukru alebo iných sacharidoch. Túžba po jedle je významná, pretože môže hrať určitú úlohu pri nadmernom príjme potravy, k akému dochádza pri vlčom hlade, bulímii a obezite.
  • Možno aj vy považujete jedlo za tú najdôležitejšiu vec na svete.  Snažíte sa na jedlo nemyslieť, ale napriek tomu vás neustále máta v mysli? Psychológovia tvrdia, že závislosť môže vzniknúť prakticky na čomkoľvek, a jedlo nie je žiadna výnimka. Je ľahko dostupné a prenasleduje nás doslova na každom kroku. Závislosť na jedle sa prejavuje skoro rovnakými symptómami ako závislosť na tabaku. Človek závislý od určitej skupiny potravín konzumuje výhradne menej ako desať potravín, a to po dobu dlhšiu než dva roky. Táto choroba sa vo všeobecnosti dosť podceňuje, je však rovnako závažná ako napríklad často spomínaná anorexia. Prvým krokom pri odvykaní je pripustiť si vôbec, že takáto závislosť u človeka existuje a treba s ňou bojovať, pretože tento stav nie je normálny. Nasleduje odvykacia liečba pod vedením odborníkov, pričom dobrou správou je, že aj keď liečba trvá pomerne dlho, človek sa od „svojej“ potraviny dokáže časom oslobodiť natoľko, že na rozdiel od alkoholikov, môže neskôr aj svoju návykovú potravinu v malých dávkach konzumovať. Zradná je nielen psychika. V ústach človeka sa totiž vyskytuje huba, ktorá vyvoláva napríklad zvýšenú chuť na sladké. Túžbu po istom druhu potravín môže spôsobovať aj nedostatočný príjem vitamínov a minerálov, pričom človek sa obmedzovaním v strave dostane do začarovaného kolotoča.
  • Nezajedajte stres.  Stres je neoddeliteľnou súčasťou života. I keď sa mu dá do istej miery predchádzať alebo sa ho aspoň naučiť ako-tak krotiť, celkom sa ho zbaviť nedokážeme. Na zvládanie stresu každý z nás má svoje vlastné metódy. Kým niektorí z nás sa vybúria v telocvični, uvoľnia sa pri relaxačnom kúpeli alebo meditácii, nejeden rieši stresové situácie jedlom. Čokoláda, zmrzlina, koláčik či iné pochúťky bývajú častou „protistresovou kúrou“. Veď taká čokoláda je doslova balzamom na nervy a vyvoláva v nás pocity šťastia.

Ako začať so zmenami, aby ste konečne dokázali schudnúť bez jojo efektu.

  • Jedzte pestrú a zdravú stravu . Vaše telo potrebuje zhruba 50 rôznych výživových látok a žiadna potravina ich všetky neobsahuje. Dnešná potravinová ponuka poskytuje širokú paletu potravín v čerstvom stave, záleží len na ich úprave. Svoj výber vždy zvažujte už pri nákupe. Ak máte bohatý obed, zvoľte striedmu večeru. Ak jeden deň zjete viac mäsa, druhý deň uprednostnite rybu.
  • Založte svoju stravu na potravinách bohatých na vhodné sacharidy. Veľa ľudí je málo chleba, cestovín, ryže, ďalších obilovín a zemiakov. Viac ako polovica energie z vašej stravy by mala pochádzať z uvedených potravín. Celozrnný chlieb, cestoviny a ďalšie obilniny vám zvýšia aj príjem vlákniny.
  • Jedzte veľa ovocia a zeleniny. Mnohí z nás nejedia tieto potraviny, aj keď sú zdrojom dôležitých ochranných látok. Denne vyskúšajte zjesť aj päť porcií ovocia a zeleniny.
  • Kontrolujte a udržiavajte si primeranú telesnú hmotnosť. Nadváha zvyšuje riziko ochorenia, vrátane ochorení srdca a ciev. Väčšia spotreba kalórií ako skutočne potrebujete z akýchkoľvek zdrojov (tuky, sacharidy, bielkoviny, alkohol) vedie k tvorbe nadbytočného tuku. Tuk je najkoncentrovanejším zdrojom energie. Dobrým spôsobom jeho výdaja je fyzická aktivita. Rada je jednoduchá : pokiaľ priberáte na váhe, musíte menej jesť a viac sa pohybovať !
  • Jedzte menšie porcie, obmedzte množstvo, ale nie sortiment potravín. Ak si udržíte rozumné veľkosti porcií, tak môžete jesť všetky potraviny, ktoré máte radi. Rozumná veľkosť porcie je napr. 100 mg masla, 1 stredne veľký kus ovocia, polovica šálky cestovín pred varením, 50 ml zmrzliny. Hotové pokrmy majú často svoju energetickú hodnotu uvedenú na obale, čo vám výrazne pomôže pri rozhodovaní sa.
  • Jedzte pravidelne. Vynechané jedlá, obzvlášť raňajky, môžu viesť k nekontrolovanému hladu s následným prejedaním sa. Ochutnávanie a uštipovanie medzi jedlami môže zabrániť hladu, ale nezabudnite si to uvedomiť a započítať tieto ochutnávania do vášho celkového energetického príjmu.
  • Pite veľa tekutín. Dospelí majú denne vypiť minimálne 2 litre tekutín. Pri fyzickej aktivite, počas horúčav je potrebné množstvo tekutín vyššie. Obyčajná voda je dobrým zdrojom tekutiny. Na výber sú rôzne nápoje, džúsy, mlieko, čaj, káva, ovocné šťavy a podobne.
  • Pohybujte sa. Fyzická aktivita pomáha spáliť nadmerné kalórie. Tiež je vhodná pre srdce a obehový systém, pre celkové zdravie a pre dobrý pocit. Nech sa fyzická aktivita stane súčasťou vášho denného režimu. Používajte schody namiesto výťahov (smerom hore a aj dole), počas obedňajšej prestávky sa choďte prejsť.
  • So zmenami začnite ihneď, ale vykonávajte ich postupne. Postupné zmeny sú mnohom ľahšie ako rázne okamžité opatrenia. Zapisujte si počas 7 dní všetky potraviny a nápoje, ktoré zjete (vrátane maškŕt) a vypijete. Máte dostatok ovocia a zeleniny ? Na začiatku skúste zjesť denne jeden kus ovocia alebo zeleniny, následné dni dávku zvyšujte. Sú vaše obľúbené pokrmy bohaté na tuky ? Skúste ich zmeniť za menej tučné alebo jedzte menšie porcie.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist