Ako schudnúť KARFIOL biele potešenie pri chudnutí.

08.03.2015 01:52

Keď si zostavujete jedálny lístok na chudnutie, nezabudnite na karfiol.

Veľkou výhodou karfiolu je malé množstvo kalórií, je chutný, môžete si ho pripraviť ako predjedlo, ako súčasť hlavného jedla, polievok, chutný je aj ako súčasť šalátov.

Karfiol má dobrú sýtiacu schopnosť a živiny v ňom obsiahnuté pripravia váš organizmus na zdravé chudnutie a posilnia regeneráciu organizmu.

Karfiol má jemnú chuť a je ľahko stráviteľný. Obsahuje vitamín C, ale aj menšie množstvo vitamínov skupiny B a karotén. Je významným zdrojom vápnika, draslíka a fosforu.

Karfiol obsahuje len minimum tukov.

Energetická hodnota 100 g karfiolu je len 105 kJ, navyše má aj močopudné účinky.

Karfiol je jednou z najvhodnejších potravín pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť. Diétny je však len vtedy, keď si ho pripravíte vhodným spôsobom. Vyprážanie na oleji, v trojobale alebo zapekanie s údeninou nie je pre diétu vhodné.

Vďaka obsahu výživných látok preventívne pôsobí proti infekciám, znižuje krvný tlak a podporuje rast a obnovu buniek. Je vhodný aj pri obličkových problémoch a účinný pri tvorbe črevnej sliznice.

Ako si správne kuchynsky pripraviť karfiol pri chudnutí.

Pri chudnutí zabudnite na vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a zvoľte si iný spôsob prípravy. Pri konzumácii nevynechávajte ani malé lístky, ktoré priliehajú k hlavičke, tie obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov ako samotná hlávka. Výborne chutí krátko povarený - pri tejto príprave si zachová dostatočné množstvo vitamínu C.  

Čerstvý, surový karfiol výborne chutí aj v zeleninových šalátoch. Môžete ho tiež zapekať s inými druhmi zeleniny. Nezabudnite ani na karfiolovú polievku. Ak si pripravíte jedlá z karfiolu s cesnakom, rascou alebo koriandrom, vyhnete sa prípadnému nadúvaniu.

Pri spracovávaní musíme karfiol dobre umyť - najlepšie je ho rozobrať na ružičky. Pri varení zalievame karfiol vždy vriacou osolenou vodou, ktorú môžeme potom použiť napríklad na polievku.

Karfiol nesmiete variť zbytočne dlho, lebo príliš zmäkne a stane sa príliš mazľavým a stráca farbu. Do vody na varenie karfiolu môžeme nakvapkať trochu citrónovej šťavy alebo octu, aby karfiol zostal biely.

Karfiol možno konzumovať aj surový ako prídavok do nátierok. Obľúbenými jedlami z tejto zeleniny sú napríklad karfiolové polievky, karfiol varený s maslom alebo omáčkami a karfiol zapekaný či smažený.

Hustý karfiol ponorte na chvíľu do osolenej vody, aby vyplával hmyz, ktorý v ňom môže byť ukrytý. Čo treba urobiť, aby sa karfiol rovnomerne uvaril? Stonky narežeme do kríža. Potom sú ružice i hlúb hotové zároveň.

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist