Ako schudnúť Na chudnutie využívajte KURACIE MÄSO, RECEPTY.

14.04.2014 01:58

Schudnúť môžete aj pri rozumnej a vhodnej konzumácii mäsa a mäsových výrobkov. 

Z jednotlivých druhov mäsa je vzhľadom na zloženie, obsah kalórií a rýchly spôsob prípravy najvhodnejšie kuracie mäso.

Základný nedostatok pri diétnom režime je, že chudnúca osoba začne jesť výrazne menej ako potrebuje, a tak oslabí svoj organizmus aj o dostatočný prísun bielkovín.

Bielkoviny sú k správnemu a účinnému chudnutiu potrebné. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkoviny.  

Bielkoviny sú jednou zo základných živín a ich zdrojom je hlavne mäso. 

Bielkoviny majú pri chudnutí vynikajúcu výhodu v tom, že z jednotlivých živín majú najväčšiu sýtiacu schopnosť. Stačí zjesť menšiu porciu jedla a nebudete hladný, budete chudnúť.

Dostatok bielkovín v strave pomáha zlepšiť metabolizmus.

Kuracie mäso obsahuje z jednotlivých druhov mäsa pomerne menej tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky).

Ak kuracinu zbavíte kože, získate ľahké jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete.

Najvhodnejšie na chudnutie sú  kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal).

Kuracie stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia, ale obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej.

Iné časti kuraťa sú príliš prepojené s kožou a tukom, preto ich pri chudnutí radšej vynechajte.

Energetickú výdatnosť kuraciny vo veľkej miere ovplyvňuje kuchynská úprava.

Pri chudnutí je vhodné pripravovať kuracie mäso varením, dusením alebo pečením vo fólii.

Pri tepelnej úprave nie je potrebné ku kuraciemu mäsu pridávať žiadny tuk, pretože mäso, aj to najchudšie, určité množstvo tuku vždy obsahuje.

Morčacie mäso je ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Naproti tomu kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nejedzte.

Kalorické a výživové hodnoty kuracieho mäsa a výrobkov z neho

Druh kuracieho mäsa

váha (g)

bielkoviny (g)

sacharidy (g)

tuky (g)

Kcal

Kura pečené -

100

12,6

1,1

3,2

86

kurací rezeň zo syrom

100

37,0

4,0

32,0

449

kuracia (hydinová)  pašteka -

100

19

1,2

22,7

280

kuracia (hydinová) tlačenka -

100

18,5

0,2

11,9

174

kuracie (hydinové) párky lahôdkové 

100

13,9

1,6

19,2

245

Kuracie prsia -

100

18,9

0,3

1,0

87

kuracie prsia s kožou

100

22,2

0,1

6,2

145

kuracie rezne

100

18,9

0,3

0,6

87

Kurča, kuracie stehno -

100

20,0

0,4

7,0

137

ŠALÁTY z KURACIEHO MÄSA  - RECEPTY.

Kurací šalát s ryžou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g uvarenej ryže, 2 PL oleja, cibuľa, 150 g čerstvých alebo 15 g sušených húb, 150 g vareného alebo pečeného kuracieho mäsa, 1 PL sójovej omáčky, 1 ČL medu, mletý ďumbier, soľ, petržlenová vňať alebo pažítka, bazalka a pod.

Postup

Ryžu uvaríme a necháme vychladnúť. Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme očistené a na plátky nakrájané huby, osolíme a zakryté podusíme domäkka. Kuracie mäso oberieme z kostí a nakrájame na rezance. V miske alebo šálke premiešame sójovú omáčku s olejom, soľou, medom a ďumbierom. Do ryže vmiešame vychladnuté huby, mäso a napokon zálievku. Vychladíme a podávame posypané nasekanými vňaťami.

Kurací šalát s ovsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

200 g ovsa, 250 g kuracích pŕs, 200 g paradajok, 2 jablká, 100 g sójovej majonézy, 1 dl smotany na varenie, citrónová šťava, cukor, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať

Postup

Prebratý a prepláchnutý ovos zalejeme vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť. Kuracie prsia nakrájame na malé kocky posolíme a na rozpálenom oleji prudko opečieme. Necháme vychladnúť, potom vmiešame do vychladnutého ovsa. Paradajky a jablká olúpeme, zbavíme semenníkov a pokrájame na kocky. Pridáme k ovsu s kuracinou, okoreníme čiernym korením a premiešame. Majonézu rozmiešame so smotanou, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a soľou, nalejeme na ovos, zľahka premiešame a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Necháme vychladiť a podávame.

Šalát z kurčaťa so zelerom a orechmi

2 porcie

Suroviny a ingrediencie

300 g kurčaťa, 60 g zeleru (buľva), 2,5 dl bieleho jogurtu, olivový olej, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ, 20 g jadier vlašských orechov, 1 ČL worcesterskej omáčky, petržlenová vňať, mleté biele korenie, soľ

Postup

Kuracie mäso vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. K takmer dovarenému kurčaťu pridáme zeler, dovaríme a vychladíme. Kurča zbavíme kože, vykostíme a  spolu s uvareným zelerom nakrájame na rezance. Z bieleho jogurtu ušľahaného s olejom, worcesterskou omáčkou, soľou, mletým bielym korením a citrónovou šťavou urobíme zálievku, do ktorej vmiešame nakrájané kurča, zeler a nasekané jadrá orechov. Necháme v chlade odležať. Podávame s posekanou petržlenovou vňaťou.

Šalát s pečeným hydinovým mäsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g pečeného hydinového mäsa, 3 jablká, 50 g zeleru (buľva), 1 PL oleja, 1 PL horčice, 1 PL octu, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Vychladnuté mäso vykostíme, zbavíme kože a nakrájame na rezance. Zeler nastrúhame, olúpané a jadrovníkov zbavené jablká nakrájame na kocky, všetko zmiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme nálevom z octu, horčice, oleja, mletého čierneho korenia a soli.

Šalát s hydinovým mäsom a zemiakmi

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g hydinového mäsa (pečené, varené), 2 zemiaky, 2 mrkvy, 2 sterilizované uhorky, cibuľa, 3 vajcia, 2 PL bieleho jogurtu, 1 dl oleja, ocot, 2 PL kečupu, muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke a olúpeme. Vajcia uvaríme, necháme ochladiť a olúpeme. Mäso pokrájame na malé kúsky. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu, postrúhanú mrkvu a uhorky. Vajcia pokrájame na malé kocky a pridáme do zmesi. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme kečupom, pridáme štipku postrúhaného muškátového orieška, pokvapkáme olejom, premiešame a dáme do chladu odležať. Pred podávaním vmiešame jogurt.

Šalát s hydinovým mäsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

600 g morčacích alebo kuracích pŕs, 1 – 2 čakanky, 2 paradajky, 4 vajcia, olivový olej, slnečnicový olej na vyprážanie, 2 PL vínneho octu, citrónová šťava, 1 PL sójovej omáčky, hlávka šalátu

Postup

Šalátové listy opláchneme, necháme odkvapkať a natrháme na kúsky. Natvrdo uvarené vychladené vajcia a ošúpané paradajky zbavené jadrovníkov nakrájame na osminky. Morčacie alebo kuracie prsia nakrájame na rezance a dozlatista opečieme na oleji. Natrhané listy šalátov a mäso naukladáme na taniere a zalejeme zálievkou z octu, sójovej omáčky a citrónovej šťavy ochutenou soľou, mletým čiernym korením, štipkou cukru a trochou olivového oleja. Ozdobíme osminkami vajec a podávame.

Sladký kurací šalát

Suroviny a ingrediencie

kurča, 1 PL dijonskej horčice, 3 kyslé uhorky, 100 – 150 g majonézy, 2 PL sladkej čili omáčky, 2,5 dl bieleho jogurtu alebo kyslej pochúťkovej smotany, karí korenie, 1 PL balzamikového octu, olivy, sleďové rezy, mandarínkový kompót, čierne korenie mleté, soľ, kučeravá petržlenová vňať

Postup

Kurča uvaríme domäkka, necháme vychladnúť, oberieme a mäso okrem kožky nakrájame nadrobno. Pridáme majonézu, nadrobno nakrájané mandarínky, kyslé uhorky, 1 PL dijonskej horčice a posekanú zelenú vňať cibuľky. Všetko riadne premiešame, pridáme soľ, čierne korenie, karí a čajovú lyžičku balzamikového octu. Podávame na opečenom toastovom chlebe, ozdobené kučeravou petržlenovou vňaťou a polovicami olív so sardelou, alebo v miskách ozdobených listovým šalátom a toastami ako prílohou.

Kurací šalát s hráškom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g pečeného kuracieho mäsa, 180 g ryže, 150 g sterilizovaného hrášku, 3 PL panenského olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ, 4 listy hlávkového šalátu, 2 stopky stopkového zeleru

Postup

Ryžu uvaríme domäkka a ešte zahorúca do nej dáme citrónovú šťavu, olej, korenia a zľahka potrasieme. Hrášok zlejeme a necháme odkvapkať. Mäso a zeler nakrájame na rezančeky a spolu s odkvapkaným hráškom pridáme k ryži. Zakryté pokrievkou necháme odpočinúť. Podávame na šalátových listoch.

Kurací šalát s kapiou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

Kurča (1 500 g), 100 g sterilizovaného hrášku, 2 kapie v oleji, pór, 2 PL worcesterskej omáčky, 2 PL sójovej omáčky, 2 PL ochucovadla (Vegeta ap.), vínny ocot, 1 ČL cukru, olej, soľ, 2 dl vody

Postup

Kurča uvaríme v tlakovom hrnci v malom množstve vody. Po vychladnutí odstránime kožu,  vykostíme a mäso nakrájame na malé kúsky. K mäsu primiešame najemno nakrájaný pór, kapiu a hrášok. Z worcesterskej a sójovej omáčky, ochucovadla, cukru, soli, oleja a octu pripravíme zálievku, ktorou zalejeme mäso so zeleninou. Necháme v chladničke odstáť. Podávame s bielym pečivom.

Kurací šalát s kaparami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

300 g kuracieho mäsa (pečené alebo varené), 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g sterilizovaného hrášku, 30 g zeler (buľva), 1 dl majonézy, 1 PL kapár, citrón, worcesterská omáčka, mleté čierne korenie, soľ, hlávka zeleného šalátu, petržlenová vňať, pažítka

Postup

Mäso pokrájame na malé kúsky, pridáme hrášok, pokrájaný zeler, šampiňóny, pažítku a kapary. Zalejeme majonézou rozriedenou citrónovou šťavou, ochutíme worcesterskou omáčkou, korením, osolíme, zľahka premiešame a necháme stáť aspoň 2 hodiny v chlade. Podávame s pečivom ako ľahké studené jedlo.

Kurací šalát so šampiňónmi

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

500 g kuracích pŕs, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 2 PL sterilizovaného hrášku, 2 PL majonézy, šľahačka, citrónová šťava, kečup, brandy, mleté biele korenie, soľ, kôpor, hlávkový šalát

Postup

Kuracie prsia osolíme, orestujeme, podlejeme trochou vody a dusíme domäkka. Po vychladnutí nakrájame na malé kocky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu marinovať. Potom pridáme plátky sterilizovaných šampiňónov a odkvapkaný sterilizovaný hrášok. Do majonézy zľahka vmiešame šľahačku, brandy, šťavu z dusenia mäsa, posekaný kôpor, kečup a mleté čierne korenie. Všetko jemne premiešame a podľa potreby dochutíme.  Šalát aranžujeme do misiek alebo pohárov vyložených listom hlávkového šalátu a posypaný nasekanými bylinkami.

Kurací karí šalát

Suroviny a ingrediencie

kurča, čínska kapusta, cesnak, karí dressing, chlieb

Postup

Kurča upečieme, vykostíme a mäso pokrájame na kocky. Na malé kocky nakrájame kapustný hlúbik, pridáme mäso, zalejeme dressingom, premiešame a necháme na chladnom mieste odležať. Chlieb opečieme, výdatne ocesnakujeme, pokrájame na malé kocky, ktoré teplé vmiešame do odležanej zmesi.

Avokádový šalát s kuracinou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

2 avokáda, 2 červené cibule, 2 šalátové uhorky, 2 citróny, 300 g kuracích pŕs, 6 PL olivového oleja, maslo, mleté čierne korenie, soľ, bylinky (petržlenová vňať, kôpor)

Postup

V miske vyšľaháme olej so šťavou z dvoch citrónov, soľou a s čerstvo zomletým čiernym korením. Nakoniec primiešame nadrobno nasekané bylinky. Kuracie prsia nakrájame na drobné rezance alebo kocky, posolíme a opečieme na rozohriatom oleji. Do šalátovej misy nakrájame na polkolieska červenú cibuľu a na tenké rezance nakrájanú uhorku. Pridáme vychladnuté opečené kuracie prsia, prilejeme polovicu dressingu a premiešame. Avokáda prekrojíme po dĺžke, vyberieme jadrá, dužinuvylúpneme lyžicou a pokrájame na tenké prúžky. Opatrne ich navlhčíme zvyšným dressingom a zľahka vmiešame do šalátu. Na tanieroch môžeme posypať nastrúhanou citrónovou kôrou. Chemicky ošetrené citróny dobre odrhneme pod tečúcou vodou.

Cestovinový šalát s kuracím mäsom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

400 g cestovín, 500 g kuracích pŕs, čínskej kapusty, 2,5 dl majonézy, 2,5 dl bieleho jogurtu, karí korenie, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode "al dente" a scedíme. Mäso umyjeme, nakrájame na rezance a dáme podusiť. Osolíme, pridáme trošku papriky, mletého čierneho a karí korenia. Dusíme aspoň 20 min., kým mäso nezmäkne. Kapustu umyjeme a nakrájame. Spolu s cestovinami dáme do väčšej misy. Pridáme majonézu, biely jogurt a dusené mäso. Všetko spolu premiešame a podľa chuti dokoreníme. Môžeme ihneď podávať alebo necháme odstáť. Skladujeme na chladnom mieste.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist