Ako schudnúť KARFIOL a BROKOLICA sú výbornými POTRAVINAMI na CHUDNUTIE.
Keď si zostavujete jedálny lístok na chudnutie, nezabudnite na karfiol a brokolicu. Ich veľkou výhodou je malé množstvo kalórií, sú chutné, môžete si ich pripraviť ako predjedlo i ako súčasť hlavného jedla a polievok. Karfiol i brokolica majú dobrú sýtiacu schopnosť a živiny v nich obsiahnuté pripravia váš organizmus na zdravé chudnutie a regeneráciu.
KARFIOL.
Karfiol má jemnú chuť a je ľahko stráviteľný. Obsahuje vitamín C, ale aj menšie množstvo vitamínov skupiny B a karotén. Je významným zdrojom vápnika, draslíka a fosforu. Karfiol obsahuje len minimum tukov. Energetická hodnota 100 g karfiolu je len 105 kJ, navyše má aj močopudné účinky. Karfiol je jednou z najvhodnejších potravín pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť. Diétny je však len vtedy, keď si ho pripravíte vhodným spôsobom. Vyprážanie na oleji, v trojobale alebo zapekanie s údeninou nie je pre diétu vhodné.
Vďaka obsahu výživných látok preventívne pôsobí proti infekciám, znižuje krvný tlak a podporuje rast a obnovu buniek. Je vhodný aj pri obličkových problémoch a účinný pri tvorbe črevnej sliznice.
Ako si správne pripraviť karfiol.
Pri chudnutí zabudnite na vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a zvoľte si iný spôsob prípravy. Pri konzumácii nevynechávajte ani malé lístky, ktoré priliehajú k hlavičke, tie obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov ako samotná hlávka. Výborne chutí krátko povarený - pri tejto príprave si zachová dostatočné množstvo vitamínu C.
Čerstvý, surový karfiol výborne chutí aj v zeleninových šalátoch. Môžete ho tiež zapekať s inými druhmi zeleniny. Nezabudnite ani na karfiolovú polievku. Ak si pripravíte jedlá z karfiolu s cesnakom, rascou alebo koriandrom, vyhnete sa prípadnému nadúvaniu.
Pri úprave musíme karfiol dobre umyť - najlepšie je ho rozobrať na ružičky. Pri varení zalievame karfiol vždy vriacou osolenou vodou, ktorú môžeme potom použiť napríklad na polievku. Karfiol nesmieme variť zbytočne dlho, lebo príliš zmäkne a stane sa príliš mazľavým a stráca farbu. Do vody na varenie karfiolu môžeme nakvapkať trochu citrónovej šťavy alebo octu, aby karfiol zostal biely.
Karfiol možno konzumovať aj surový ako prídavok do nátierok. Obľúbenými jedlami z tejto zeleniny sú napríklad karfiolové polievky, karfiol varený s maslom alebo omáčkami a karfiol zapekaný či smažený.
Hustý karfiol ponorte na chvíľu do osolenej vody, aby vyplával hmyz, ktorý v ňom môže byť ukrytý. Čo treba urobiť, aby sa karfiol rovnomerne uvaril? Stonky narežeme do kríža. Potom sú ružice i hlúb hotové zároveň.
Výživové hodnoty karfiolu.
1 kg karfiolu obsahuje:
Obsah v g:
Voda 916
Bielkoviny 25
Lipidy 3
Sacharidy 39
Vláknina 9
Minerály: Obsah v mg:
Draslík 3300
Fosfor 540
Sodík 160
Vápnik 200
Horčík 170
Železo 6
Vitamíny: Obsah v mg:
C 700
B1 1.1
B2 1
B6 2
Niacín 6
BROKOLICA
Brokolica sa považuje za predchodcu karfiolu a odlišuje sa od neho hlavne stupňom deformácie kvitnúcej časti. Brokolica je najzdravším druhom zeleniny. Je výborným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Ružice brokolice sú bohaté na chlorofyl, preto sú žltozeleno až trávovozeleno sfarbené. Existujú však aj odrody s modrofialovou farbou.
Je bohatým zdrojom rastlinných látok so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah vlákniny v brokolici spôsob, že v žalúdku napučí a zabezpečí dlhotrvajúce nasýtenie. Je teda ideálna pri chudnutí…
Brokolica sa pestuje ako karfiol, pričom je menej náročná na technologický postup. Chuťovo je podobná karfiolu a najčastejšie sa pripravuje varením ako špargľa. Brokolica je po červenej paprike druhou zeleninou s najvyšším obsahom vitamínu C. 100 g brokolice nahradí 10 % dennej dávky vitamínu E, ostatná zelenina – okrem zeleru – ho obsahuje len v malom množstve.
Môžeme ju konzumovať surovú v šalátoch napríklad s jogurtom. Tepelne ju upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Podávame s lyžičkou kvalitného oleja pre čo najlepšie využitie betakaroténu.
Účinky brokolice na organizmus.
· pôsobí preventívne proti infekciám
· vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu
· stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín
· posilňuje činnosť svalov
· podporuje imunitný systém
· posilňuje srdce a krvný obeh
· podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom
Výhodou brokolice je jej nízka energetická hodnota. Obsahuje až 90% vody, žiaden tuk a len veľmi málo sacharidov. Napriek tomu má vysokú výživovú hodnotu. Pokiaľ držíte diétu, konzumáciou brokolice zabránite tomu, aby vášmu telu budú chýbali životne dôležité látky. V 100 g brokolice je len 33 kcal.
Brokolica je vynikajúca najmä pre dobrý stav žalúdka. Zložka, nájdená v brokolici, dokazuje vyšší účinok než moderné antibiotiká v boji proti baktérii Helicobacter pylori, o ktorej je dokázané, že spôsobuje žalúdočné vredy a ktorá je považovaná za pôvodcu väčšiny prípadov rakoviny žalúdka.
Výživové hodnoty brokolice.
1 kg brokolice obsahuje:
Obsah v g:
Voda 897
Bielkoviny 33
Lipidy 2
Sacharidy 44
Vláknina 13
Minerály: Obsah v mg:
Draslík 4600
Vápnik 1100
Fosfor 820
Sodík 130
Železo 13
Vitamíny: Obsah v mg:
A 3.2
B1 1
B2 2.1
C 1140
Niacín 10
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)