Ako schudnúť O SPRÁVNOSTI CHUDNUTIA sa dozviete až po mesiaci.

23.04.2014 13:44

Konzumácia vhodných druhov potravín a správne načasovanie ich konzumácie počas dňa je kľúčom k zmene vášho metabolizmu a umožní vám schudnúť bez hladovania.

Takže prestaňte počítať kalórie a začnite znova žiť.

Žiaľ, mnoho tučných nevie, ako sa správne stravovať. Nič si o stravovaní neprečítajú, na žiadneho odborníka sa neobrátia, rovno sa pustia do diéty.  

Niektoré potraviny sa pri nevhodnom chudnutí stanú zakázané, iné preferované. Človek, ktorý chce schudnúť potom má napríklad takýto jedálniček:

§         Z chleba sa akceptuje len "polystyrén".

§         Povolené jedlo býva jogurt, ale čo najnižšie tučný.

§         Ak niečo k tomu, tak nízkotučný syr, hlavne málo.

§         Väčšina jedál sa nahradí ovocím v dobrej viere, ako super to pomôže.

§         Často sa úplne škrtne mäso, vajcia, mlieko.

§         Niekedy sú pokusy o vegetariánstvo, oddelenú stravu a iné extrémne výživové štýly (ryžová diéta).

§         Obmedzia sa veľkosti príloh.

§         Na obed sa volí radšej len polievka.

§         Úplne sa ruší príjem tuku v akejkoľvek forme.

§         Bielkovín je spravidla nedostatočné množstvo.

 

 Pre mnoho ľudí s nadváhou sa často končí chudnutie sklamaním. Po nevydarenej a zle zvolenej diéte na chudnutie sa ťažko zhadzované kilá neúprosne vracajú. Po pár mesiacoch sa púšťajú do ďalšej diéty. O tom, že ste naozaj dokázali schudnúť sa dozviete až po mesiaci či po niekoľkých mesiacoch. Až vtedy sa vaše telo presvedčí, že mu nehrozí ďalší stres a pravidelne dostáva to, čo potrebuje. Mali by ste si zvoliť taký diétny stravovací režim, aby ste po skončení chudnutia nemuseli zásadne meniť svoje stravovanie. Váš jedálny lístok by počas chudnutia nemal byť energeticky – kaloricky drasticky poddimenzovaný a mal by obsahovať všetky potraviny, ktoré telo človeka nevyhnutne potrebuje na to, aby nepracovalo v neustálom strese.  

Nízkokalorická drastická redukčná diéta spomalí váš metabolizmus a neskôr spôsobí zlyhanie vašej snahy schudnúť. Možno ste aj vy  držali redukčnú diétu a všetko išlo nádherne.  Schudli ste každý týždeň pár kíl a potom to zrazu nešlo. Vaše telo si upravilo metabolizmus na uchovávanie tukov a začalo spaľovať bielkoviny vo svalstve ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave. Vaše telo spomalilo váš metabolizmus až do takej miery, že si začalo šetriť tuk na dni, keď dostane málo kalórií. Väčšina ľudí je natoľko frustrovaná, že napokon prestanú s diétou. Vaša hmotnosť sa vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo s výrazne pomalým metabolizmom pomstí kilami navyše.

Mnoho ľudí sa v snahe schudnúť stravuje naozaj katastrofálnym spôsobom. Týrajú sa hladom, jedia stereotypnú stravu a chýba im v tele veľa živín. Nečudo, že taký životný štýl si vyžiada svoju daň. Metabolizmus sa spomalí a odrazu priberáte aj z úplných maličkostí. Navyše taký príjem potravy je ľudský organizmus neprirodzený a tak celkom zákonite prichádzajú obdobia, kedy sa telo vzbúri. Nasleduje obžerstvo, výčitky svedomia a ešte tvrdšia diéta. O to skôr zas príde ďalší "záchvat". Takto sa chudnúť nedá.

Viem, radi by ste počuli riešenie, najlepšie vo forme jednej vety. Alebo by ste sa ešte vedeli zmieriť s hotovým jedálnym lístkom na mesiac, ktorý by vám nalinkoval presný návod čo robiť. A práve tomu sa musíte vyhnúť.

Predpísané jedálne lístky vám dlhodobo nepomôžu.

Ak by ste prevzali nejaký hotový jedálny lístok, musíte sa ním riadiť a ani neviete presne prečo. To je zlé, pretože ak nerozumiete súvislostiam, ľahko spravíte diétne chyby, ani o nich neviete. Neviete, ako reagovať v prípade, že nedostať niektoré suroviny, ktoré máte zjesť. Mnoho ľudí si napríklad zamieňa žlčníkovú diétu s redukčnou. Majú pocit, že zemiaky sú bezpečné aj v neobmedzenom množstve. Musíte sa naučiť aspoň základy zdravej výživy, aby ste nemuseli chudnutie opakovať viackrát za rok.

Ako by ste sa mali začať stravovať, keď chcete schudnúť navždy.

§         Ak chcete schudnúť, nesmiete sa báť jesť tuky. Je nevhodné jesť tuk vo forme slaniny, salám, klobás, tučných syrov, smotany. Úplne sa vzdajte kože z kuriatok či inej zveriny, podľa možnosti aj margarínov a masla.

§         Neznamená to však, že ostanete celkom bez tuku. Asi 30% vášho celkového denného príjmu energie musí byť z tuku. Inak neschudnete a ešte si aj ublížite.

§         Uprednostnite konzumáciu tukov zdraviu prospešných. To sú predovšetkým rastlinné oleje. Napríklad panenský olivový, či ľanový olej. Polievajte nimi zeleninu, ak sa vám nehnusí, jedzte ich priamo lyžičkou, alebo nakvapkajte na chlieb. Spolu s tukmi v potrave tak prijmete primerané množstvo tuku a to aj v správnom zložení. Nevyhýbajte sa mastným rybám, alebo priamo rybaciemu tuku. Je nechutný, ale zdravý.

§         Tak isto bielkoviny bývajú zastúpené málo v zle navrhnutých diétach. Pritom práve bielkoviny sú pre človeka dôležité, inak riskujete, že telo začne z nedostatku živín spaľovať  vlastné svaly.

§         Bielkoviny by ste mali prijímať na úrovni minimálne 1,2 gramu na kilo vašej optimálnej hmotnosti. (Nie na kilo hmotnosti s nadváhou). Nie sú bielkoviny, ako bielkoviny. Plnohodnotné sú živočíšne bielkoviny. Kuracie prsia, vajcia, či tuniaka vo vlastnej šťave by ste nemali ignorovať. Vhodnou náhradou sú bielkoviny zo strukovín, hlavne zo sóje.

§         Sacharidy bývajú prijímané v zle zostavených diétach spravidla v nadbytku. Veľmi častou chybou je nadmerná konzumácia ovocia – na to pozor. Ovocie obsahuje cukor a tak aj z neho sa dá veľmi ľahko pribrať – či už jedávate priamo ovocie, alebo pijete  džús. Pri chudnutí si povoľte jesť dva kusy ovocia denne.

§         Zvyšok nech tvorí hlavne surová zelenina v objeme asi pol kila denne.

§         Ostatné pokrmy by mali byť čo najmenej sladké a mali by mať nízky glykemický index. Pri redukčnej diéte by sacharidy mali tvoriť približne 40% celkového príjmu energie.  

Na čo by ste nemali pri chudnutí zabudnúť.

§         Ak ste si už naordinovali nejaké diétu, zapisujte si aspoň niekoľko dní, čo a koľko zjete. S dobre zostaveným jedálničkom budete stále najedení a zároveň budete chudnúť. Veľmi pravdepodobne sa u vás prestanú objavovať rôzne "záchvaty" chuti na sladké.  

§         Jedlo si rozdeľte do 5 – 6 malých porcií denne. Musíte začať prvým jedlom hneď ráno po prebudení a posledné jedlo si dajte asi 2 až 3 hodiny pred spaním. (Teda nie o 17:00 hodine ak chodíte spávať po 23:00!).

§         Denne zjedzte pol kila zeleniny, dva kusy ovocia, malú hrsť orieškov, alebo semien, aspoň 2 lyžice oleja buď na šalát, alebo priamo do úst.

§         Často jedzte ryby, chudé mäso, mliečne výrobky pokojne aj polotučné. (Nízkotučné nemajú dostatok v tuku rozpustných vitamínov.) Chlieb a pečivo len celozrnné.

§         Nevyhýbajte sa strukovinám. To všetko si na začiatku chudnutia pred jedením vážte, aby ste vedeli čo a koľko jete.

§         A 3 litre čistej vody, alebo čaju denne. Žiadne malinovky, džúsy, koly.

§         Pri redukčnej diéte postupne znižujeme množstvo kalórií, ktoré by mal chudnúci dostávať pri normálnej váhe, na 80 - 70%.

§         Znižovanie príjmu stravy musí byť v každom prípade postupné a nemalo by mať za cieľ náhle zníženie váhy.

§         Mesačný pokles váhy nemá presahovať 5 až 6 kg.

§         Dietetické opatrenia treba v každom prípade kombinovať s odporúčanou telesnou námahou (aby sa zvýšil výdaj energie), ako sú telesné cvičenia, prechádzky, ľahký šport, kúpeľ, masáže a pod.

§         V priebehu znižovania váhy nesmiete pociťovať celkovú slabosť, búchanie srdca, ba naopak, vplyvom pokračujúcej liečby sa budete cítiť lepšie, sviežejšie.

§         Pokrmy treba menej soliť. Predovšetkým treba obmedzovať tuky - na 40 - 50 g denne - ako aj uhľohydráty - na 200 - 250 g denne. Naopak, bielkoviny zvyšujeme na 100 — 120 g denne pre ich priaznivý vplyv na podporu látkovej premeny.

Avšak treba pamätať ešte na jednu vec: kto nemá pevnú vôľu a nevie si nič odoprieť, zníženie telesnej váhy nedosiahne.

Ako si pripravovať stravu už počas chudnutia.

§         Pri diéte upravujeme jedlá normálnym spôsobom: varením, dusením a pečením. Vyprážané pokrmy nekonzumujeme.

§         Obmedzujeme najmä tuky a tie potraviny, ktoré obsahujú veľa uhľohydrátov, ako je múka, cestovina, múčniky, biele pečivo, ryža, krupica i zemiaky.

§         Neodporúčajú sa tieto potraviny: cukor, med, tučné mäso, slanina, ryby v oleji, olejové majonézy, smotana, sladké múčniky, kompóty, lekváre, džemy, likéry, figy, datle, orechy a oriešky.

§         Vhodnými potravinami  sú zelenina, ovocie, čierny chlieb, chudé mäso, tvaroh, jogurt, zobraté mlieko (bez smotany), vajcia, malé množstvo masla pre jeho biologickú hodnotu. Namiesto cukru sladíme pokrmy sacharínom.

§         Zeleninu pripravujeme varením alebo dusením. Upravujeme ju najmä vo forme surových šalátov. Môžeme z nej použiť všetky druhy.

§         Ovocie konzumujeme hlavne surové. Kompóty sladené sacharínom.

§         Chlieb konzumujeme obyčajný alebo celozrnný, slabo natretý maslom.

§         Mäso konzumujeme chudé hovädzie, teľacie, ďalej kurča, holuba, domáceho králika, kozľa, mladú baraninu, vnútornosti, chudé ryby. Mäso varíme, dusíme aj pečieme. Podávame ho so zeleninou alebo s malým množstvom zemiakov, ryže alebo cestoviny.

§         Tvaroh konzumujeme samotný s chlebom alebo zemiakmi, prípadne ako nátierku s maslom.

§         Z mlieka pripravujeme bielu kávu, kakao, alebo ho podávame s chlebom alebo zemiakmi. Používame ho aj na prípravu pokrmov.

§         Z vajec pripravujeme predovšetkým samostatné pokrmy, ako volské oká, stratené vajcia, vajcia na mäkko, plnené vaječné omelety, praženicu s cibuľkou, so zelenou paprikou, lečo a pod.

§         Z tukov používame malé množstvo oleja, masla, ktoré podávame čerstvé buď do hotového pokrmu, alebo ho natierame na chlieb.

§         Sacharín  pridávame až do hotových jedál, lebo upravovaný s pokrmom pri vyššej teplote zhorkne. Hotové pokrmy solíme a koreníme mierne, aby zbytočne nevyvolávali smäd.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist