Ako schudnúť PEČIVO nadváha a CHUDNUTIE.

26.01.2015 01:08

Ako sa biela múka označuje za jedného z najväčších vinníkov našej nadváhy, tak nám môžu obilniny a ich správna kuchynská úprava napomôcť aj zbaviť sa nadváhy. Musíte len zmeniť zaužívané postupy ich konzumácie a čo najviac zredukovať používanie bielej múky a škrobu. Ak k bielej múke budete pristupovať rovnako prísne ako k používaniu cukru, efekt schudnutia sa časom dostaví. Príjemnou stránkou týchto zmien v jedálnom lístku je aj to, že sýtiaci efekt celozrnných obilninových jedál je vysoký, glykemický index prijateľný, takže chudnúci nemá až taký pocit hladu a odriekania.

Pozor si dávajte pri kúpe tmavých chlebov, ktoré síce vyvolávajú dojem racionálneho pečiva, v skutočnosti sú neraz len prifarbované karamelom alebo kávou. 

Pečivo je dôležitým zdrojom polysacharidov, ktoré by nemali chýbať v stravovacom režime chudnutia. Ale nie každé pečivo je vhodné pre redukčnú diétu. Pečivo by malo dodať telu nielen polysacharidy, ale aj vlákninu, minerály, vitamíny, zdravé tuky a malo by dokázať dobre zasýtiť. Tieto podmienky v plnej miere spĺňa celozrnné pečivo. 

Pri chudnutí vám neodporúčame konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky, radšej ich nahraďte celozrnnými.

Dnes už máte na výber širokú škálu rozličných viaczrnných i celozrnných chlebov. Predávajú sa orechové, ľanové, slnečnicové, fínske chleby, ktoré sú vďaka nízkemu alebo žiadnemu obsahu bielej múky oveľa prijateľnejšie pri chudnutí, než chleby pšeničné či zemiakové.

Dôležité nielen pri chudnutí je, aby ste jedli primerané množstvo vhodného chleba a pečiva vôbec.

Vhodné znamená napríklad, na raňajky si dajte asi 50 gramový plátok chleba, pokvapkajte ho olivovým olejom. K tomu napríklad kus menej tučného syra, šunky, alebo vajíčko, k tomu papriku a máte zostavené sýte a zdravé raňajky. Nebojte sa chleba. Stučniete z neho, ak si dáte denne niekoľko kusov bieleho chleba alebo rožkov.

Aj keď chlieb a pečivo nie sú pri znižovaní váhy nevhodné, iné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, cornflakes či niektoré raňajkové cereálie. Tieto pekárenské produkty obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná  a majú vysoký glykemický index. Ich konzumácia na vás pôsobí, ako by ste nič nejedli, preto málokomu postačí iba pár plátkov s dostatočným množstvom energie. Práve pre nízky sýtiaci efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a ryžové chlebíky nie sú vhodné nielen pri redukcii, ale ani pri udržiavaní hmotnosti. Glykemický index ryžových chlebíkov je dokonca vyšší než má čokoláda.

Konzumáciou celozrnného pečiva nešetríte skonzumovanou energiou tak, že tieto výrobky jej obsahujú menej v porovnaní s výrobkami z bielej múky, ale tým že na uspokojenie hladu nám stačí menšie množstvo stravy, ktorú s celozrnným pečivom zjeme a aj efekt zasýtenia trvá dlhšie.

V celozrnnom pečive obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa kalórie uvoľňovali postupne a rovnomerne, takže váš organizmus bude nimi zásobovaný dlhšiu dobu a nie nárazovo ako je to u bieleho pečiva. Vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme a mohli by ohroziť Vaše zdravie.

Celozrnné pekárenské výrobky obsahujú komplexné sacharidy, ktoré uvoľňujú energiu postupne a neukladajú sa do telesných tukových zásob.

U celozrnného pečiva má byť obsah vlákniny na 100 g hmotnosti 4 g a viac. Farba pečiva neurčuje obsah vlákniny, o obsahu vlákniny nás informuje váha pečiva. Čím je pečivo ťažšie, tým je v ňom viac vlákniny. 
Celozrnné pečivo by malo okrem pšeničnej múky obsahovať aj iné múky. Zvyčajne obsahuje ražnú, špaldovú alebo grahamovú múku. Medzi ďalšie zložky celozrnného pečiva patria otruby, vločky, šrot, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka. Existujú aj jednodruhové celozrnné pečivá, napr. ražný chlieb, ktorý je vyrobený len z ražnej múky.  

Pri chudnutí je chlieb alebo pečivo vhodné na raňajky alebo olovrant, pre ženy jedna porcia (jeden krajec chleba, celozrnný rožok), pre mužov aj dve porcie. Pekárenské výrobky vám dodajú energiu pre aktívnu časť dňa. Večer si už pečivo nedávajte, radšej zvoľte kombináciu bielkovín so zeleninou.

Pri kupovaní chleba si všímajte poradie v akom sú uvedené múky použité pri pečení chleba. Ak je na prvom mieste uvedená pšeničná múka alebo ražná múka, nejde o chlieb celozrnný (takéto chleby to ani nemôžu mať uvedené v názve, najčastejšie ich názov evokuje zdravý životný štýl, napr. Fitnes a pod.). Len celozrnný chlieb, ak to má aj v názve je aj skutočne celozrnný. Múka, ktorej je najväčší podiel v chlebe býva uvedená na prvom mieste, za ňou nasledujú ostatné podľa pomeru.  

Sladké pečivo

Vianočky, lúpačky, croassanty a iné sladké pečivo je nepriateľom chudnutia. Ak chcete schudnúť, radšej takéto pečivo úplne vyraďte zo svojho jedálnička. Nielenže je veľmi kalorické, ale ani Vás poriadne nenasýti a navyše množstvo živín sa blíži k nule

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist