Ako schudnúť Nechudnite bez MäSA, poškodíte si svalstvo.

22.08.2015 08:46

Najlepším výberom mäsa pri chudnutí je mäso kuracie, morčacie,  teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika  a hlavne ryby (hlavne tuniak a losos). Z výrobkov z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky.   

 Základný nedostatok pri klasických diétach je, že chudnúci začne jesť podstatne menej a tak oslabí svoj organizmus aj o dostatočný prísun bielkovín - proteínov. Bielkoviny sú k úspešnému chudnutiu nevyhnutne potrebné. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkoviny. Pokiaľ ich  máte v strave málo, schudnete len veľmi ťažko.

Pri príprave mäsa odstráňte z neho hlavne viditeľný tuk - kalórie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu. V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu. 

Pri redukčnej diéte môžete jesť akýkoľvek druh chudého mäsa pokiaľ bude vhodne upravené a jeho množstvo bude prijateľné. Počas redukčnej diéty si jedálniček môžete spestriť aj chudým červeným mäsom, zverinou alebo rybami. Dôležité je, aby ste si vybrali mäso s čo najnižším obsahom tuku. Napríklad namiesto bravčového pliecka zvoľte stehno a namiesto kapra radšej pstruha. Energetickú výdatnosť vo veľkej miere ovplyvňuje kuchynská úprava, a preto je pri chudnutí vhodné pripravovať mäso varením, dusením alebo pečením vo fólii. Pri tepelnej úprave nie je potrebné k mäsu pridávať žiadny tuk, pretože mäso, aj to najchudšie, určité množstvo tuku vždy obsahuje.

Hydina poskytuje kvalitné mäso a bielkoviny, takže pri chudnutí je výhodná. Obsahuje málo tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky). Ak hydinu zbavíte kože, získate ľahké jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete. Kuracina je pri chudnutí dobrým výberom. Najvhodnejšie sú  kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal). Pri jedení iných častí hydiny už buďte opatrnejší. Stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia z dôvodu, že obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej. Iné časti hydiny sú príliš prepojené s kožou a tukom, preto ich pri chudnutí radšej vynechajte. Morčacie mäso je ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Naproti tomu kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nejedzte. 

Hovädzie mäso z hľadiska obsahu tuku patrí medzi zdravšie, pretože ho obsahuje okolo 20 %. Hovädzie mäso je biologicky veľmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2. Na konzumáciu je vhodnejšie mladé mäso, ktoré je oproti staršiemu chudšie, jemnejšie, menej šľachovité, ľahšie spracovateľné a ľahšie stráviteľné. Povrch hovädziny je čistý, suchý, prevažne pokrytý vrstvou tuku bielej až žltkastej farby. Najkvalitnejším mäsom je sviečkovica, roštenka, stehno a plece, ktoré obsahujú najviac svaloviny. Z hľadiska zastúpenia aminokyselín má hovädzie mäso najširšie spektrum v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa. Hovädzie mäso obsahuje v 100 gramoch mäsa 15 - 20 % bielkovín a 4,5 - 20 % tuku. Pričom 13 % obsahuje predné mäso, ktoré sa používa do polievok. Hovädzie mäso sa dá pripraviť všetkými dostupnými úpravami - od prírodných rezňov, rôzne omáčky, grilovanie alebo po obľúbené steaky. Na rozdiel od všeobecne rozšíreného názoru nie je v hovädzom mäse  vysoká koncentrácia cholesterolu. Hovädzie mäso obsahuje rovnaké množstvo cholesterolu ako mäso kuracie alebo ryby, ale má viac nasýteného tuku než mäso kurčiat a rýb. Vinníkom je nasýtený tuk, nie cholesterol.

Do skupiny mastných mäsových výrobkov patria vnútornosti. Najvhodnejšia, čo do obsahu živín a ďalších látok, vrátane stopových prvkoch, vitamínov a lecitínu, je pečeň. Problém je v tom, že obsahuje aj pomerne značné množstvo tuku, cholesterolu a v dôsledku priemyslovej výroby taktiež rôzne kontamináty. Bravčová pečeň je tučná. Najvhodnejšia je pečeň z husy, ktorá je taktiež pomerne tučná, ale obsahuje tuk, ktorý je pomerne priaznivý pre zdravie aj keď predstavuje energiu naviac.

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist