Ako schudnúť POLIEVKY si pri CHUDNUTÍ dávajte nielen v nedeľu, RECEPTY.

04.09.2014 15:22

Polievky, kedysi tak často využívané jedlo, sa pomaly ale isto vytrácajú  z našich jedálnych lístkov. A pritom si aj pri chudnutí stačí vybrať alebo pripraviť menej kalorickú polievku aj viackrát počas týždňa.

Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla a teda aj podporiť vaše chudnutie. V lete vás minimálne osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami.

Redšie vývary so zeleninou vám okrem zdravého zysýtenia aj zlepšia denný pitný režim a hlavne dodajú telu prepotrebnú vlákninu, vitamíny, minerály a stopové prvky.

Polievka by sa rozhodne mala pre vás stať jedným z dôležitých pomocníkov pri chudnutí, začnete takto vášmu organizmu dodávať vyváženú stravu a potrebné živiny zo zeleniny a najmä strukovín.

Zahusťovanými polievkami by ste však pre ich vyššiu kalorickú hodnotu mali v priebehu týždňa občas len nahradiť hlavný chod a nekonzumovať ich ako predjedlo a určite nie s chlebom.

Dobrá šošovicová alebo fazuľová polievka chutí a zasýti vás na dlhší čas, obsahujú totiž väčšie množstvo dôležitých bielkovín.

Ľudia s nadváhou často zabúdajú, že polievka nemusí byť len prvým chodom pred hlavným jedlom, ale práve naopak, samotná polievka vás môže nielen úplne nasýtiť, ale aj zahriať alebo dokonca aj vyliečiť.
U väčšiny z nás sa polievka stáva súčasťou jedálneho lístka aspoň v nedeľu, nemala by však byť príliš kalorická, mala by vás zasýtiť a pripraviť žalúdok na menšiu porciu hlavného jedla.

Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu tráveniu stravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá.

Dobrým výberom polievky sú aj vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa, doplnené koreňovou zeleninou či hráškom.

RECEPTY na chutné POLIEVKY

Ryžová polievka s mrkvou

Suroviny

20 g ryže, 150 g mrkvy, 1 ČL olivového oleja, soľ, vegetu, nové celé korenie, petržlenovú vňať.

Postup

Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno postrúhame. Krátko orestujeme na olivovom oleji, zalejeme vodou a podľa chuti pridáme ingrediencie. Ryžu umyjeme a pridáme do polievky, varíme do polomäkka. Na záver pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

186 kcal

Šošovicová polievka so zelerom

Suroviny

50 g šošovice, 100 g zeleru, 100 ml cibuľového vývaru, bobkový list, nové celé korenie, soľ, 1 ČL olivového oleja.

Postup

Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody na 12 hodín. Vodu zlejeme, prilejeme čerstvú, osolíme, pridáme nové celé korenie a bobkový list. Varíme do polomäkka a pridáme očistený, postrúhaný zeler, cibuľový vývar a varíme. Na záver pridáme olivový olej.

240 kcal

Polievka z ružičkového kelu

Suroviny

100 g ružičkového kelu, 50 g zemiakov, soľ, vegeta, 2 ČL sójovej omáčky, 1 ČL nízkotučného rastlinného tuku, petržlenovú vňať.

Postup

Očistené, na kocky pokrájané zemiaky dáme variť spolu s ružičkovým kelom do mierne osolenej vody. Varíme dopolomäkka, dochutíme sójovou omáčkou a vegetou. Na záver pridáme lyžičku nízkotučného rastlinného tuku a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

112 kcal

Špargľová polievka

Suroviny

200 g špargle, 1/4 zeleninového bujónu, soľ, mleté čierne korenie, 50 ml nízkotučného mlieka, bobkový list, 1 ČL Flory Light, 1 PL posekanej zelerovej vňate.

Postup

Špargľu očistíme, umyjeme, odrežeme konce a pokrájame na menšie kúsky. Dáme variť do mierne osolenej vody, pridáme bujón, mleté čierne korenie a bobkový list. Pred koncom vlejeme do polievky nízkotučné mlieko a krátko povaríme. Na záver pridáme lyžičku Flory Light a nadrobno posekanú zelerovú vňať.

109 kcal

Cibuľová polievka s nivou

Suroviny

7 stredne veľkých cibúľ, 1 veľká PL masla, 20 dkg plesnivého syra - niva, 1 syrokrém v črievku, 2 kocky slepačieho bujónu, štipka bieleho korenia, soľ podľa chuti, toasty, trošku nastrúhaného tvrdého syra.

Postup

Cibuľu pokrájame na kolieska, podusíme na masle tak , aby nezhnedla. Na stredne zmäknutú cibuľu nastrúhame Nivu, vytlačíme syr z črievka, premiešame a pokoreníme. Vhodíme 2 kocky bujónu a zalejeme cca 1,3 dcl vriacej vody. Zľahka premiešame, aby sa syr spojil s vodou. Medzi tým si pripravíme v toustovači toasty. Za 5 minút je už polievka uvarená. Naberieme ju do misiek na polievku a prikryjeme každú jednu pripraveným toastom. Posypeme tvrdým nastrúhaným syrom.

Zemiaková polievka

Suroviny

5 väčších zemiakov, ½ lyžičky mletej rasce,1/2 lyžičky mletej sladkej papriky,1/2 lyžičky sušenej majoránky, 5 strúčikov cesnaku, dve lyžice rastlinného oleja, soľ a mleté čierne korenie na ochutenie, 1,5 l vody.
Postup

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU

a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist