Ako schudnúť Prečo PEČIVO nie je POHROMOU CHUDNUTIA.

13.07.2014 18:52

Tučnie sa z chleba? To je otázka, ktorá máta väčšinu osôb, ktoré chcú schudnúť. Nie je pravda, že z chleba sa tučnie.

Tučnie sa z každej potraviny, ktorej zjete veľa. Chlieb pokojne jedzte aj pri chudnutí, najlepší je celozrnný.

Dôležité nielen pri chudnutí je, aby ste jedli primerané množstvo vhodného chleba a pečiva vôbec.

Vhodné znamená napríklad ,na raňajky si dajte asi 50 gramový plátok chleba, pokvapkajte ho olivovým olejom. K tomu napríklad kus menej tučného syra, šunky, alebo vajíčko, k tomu papriku a máte zostavené sýte a zdravé raňajky. Nebojte sa chleba. Stučniete z neho, ak si dáte denne niekoľko kusov bieleho chleba alebo rožkov.

Pri kupovaní chleba si všímajte poradie v akom sú uvedené múky použité pri pečení chleba. Ak je na prvom mieste uvedená pšeničná múka alebo ražná múka, nejde o chlieb celozrnný (takéto chleby to ani nemôžu mať uvedené v názve, najčastejšie ich názov evokuje zdravý životný štýl, napr. Fitnes a pod.). Len celozrnný chlieb, ak to má aj v názve je aj skutočne celozrnný. Múka, ktorej je najväčší podiel v chlebe býva uvedená na prvom mieste, za ňou nasledujú ostatné podľa pomeru.  

Pečivo je dôležitým zdrojom polysacharidov, ktoré by nemali chýbať v stravovacom režime chudnutia. Ale nie každé pečivo je vhodné pre redukčnú diétu. Pečivo by malo dodať telu nielen polysacharidy, ale aj vlákninu, minerály, vitamíny, zdravé tuky a malo by dokázať dobre zasýtiť. Tieto podmienky v plnej miere spĺňa celozrnné pečivo. 

Pri chudnutí vám neodporúčame konzumovať pekárenské výrobky z bielej múky, radšej ich nahraďte celozrnnými.

Dnes už máte na výber širokú škálu rozličných viaczrnných i celozrnných chlebov. Predávajú sa orechové, ľanové, slnečnicové, fínske chleby, ktoré sú vďaka nízkemu alebo žiadnemu obsahu bielej múky oveľa prijateľnejšie pri chudnutí, než chleby pšeničné či zemiakové.

Pozor si dávajte pri kúpe tmavých chlebov, ktoré síce vyvolávajú dojem racionálneho pečiva, v skutočnosti sú neraz len prifarbované karamelom alebo kávou.  

Aj keď chlieb a pečivo nie sú pri znižovaní váhy nevhodné, iné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, cornflakes či niektoré raňajkové cereálie. Tieto pekárenské produkty obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná  a majú vysoký glykemický index. Ich konzumácia na vás pôsobí, ako by ste nič nejedli, preto málokomu postačí iba pár plátkov s dostatočným množstvom energie. Práve pre nízky sýtiaci efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a ryžové chlebíky nie sú vhodné nielen pri redukcii, ale ani pri udržiavaní hmotnosti. Glykemický index ryžových chlebíkov je dokonca vyšší než má čokoláda.

Chlieb, pečivo, knedle a rôzne žemle patria k najčastejšie konzumovaným potravinám a pre mnohých sú hlavnou príčinou nadváhy. Keďže z nadmernej konzumácie pekárenských výrobkov sa ľahko priberá, tak potom je pre mnohých logické, že pečivo úplne vynechávajú zo svojho diétneho jedálneho lístka na chudnutie.

Biely chlieb a biele pečivo obsahuje veľa kalórií, málo bielkovín a má vysoký glykemický index, takže pri chudnutí je skutočne nevhodné. Preto ak chcete schudnúť, obmedzte ho na minimum. Ak sa ho ani pri chudnutí nedokážete vzdať, tak k nemu zjedzte aspoň kvalitné bielkoviny a vlákninu (napr. šunku, vajíčko a zeleninu), takéto jedlo vás aspoň zasýti na dlhšiu dobu a nebudete mať chúťky. Úplne zo svojej stravy vynechajte pečivo so živočíšnym maslom, džemom, sladkými nátierkami.

Aj keď tieto odporúčania sú vám pravdepodobne známe, nie všetci ste si vedomí toho, aké dôsledky môže pre vás ich nedodržanie znamenať. Nenechajte sa zmiasť tým, že energetická hodnota celozrnných výrobkov je takmer rovnaká aká je u podobných z bielej múky.

Konzumáciou celozrnného pečiva nešetríte skonzumovanou energiou tak, že tieto výrobky jej obsahujú menej v porovnaní s výrobkami z bielej múky, ale tým že na uspokojenie hladu nám stačí menšie množstvo stravy, ktorú s celozrnným pečivom zjeme a aj efekt zasýtenia trvá dlhšie.

V celozrnnom pečive obsiahnutá vláknina sa postará o to, aby sa kalórie uvoľňovali postupne a rovnomerne, takže váš organizmus bude nimi zásobovaný dlhšiu dobu a nie nárazovo ako je to u bieleho pečiva. Vláknina takisto viaže na seba aj škodlivé látky, ktoré v strave prijmeme a mohli by ohroziť Vaše zdravie.

Celozrnné pekárenské výrobky obsahujú komplexné sacharidy, ktoré uvoľňujú energiu postupne a neukladajú sa do telesných tukových zásob.

U celozrnného pečiva má byť obsah vlákniny na 100 g hmotnosti 4 g a viac. Farba pečiva neurčuje obsah vlákniny, o obsahu vlákniny nás informuje váha pečiva. Čím je pečivo ťažšie, tým je v ňom viac vlákniny. 
Celozrnné pečivo by malo okrem pšeničnej múky obsahovať aj iné múky. Zvyčajne obsahuje ražnú, špaldovú alebo grahamovú múku. Medzi ďalšie zložky celozrnného pečiva patria otruby, vločky, šrot, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka. Existujú aj jednodruhové celozrnné pečivá, napr. ražný chlieb, ktorý je vyrobený len z ražnej múky.  

Pri chudnutí je chlieb alebo pečivo vhodné na raňajky alebo olovrant, pre ženy jedna porcia (jeden krajec chleba, celozrnný rožok), pre mužov aj dve porcie. Pekárenské výrobky vám dodajú energiu pre aktívnu časť dňa. Večer si už pečivo nedávajte, radšej zvoľte kombináciu bielkovín so zeleninou.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist