Ako schudnúť Pôsobenie VITAMÍNOV na CHUDNUTIE a ZDRAVIE.
V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií.
Vitamíny sa podieľajú na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov.
Existuje 13 základných druhov vitamínov.
Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať zo stravy.
Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria vitamíny k základným zložkám ľudskej potravy.
Pri nedostatku vitamínov sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu, alebo aj veľmi vážne onemocnenia.
Niektorých prebytočných vitamínov sa organizmus dokáže zbaviť a pokiaľ prestaneme vitamín prijímať, organizmus z tela nadbytočné množstvo vylúči.
Pri niektorých ďalších to však nefunguje – najrizikovejší je v tomto ohľade vitamín A, pri ktorom existujú prípady smrteľných otráv alebo otráv s doživotnými následkami.
Vitamíny sú nutné pre udržanie mnohých telesných funkcií a sú schopné posilňovať a udržovať imunitné reakcie.
Jednou zo základných a veľmi potrebných zložiek v stravovaní človeka a teda aj pri chudnutí sú vitamíny.
Vitamín je látka, ktorú organizmus vo veľmi malých množstvách - ale zároveň nevyhnutne - potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave. Vitamíny a minerály majú zásadný význam pre zdravie, ale sú tiež prospešné pre štíhlu líniu.
Niektoré vitamíny pomáhajú spaľovať kalórie, ďalšie zabraňujú ukladaniu tukov a iné znižujú pocit hladu.
Chudnutie nie je len zostavenie jedálneho lístka z vitamínov. Vitamíny sú však potrebné pre budovanie buniek svalstva, vo všetkých biologických procesoch tela.
Nezabúdajte, že diéta by nemala byť len o strate kilogramov, ale hlavne o správnej výžive. Dennodenne si doprajte dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré eliminuje riziko deficitu dôležitých látok na minimum.
Základný prehľad vitamínov a ich pôsobenie na organizmus človeka
Vitamín |
Potrebný na |
Zdroje vitamínu |
Nedostatok spôsobuje |
A |
sila zraku, koža, vlasy a sliznice |
žĺtok, pečeň, plnotučné mlieko, maslo, karotka, zelená listová zelenina, paradajky |
vypadávanie vlasov, poruchy zraku, ochorenia kože a sliznice |
B1 |
látková výmena, funkcia nervov |
strukoviny, zemiaky, orechy, celozrnné výrobky |
poruchy žalúdka a čriev, únava, nechuť do jedla |
B2 |
rast, látková výmena, nechty, vlasy, koža |
plnotučné mlieko, droždie, pečeň, hovädzie a teľacie mäso, marhule, ryby |
kožné choroby, popraskané pery, poruchy rastu |
B3 |
trávenie, rast, nervový systém |
pečeň, ryby, vajcia, orechy, pšeničné klíčky |
poruchy trávenia, nespavosť, poruchy rastu |
B6 |
výmena bielkovinových látok a nervový systém |
obilie, sója, hrach, zemiaky, šošovica |
kožné choroby, podráždenosť, kŕče, poruchy nervov |
B12 |
tvorba krvi, nervový systém, výmena látok v bunkách |
pečeň, obličky, mlieko, syr, žĺtok, ryby, mäso |
chudokrvnosť a choroby nervov |
B15 |
látková výmena svalstva a nervových buniek, všeobecná funkcia buniek |
oriešky, mäso, ryža, pivovarské droždie |
poruchy látkovej výmeny, reuma, choroby pečene, arteroskleróza |
C |
ochrana proti infekciám, aktivuje látkovú výmenu a tkanivo buniek |
citrusové plody, ovocie a zelenina (najmä paprika), bylinky |
náchylnosť na infekcie, únava, pomalé hojenie rán |
D |
tvorba kostí, vápniková a fosforová látková výmena |
losos, tuniak, rybací tuk, mlieko, žĺtok |
mäknutie kostí, poruchy výmeny minerálov, rachitis |
E |
pohlavné žľazy, stav hormónov, látková výmena tukov a svalov |
pšeničné klíčky, orechy, rastlinné oleje |
chudokrvnosť, arteroskleróza, slabosť srdcového svalu, škody na pečeni, neplodnosť, poruchy látkovej výmeny |
F |
koža, obličky, trávenie |
obilie, slnečnica, olivový a sójový olej |
ekzémy, akné, vredy, vypadávanie vlasov, choroby obličiek |
K |
zrážavosť krvi |
zelené rastliny, špenát, karfiol, kel |
poruchy zrážavosti krvi |
P |
krvné cievy |
šípky, hrozno, pohánky |
kapilárne poruchy, alergie, bakteriálne infekcie |
Biotín |
látková výmena tukov, rast, nervy |
droždie, pečeň, hrach, plnotučné mlieko, žĺtok |
zvýšená hladina cholesterolu, poruchy rastu a nervov |
Cholín |
látková výmena |
pečeň, pšeničné klíčky, špargľa, mrkva, špenát, zemiaky |
poruchy trávenia, choroby pečene |
Inositol |
látková výmena tukov, koža, tkanivo svalov |
srdce, pečeň, droždie, marhule, fazuľa, jahody, špenát, paradajky, žĺtok |
srdcovo-cievne choroby, zápcha, ekzém, anomália očí |
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)