Ako schudnúť O správnosti DIÉTY sa dozviete až po MESIACI.
Po zle zvolenej diéte na chudnutie sa ťažko zhadzované kilá väčšinou vracajú.
O tom, že ste dokázali schudnúť sa dozviete až po mesiaci či po niekoľkých mesiacoch. Až po čase sa vaše telo presvedčí, že mu nehrozí ďalší stres a pravidelne dostáva to, čo potrebuje.
Mali by ste si zvoliť taký diétny stravovací režim, aby ste po skončení chudnutia nemuseli zásadne meniť svoje stravovanie.
Ako sa začať stravovať, keď chcete schudnúť navždy.
§ Ak chcete schudnúť, nesmiete sa báť jesť tuky. Je nevhodné jesť tuk vo forme slaniny, salám, klobás, tučných syrov, smotany. Úplne sa vzdajte kože z kuriatok či inej zveriny, podľa možnosti aj margarínov a masla.
§ Neznamená to však, že ostanete celkom bez tuku. Asi 30% vášho celkového denného príjmu energie musí byť z tuku, hlavne v nenasýtenej forme. Inak neschudnete a ešte si aj ublížite.
§ Uprednostnite konzumáciu tukov zdraviu prospešných. To sú predovšetkým rastlinné oleje. Napríklad panenský olivový, či ľanový olej. Polievajte nimi zeleninu, ak sa vám nehnusí, jedzte ich priamo lyžičkou, alebo si ich nakvapkajte na chlieb. Spolu s tukmi v potrave tak prijmete primerané množstvo tuku a to aj v správnom zložení. Nevyhýbajte sa mastným rybám, alebo priamo rybaciemu tuku. Je nechutný, ale zdravý.
§ Tak isto bielkoviny bývajú málo zastúpené v zle navrhnutých diétach. Pritom práve bielkoviny sú pre človeka dôležité, inak riskujete, že telo začne z nedostatku živín spaľovať vlastné svaly.
§ Bielkoviny by ste mali prijímať na úrovni minimálne 1,2 gramu na kilo vašej optimálnej hmotnosti. (Nie na kilo hmotnosti s nadváhou). Nie sú bielkoviny, ako bielkoviny. Plnohodnotné sú živočíšne bielkoviny. Kuracie prsia, vajcia, či tuniak vo vlastnej šťave by ste nemali ignorovať. Vhodnou náhradou sú bielkoviny zo strukovín, hlavne zo sóje.
§ Sacharidy bývajú prijímané v zle zostavených diétach spravidla v nadbytku. Veľmi častou chybou je nadmerná konzumácia ovocia – na to pozor. Ovocie obsahuje cukor a tak aj z neho sa dá veľmi ľahko pribrať – či už jedávate priamo ovocie, alebo pijete džús. Pri chudnutí si povoľte jesť dva kusy ovocia denne.
§ Zvyšok stravy nech tvorí hlavne surová zelenina v objeme asi pol kila denne.
§ Ostatné pokrmy by mali byť čo najmenej sladké a mali by mať nízky glykemický index. Pri redukčnej diéte by sacharidy mali tvoriť približne 40% celkového príjmu energie.
Na čo by ste nemali pri chudnutí zabudnúť.
§ Ak ste si už naordinovali nejaké diétu, zapisujte si aspoň niekoľko dní, čo a koľko zjete. S dobre zostaveným jedálničkom budete stále najedení a zároveň budete chudnúť. Veľmi pravdepodobne sa u vás prestanú objavovať rôzne "záchvaty" chuti na sladké.
§ Jedlo si rozdeľte do 5 – 6 malých porcií denne. Musíte začať prvým jedlom hneď ráno po prebudení a posledné jedlo si dajte asi 2 až 3 hodiny pred spaním. (Teda nie o 17:00 hodine ak chodíte spávať po 23:00!).
§ Denne zjedzte pol kila zeleniny, dva kusy ovocia, malú hrsť orieškov, alebo semien, aspoň 2 lyžice oleja buď na šalát, alebo priamo do úst.
§ Často jedzte ryby, chudé mäso, mliečne výrobky pokojne aj polotučné. (Nízkotučné nemajú dostatok v tuku rozpustných vitamínov.) Chlieb a pečivo len celozrnné.
§ Nevyhýbajte sa strukovinám. To všetko si na začiatku chudnutia pred jedením vážte, aby ste vedeli čo a koľko jete.
§ 3 litre čistej vody, alebo čaju denne. Žiadne malinovky, džúsy, koly.
§ Pri redukčnej diéte postupne znižujeme množstvo kalórií, ktoré by mal chudnúci dostávať pri normálnej váhe, na 80 - 70%.
§ Znižovanie príjmu stravy musí byť v každom prípade postupné a nemalo by mať za cieľ náhle zníženie váhy.
§ Mesačný pokles váhy nemá presahovať 5 až 6 kg.
§ Dietetické opatrenia treba v každom prípade kombinovať s odporúčanou telesnou námahou (aby sa zvýšil výdaj energie), ako sú telesné cvičenia, prechádzky, ľahký šport, kúpeľ, masáže a pod.
§ V priebehu znižovania váhy nesmiete pociťovať celkovú slabosť, búchanie srdca, ba naopak, vplyvom pokračujúcej liečby organizmu sa budete cítiť lepšie, sviežejšie.
§ Pokrmy treba menej soliť. Predovšetkým treba obmedzovať tuky - na 40 - 50 g denne - ako aj uhľohydráty - na 200 - 250 g denne. Naopak, bielkoviny zvyšujeme na 100 — 120 g denne pre ich priaznivý vplyv na podporu látkovej premeny.
Všetky opatrenia môžu mať len vtedy účinok, ak budú trvalé a ak sa upustí od starých zlozvykov. Pri redukčnej diéte treba do jedálneho lístku sústavne zaraďovať zeleninu a ovocie jednak pre ich nízku kalorickú hodnotu a jednak pre obsah celulózy, ktorá zvyšuje pohyby a vyprázdňovanie čriev, čo je dôležité najmä u tučných ľudí.
Alkohol nie je vhodným nápojom, lebo dodáva pomerne veľké množstvo energie a zbytočnú tekutinu.
Avšak treba pamätať ešte na jednu vec: kto nemá pevnú vôľu a nevie si nič odoprieť, zníženie telesnej váhy nedosiahne.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE,
ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU
a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)
Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť,
aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.
Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)