Ako schudnúť MÄSO je pri chudnutí vhodnou potravinou, aké si vybrať a prečo.

03.06.2014 06:37

Priberanie a nadváha sa u mnohých spája s nadmernou konzumáciou niektorých druhov potravín. Chudnutie potom spájajú s celkovým vylúčením týchto potravín zo svojho stravovania. Chudnutie a stravovanie samozrejme spolu úzko súvisia.

Bez správneho výberu stravy určite dokážete len ťažko schudnúť. Chudnutie však nie je len zostavenie si jedálneho lístka bez určitých druhov potravín.

Keď chcete schudnúť natrvalo, vaša strava by mala byť komplexná, mala by zahŕňať všetky druhy živín, a teda aj mäso.

Základný nedostatok pri nevhodných diétach je, že chudnúci začne jesť výrazne menej a tak oslabí svoj organizmus aj o dostatočný prísun bielkovín - proteínov. Dopúšťajú sa tragickej chyby, ktorá im v lepšom prípade znemožní schudnúť.

Bielkoviny sú k zmysluplnému chudnutiu potrebné, veď zo všetkých potravín majú najväčší sýtiaci efekt. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkoviny.

Bielkoviny sú jednou zo základných živín a ich zdrojom je hlavne mäso.

Nie každý druh mäsa je vhodný na chudnutie, dôvodom je zloženie a množstvo kalórií v ňom.   

Na mäse ako pochúťke sme boli odchovaní asi všetci, veď si len spomeňte na vyprážané rezne, klobásy, prerastanú slaninu, šunku, škvarky, paprikovaný bôčik, údené mäso či iné dobroty. Vysoký obsah živočíšnych bielkovín a tukov s nasýtenými mastnými kyselinami,  cholesterolom a soľou v jedlách z mäsa sa u nejedného stal príčinou nadváhy i väčšiny ochorení - vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu, žlčových kameňov, stukovatelých orgánov.  

Najvhodnejšie mäso pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika  a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos). Pri výrobkoch z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky. Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk - kalórie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu. V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu.

Mäso je na chudnutie vhodná potravina, len si treba vybrať správny druh. Obsahuje dostatok bielkovín a správne druhy mäsa aj málo kalórií

Prehľad jednotlivých druhov mäsa a jeho vhodnosť pri chudnutí.

Hydina, hlavne kuracie a morčacie mäso (najmä prsia) majú optimálne výživové a kalorické hodnoty, teda málo tuku a veľa bielkovín.  

Hovädzie mäso má síce vyššiu kalorickú hodnotu ako hydina ale je vhodné na chudnutie. Výživové hodnoty sú pre chudnutie prijateľné, najmä obsah bielkovín. Vyberajte si chudé hovädzie mäso, najlepšia je hovädzia sviečková a hovädzia roštenka.

Bravčové mäso  pri chudnutí obmedzte na minimum, jeho kalorická hodnota je vysoká. Pokiaľ si bravčové mäso dáte raz za týždeň, tak je to v poriadku – ale preferujte chudé bravčové. Počas chudnutia určite vylúčte slaninu, má extrémne veľa tuku, jej energetická hodnota je veľmi vysoká.

Ryby, ich kalorická hodnota je rôzna, morské ryby a morské plody patria medzi najzdravšie potraviny s dostatočným množstvom bielkovín. Pri chudnutí vylúčte z obchodnej siete zakupované šaláty z rôznych druhov rýb, väčšinou je v nich viac majonézy ako rýb, sú veľmi kalorické. Rybie filé alebo filety môžete v pohode zaradiť do svojho stravovacieho režimu na chudnutie 2 krát v týždni.

Párky, klobásy, tlačenka, prerastané údené mäso pri chudnutí výrazne obmedzte, sú tučné a väčšinou ani neviete, čo obsahujú.

Šunka je pri chudnutí prijateľná, vyberajte si však len kvalitnú šunku, napr. prsnú. Kuraciu a morčaciu šunku uprednostnite pred bravčovou šunkou. Bravčová šunka má podstatne vyššiu kalorickú hodnotu.

Mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny. Zo zdravotného hľadiska si ho ceníme najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus. Obsah plnohodnotných bielkovín kolíše od 16 do 20%. Z vitamínov mäso obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Dodáva organizmu pravidelne železo a fosfor.

Tučné mäso, najmä bravčovina, má vysokú energetickú hodnotu. Vnútornosti majú zas vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina. Čím je mäso mastnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. Mäso mladých zvierat je jemnejšie, mäso starších zvierat býva tvrdšie a ťažšie stráviteľné.  

Mäso obsahuje telu škodlivý cholesterol. V prípade, že pravidelne konzumujete väčšie množstvo mäsa, za ktoré sa považuje hodnota okolo 300 g denne, nie je príjem cholesterolu zanedbateľný a dá sa označiť za rizikový.

Obsah tuku je druhým problémom. Najväčší podiel tuku má bravčové mäso. Na druhej strane horší je tuk z hovädzieho mäsa, ktorý obsahuje vyšší podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré sú zdraviu neprospešné, pretože sú príčinou rýchlej sklerotizácie. Takže hovädzí tuk je z tohto pohľadu skutočne absolútne najhorší zo všetkých živočíšnych tukov. Čím viac tuku je v mäse, tím horšie. Mäso bravčové, ktoré má vo všeobecnosti viac tuku než hovädzie mäso, je práve vďaka vyššiemu podielu tuku horšie stráviteľné. Z hľadiska podielu tuku je najvhodnejšie morčacie a králičie mäso, ktoré majú pomerne nízky podiel tuku a navyše králičie mäso obsahuje podstatné množstvo kreatínu potrebného pri stavbe svalových vlákien.
Do skupiny mastných mäsových výrobkov patria aj vnútornosti. Najvhodnejšia, čo do obsahu živín a ďalších látok, vrátane stopových prvkoch, vitamínov a lecitínu, je pečeň. Problém je v tom, že obsahuje aj pomerne značné množstvo tuku, cholesterolu a v dôsledku priemyslovej výroby taktiež rôzne kontamináty. Bravčová pečeň je tučná. Najvhodnejšia je pečeň z husy, ktorá je taktiež pomerne tučná, ale obsahuje tuk, ktorý je pomerne priaznivý pre zdravie aj keď predstavuje energiu naviac.
Hydina poskytuje kvalitné mäso, ktoré sa hodí pri chudnutí. Obsahuje málo tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky). Ak hydinu zbavíte kože, získate ľahké jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete. Kuracina je pri chudnutí dobrým výberom. Najvhodnejšie sú  kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal). Pri jedení iných častí hydiny už buďte opatrnejší. Stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia z dôvodu, že obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej. Iné časti hydiny sú príliš prepojené s kožou a tukom, preto ich pri chudnutí radšej vynechajte. Morčacie mäso je ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Naproti tomu kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nejedzte.

Pri chudnutí nezabudnite na ryby. Ryby by ste mali jesť dvakrát do týždňa. Vhodné sú hlavne morské ryby - losos, makrela, tuniak. Sú významným zdrojom jódu. V predajniach nájdete množstvo druhov rýb v konzervách, najlepšie sú vo vlastnej šťave. Ryby  majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Ich tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybací tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Morské potvory sú výborným zdrojom jódu. Dôležitá je kuchynská príprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich energetickú hodnotu. Lepšou voľbou je  pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.

Bravčové je najhoršou voľbou pri chudnutí aj v prípade, že ho zbavíte všetkého viditeľného tuku. Nemusíte ho však z vášho jedálneho lístka vynechať úplne. Raz, dvakrát do mesiaca si ho môžete dať. Vyberajte si však mäso bez viditeľného tuku. Bravčové mäso a polotovary ako párky, klobásy, pašteky – majú vysokú kalorickú hodnotu. Vyprážané rezne sú absolútne nevhodné. Sú energetickou bombou a ani výživovo nie sú tým najlepším pokrmom. Divina  je dobrý výber - má minimum tuku. Toto mäso má podobné vlastnosti ako mäso hydiny – malý obsah tuku a vysokú nutričnú hodnotu.  

Hovädzie mäso z hľadiska obsahu tuku patrí medzi zdravšie, pretože ho obsahuje okolo 20 %. Hovädzie mäso je biologicky veľmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2. Na konzumáciu je vhodnejšie mladé mäso, ktoré je oproti staršiemu chudšie , jemnejšie, menej šľachovité, ľahšie spracovateľné a ľahšie stráviteľné. Povrch hovädziny je čistý, suchý, prevažne pokrytý vrstvou tuku bielej až žltkastej farby. Najkvalitnejším mäsom je sviečkovica, roštenka, stehno a plece, ktoré obsahujú najviac svaloviny. Z hľadiska zastúpenia aminokyselín má hovädzie mäso najširšie spektrum v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa. Hovädzie mäso obsahuje v 100 gramoch mäsa 15 - 20 % bielkovín a 4,5 - 20 % tuku. Pričom 13 % obsahuje predné mäso, ktoré sa používa do polievok. Hovädzie mäso sa dá pripraviť všetkými dostupnými úpravami - od prírodných rezňov, rôzne omáčky, grilovanie alebo po obľúbené steaky. Na rozdiel od všeobecne rozšíreného názoru nie je v hovädzom mäse  vysoká koncentrácia cholesterolu. Hovädzie mäso obsahuje rovnaké množstvo cholesterolu ako mäso kuracie alebo ryby, ale má viac nasýteného tuku než mäso kurčiat a rýb. Vinníkom je nasýtený tuk, nie cholesterol. V poslednom desaťročí sa hovädzie stáva zdravšie, pretože sa poľnohospodári snažia pestovať chovné zvieratá tak, aby nemali prebytočný tuk, a tiež preto, že sa mäsiari v obchodoch snažia zbaviť mäso nadbytočného tuku. 

Uskladňovanie mäsa

Mäso pred uskladnením by ste nemali opláchnuť vo vode. Mokré mäso totiž rýchlejšie podlieha skaze. Uskladňujeme ho iba v chladničke alebo v mrazničke. Ak sme na chate alebo inde v prírode a ak tieto “vymoženosti“ nemáme, mäso uschováme na kratší čas obložené pokrájanou cibuľou a zabalené do utierky namočenej v octe. Urobíme dobre, ak ho uložíme do prievanu. Ak je teplejšie počasie, pred uschovaním ho radšej narýchlo opečieme. Ale pozor! Samo opečenie nestačí, pretože vnútri mäso ostalo neprepečené a môže sa rýchlo pokaziť.

Pri redukčnej diéte môžete jesť akýkoľvek druh chudého mäsa pokiaľ bude vhodne upravené a jeho množstvo bude prijateľné. Počas redukčnej diéty si jedálniček môžete spestriť aj chudým červeným mäsom, zverinou alebo rybami. Dôležité je, aby ste si vybrali mäso s čo najnižším obsahom tuku. Napríklad namiesto bravčového pliecka zvoľte stehno a namiesto kapra radšej pstruha. Energetickú výdatnosť vo veľkej miere ovplyvňuje kuchynská úprava, a preto je pri chudnutí vhodné pripravovať mäso varením, dusením alebo pečením vo fólii. Pri tepelnej úprave nie je potrebné k mäsu pridávať žiadny tuk, pretože mäso, aj to najchudšie, určité množstvo tuku vždy obsahuje.

Vitamín B12 získate len z mäsa
Tento životu potrebný vitamín sa nachádza len v živočíšnych potravinách ako je pečienka, červené mäso, ryby, vajcia. Je dôležitý, lebo pôsobí na bunkový rast, obklopuje nervy a jeho vylúčenie zo stravy má za následok spomalenie rastu.

Všetko postupne

Pokiaľ má byť bezmäsitý druh stravovania naozaj zdravý, musí byť jedálny lístok dobre zostavený a nesmie chýbať porada s odborníkom. Vylučovať mäso znamená znížiť jeho denné dávky.  Ak ste konzumovali živočíšne zdroje každý deň, obmedzte tento stravovací režim na každý druhý deň. Keď vám počas dňa chýba mäso, nemali by ste šetriť na syroch alebo mlieku a opačne. Ďalším krokom by malo byť iba nedeľné mäso.

Optimálnu náhradu mäsa, bielkoviny a iné významné zdroje živín  získate zo strukovín. Sú veľmi vhodné pri chudnutí a odstraňovaní Vašej nadváhy. Sója obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín existujúcich na svete, a to dokonca plnohodnotných. Bielkovina zo sóje obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Rovná sa bielkovine z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody. Bielkoviny zo sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané. V jej zložení vyniká :
1. Veľmi významné percento bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov). Sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
2. Pomerne veľmi podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
3. Lecitín (2%), veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie  cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti. 

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist