Ako schudnúť NEZVLÁDNUTÉ CHÚŤKY sa podieľajú na NEZVLÁDNUTOM CHUDNUTÍ.

20.07.2015 12:06

Chuť na sladké, prečo ju máme a priberáme, ako ju zvládnuť.

Pre väčšinu je chuť na sladkosti tragickou chúťkou. Človek, ktorý jej podľahne, ľahko získa nadváhu a má problémy schudnúť.

Sladké chute rozlišujeme. Vytvárajú v našom tele buď kvalitu, alebo nekvalitu, a podľa toho sa aj cítime.

Prirodzenú sladkú chuť vytvárajú polysacharidy - zložité cukry. Zložité cukry majú v organizme určitý zmysel - ak človek skonzumuje zložitý cukor, telo ho štiepi na monosacharid (jednoduchý cukor), ktorý potom spaľuje ako zdroj energie.  Telo, pretože je to múdre zariadenie, si polysacharidy rozdeľuje, lebo nevie, či budeme neskôr ešte jesť. Aj keď s jedením ráta, hovorí si, že čo ak nie. A tak časť polysacharidov ukladá do zásoby. Takže vo chvíli, keď potrebujeme byť veľmi aktívni napr., bežíme na autobus, sa uvoľnia uložené polysacharidy, menia sa v monosacharidy a tie sa spaľujú. Človek si povie, že keď bude jesť jednoduché cukry, ušetrí telu robotu, lebo ich nemusí rozkladať, ale hneď používať. Ibaže telo je zasa o niečo múdrejšie ako človek a urobí to inak. Ráta s tým, že polysacharidy si môže uložiť, a tento proces sa nedá oklamať.

Športovci využívajú jednoduchý cukor ako rýchly zdroj energie, ktorý sa dostane do krvi, hneď sa spaľuje a vytvára energiu. To je, síce, pravda, ale ako to vyzerá v skutočnosti? Ak sa jednoduchý cukor dostane do organizmu, pôsobí tam ako agresor. Niežeby ho telo vstrebávalo a spracovávalo dobrovoľne, ale jednoduchý cukor sa tam natlačí agresívne a agresívne pôsobí. To znamená agresívne vytvára energiu, ktorú potom spracovávame buď pohybom, alebo spánkom. Takže človek, ktorý konzumuje veľa jednoduchého cukru, je buď športovec, alebo človek, ktorý rád a dlho spí. Čím viac jednoduchého cukru konzumuje, tým dlhšie spí. V organizme sa, však, deje ešte niečo iné. V momente, keď dáme na špičku jazyka obyčajný cukor alebo med, telo vyhlási poplach. Pozor, prichádza agresor - jednoduchý cukor! Čo urobí telo? Nezávisle na tom, že nám to chutí, ihneď sa snaží cukor zneutralizovať.

A čím sa dá cukor neutralizovať? Najdôležitejšie sú minerály v podobe vápnika, horčíka a zinku, v stopovom množstve aj iné látky. Takže, čo telo robí, keď si dáme na jazyk cukor? Ešte ho ani neprehltneme a už sa rozbieha proces hľadania vápnika, horčíka, zinku. Kde ho nájde? S cukrom neprichádza, a tak ho získava z vlastných zdrojov. Ktoré to sú? Sú to zuby, kosti, vlasy, nechty a tkanivo. Z celého tela sa zbiera vápnik, horčík a zinok, posiela ich do žalúdka, čriev a na tej úrovni sa neutralizuje jednoduchý cukor. Teda, človek, ktorý konzumuje cukor, oslabuje sám seba - stráca minerály. A keď sa dnes pozrieme na potraviny, vidíme, že cukor je takmer vo všetkom (polievky z vrecka, konzervy, mäso, mliečne výrobky, nápoje, rôzne koncentráty, sterilizovaná zelenina...). Ak chceme skrotiť a uspokojiť sladkú chuť, musíme jesť obilniny, kde sú polysacharidy, zeleninu, strukoviny a čiastočne aj ovocie.

Chuť na slané, prečo ju máme, ako ju zvládnuť. 

Aj slané pokrmy môžu byť kvalitné, alebo nekvalitné. Máme na výber dve soli – morskú a kamennú. Kamenná soľ nie je zlá. Do povedomia ľudí sa dostáva ako zlá z pohľadu makrobiotiky, ktorá ju neodporúča. Odporúča morskú, pretože sa v organizme ľahšie rozkladá. Potrebuje na to menej tepla. Kamenná soľ vytvára zvyškové kryštály, ktoré ničia kĺby, cievy, tepny. Z nášho pohľadu sú obe kvalitné, ale tiež uprednostňujeme, aspoň na začiatku pri zmene stravovania, soľ morskú, práve kvôli tomu, že sa ľahšie rozkladá.
Ak človek konzumuje 2 - 3 roky kvalitné potraviny, upravuje ich zvláštnym spôsobom, tak nie je problém používať kamennú soľ, bez toho, aby to malo negatívny dopad na organizmus. Ibaže toto nie sú všetky soli, ktoré sa v potravinárstve používajú. Napríklad, pri výrobe syrov sa používa tzv. ťažká soľ. Sú to zložitejšie vzorce soli, ktoré sa zapracovávajú do syrov. Soľ má vlastnosť sťahujúcu,  preto sa pridáva do syrov, aby sa stiahli a držali pevný tvar. Syr je mliečny koncentrát. V skutočnosti, keď si dáte smažený plátok syra obalený v strúhanke, nezjete iba to množstvo mlieka, ktoré sa prezentuje v tomto tvare, ale v skutočnosti zjete až tri litre mlieka v jednom plátku syra. Čo to znamená? Syr človek zje za päť minút a ešte sa dojedá niečím iným. Keby vypil tri litre mlieka, čo nikto naraz nedokáže, tak už do seba nič iné nedostane. Z toho vyplýva, že zjeme omnoho viac, ako znesieme. A nielenže je to koncentrát, ale je plný ťažkých solí.
Zvyčajne soľ spája. Nie však tak tvrdo ako ťažké soli. Je tu, ale, ešte jedna soľ, ktorá sa bežne používa skoro všade - je to glutaman sodný, v podstate jedovatá látka. Všimnite si varovné nápisy na polievkach z vrecka – nedávať deťom do troch rokov. Prečo asi? Lebo deti na to zle reagujú, zaťažuje im to organizmus. Ale my nemôžeme rozlišovať dieťa a dospelého. Musíme si povedať, že všetci sme ľudia, pretože glutaman sodný pôsobí aj na dospelého človeka. Jeho organizmus je však dosť zničený konzumnými potravinami, preto telo nereaguje tak, ako by malo. Nedá najavo, že glutaman je jed, a že nás otravuje. U detí je to veľmi aktívne. Imunitný systém sa ešte len vytvára, to znamená, okamžite reaguje na všetky jedy, ktoré prídu do organizmu. Takže dospelý človek sa glutamanom tiež veľmi výrazne otravuje. Pretože telo mu to nedáva hneď najavo, proces je pomalý, postupný. Ľudia celý život konzumujú glutaman a potom sa čudujú, že majú problémy so zrastami na hrubom čreve, s dýchaním (bránica nepracuje, ako má), migrénami (extrémne bolesti hlavy), prudkými zmenami nálad, depresiami. 

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist