Ako schudnúť Nezabudnite využívať HUBY na CHUDNUTIE.

06.06.2014 04:39

K potravinám a jedlám, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálneho lístka na chudnutie patria HUBY.

Huby sú ľahko dostupné, obsahujú minimum kalórií, obsahujú množstvo látok prospešných pre zdravie človeka, sú ľahko skladovateľné a dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov.

Huby sú  príjemným a zdravým spestrením stravy.. Ich vynikajúcou vlastnosťou je aj zlepšenie kondície  zberača húb počas zberu.

Vlastnosti húb, ich zloženie a prečo sú dobré na chudnutie.

  • Diéta, v ktorej máte zaradené huby, je ideálna na spaľovanie tukov a budovanie svalovej hmoty. Huby sú takto ideálne pri redukcii váhy. Dôležitá je však ich technologická úprava, nesmiete si ich pripravovať na väčšom množstve tuku, pretože ho vedia vpiť do seba a tým pádom sa stávajú energetickou bombou.  
  • Huby pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi. Sú zdrojom vlákniny a enzýmov, vďaka ktorým pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Navyše, vysoký obsah bielkovín v hubách pomáha spaľovať cholesterol pri trávení.
  • V strave ich využívame hlavne pre ich aromatické a chuťové vlastnosti.
  • Huby sú charakteristické najmä vysokým obsahom vody, až do 90%, a vlákniny využiteľnej na prečistenie tráviaceho traktu.
  • Nízky obsah sodíka v hubách spôsobuje, že huby priaznivo vplývajú na opuchy.
  • Huby patria medzi nízkoenergetické potraviny, obsahujú len 25 kcal/100g. Z vhodne upravených húb určite nepriberiete.
  • Výživové zloženie húb pre osoby, ktoré chcú schudnúť je vynikajúce, v priemere obsahujú 5 - 30% bielkovín, 1-6% sacharidov a minimum tukov (0,5-3,5%).
  • Huby vyvolávajú pocit sýtosti.  
  • Správne pripravené huby nielen dobre chutia, ale nášmu telu dodávajú aj mnohé látky, ktoré potrebuje na bezproblémové fungovanie.
  • Huby si môžete pripraviť na viacero spôsobov – vyprážať, dusiť, variť, zapekať, grilovať, či ich použiť na prípravu omáčok, dressingov alebo aj tradičnej hubovej praženice. 
  • Huby sú charakteristické aj vysokým obsahom medi, potrebnej pre cievny systém, ale aj antioxidantov, ktoré v našom organizme bojujú proti voľným radikálom.
  • Niektoré huby sú vysokoúčinnými prírodnými liekmi. Jednou z nich je hliva ustricová. Vďaka vysokému obsahu imunoglukánov podporuje celkový imunitný systém a aktiváciu bielych krviniek bojujúcich proti cudzorodým látkam v našom organizme. Produkty z hlivy ustricovej sú bežne dostupné aj v lekárňach.
  • Huby môžu konzumovať aj cukrovkári, keďže sú pre nich ideálnou nízko energetickou pochúťkou. Nemajú žiadne tuky, cholesterol, málo sacharidov, obsahujú bielkoviny, vitamíny a minerály, veľa vody a vlákniny. Okrem toho obsahujú prírodný inzulín a enzýmy, ktoré napomáhajú odbúravať cukor či škrob z potravín. Diabetici často trpia infekciou, najmä vo svojich končatinách. Prírodné antibiotiká v hubách im pomáhajú predchádzať tejto infekcii.
  • Huby obsahujú zložky, ktoré pomáhajú k správnemu fungovaniu pečene, pankreasu a ďalších endokrinných žliaz, čím podporuje tvorbu inzulínu.
  • Ergotioneín, silný antioxidant prítomný v hubách, je veľmi účinný pri poskytovaní ochrany pred voľnými radikálmi, ako aj pri posilnení imunity. 
  • Huby obsahujú prírodné antibiotiká (podobné ako penicilín, ktorý sám o sebe je získaný z húb), ktoré zastavujú rast mikrobiálnych a ďalších infekcií.
  • Huby pomáhajú liečiť vredy a chránia pred infekciami. Dobrá kombinácia vitamínov A, B-komplexu a vitamínu  C v hubách posilňuje imunitný systém.

 

Huby - 100 g, 1kcal=4,2kJ

Energia
(kJ)

Bielk.
(g)

Tuky
(g)

Sach.
(g)

Glykemický index

Cholest.
(mg)

Vláknina
(g)

Huby čerstvé (priemer)

110

2,6

0,4

3,8

nízky (pod 30)

0

6

Huby sušené (priemer)

1410

37

2,7

41,1

nízky (pod 30)

0

46

Hríby

80

5,1

0,3

5,2

nízky (pod 30)

0

6

Šampiony

70

3,3

0,6

4,8

nízky (pod 30)

0

2

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti. 

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist