Ako schudnúť Prečo sú BIELKOVINY mocnou zbraňou v boji s nadváhou.

05.06.2014 15:03

Množstvo bielkovín, aké by sme mali jesť, sa líši podľa veku aj podľa toho, či človek športuje, chudne, alebo sa stravuje normálne. Pri chudnutí v strave príjem bielkovín zvyšujeme v snahe čo najviac ochrániť svalovú hmotu. Aj pri športovaní je príjem bielkovín vyšší. No neodporúča sa s príjmom bielkovín ísť do príliš vysokých čísiel. Nadbytočné bielkoviny sa v tele využiť nedajú a ukladajú sa vo forme tuku. Ak je bielkovín v strave priveľa, telo ich musí zbytočne veľa spracovať a to predstavuje zbytočnú záťaž, hlavne na ľadviny a pečeň.

Bielkoviny majú pri každej diéte na chudnutie nezastupiteľné miesto. Bez bielkovín v strave jednoducho neschudnete a zničíte si metabolizmus. Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť, keď ich zjete dostatok, nebudete dlhšiu dobu hladní. Bielkoviny by mali tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu. Pri  nedostatku bielkovín dochádza k zníženiu bazálneho metabolizmu. Bielkoviny sa trávia pomalšie a telo si z nich v menšej miere ukladá prebytočnú energiu do tukových zásob. 

Pri klasických diétach tak, že začneme jesť menej, oslabíme organizmus o správny prísun bielkovín - proteínov. Tie sú ale práve k chudnutiu nevyhnutné, čo si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkovinu. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začneme uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chcete schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujete telu dodávať bielkoviny.

Zaradenie dostatočného množstva bielkovín do diéty na chudnutie je nevyhnutné. Bielkoviny obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných zdrojov. Hladujúce telo si neberie energiu iba z tukových zásob, ale musí siahnuť i do bielkovín v svalstve – v tele začne rýchlo klesať podiel svalovej hmoty. Tým sa stále prehlbuje nepriaznivý pomer medzi aktívnou svalovou hmotou a tukovým tkanivom a pritom dochádza k zníženiu bazálneho (základného) metabolizmu. Pokiaľ po takejto diéte opätovne priberiete (jojo efekt), a to je takmer isté, tak nenaberiete svalovú hmotu, ale tukové tkanivo. Navyše u žien vzniká ideálny priestor pre vznik celulitídy. Obnova svalovej hmoty sa uskutoční iba prísunom dostatočného množstva bielkovín.

Pri chudnutí a voľbe koľko bielkovín potrebujete denne skonzumovať je dôležitý Váš Proteín Faktor.  Proteín faktor je množstvo proteínu - bielkovín v gramoch, ktoré Vaše telo denne potrebuje. Proteín pomáha budovať Vašu čistú svalovú hmotu. Dôležité je, aby ste si uvedomili, že každý kilogram svalovej hmoty spaľuje denne až 30 kalórií za deň, zatiaľ čo rovnaká hmotnosť tuku spaľuje minimum - približne 3-4 kalórie za deň. Čím viacej svalstva máte, tým je vyššia Vaša metabolická miera a tým rýchlejšie spálite nechcené kilá. Proteíny tiež pomáhajú regulovať hlad, čo uľahčuje Vaše chudnutie. Svalstvo, ktorého základným zdrojom rastu a správneho fungovania sú bielkoviny, spaľuje kalórie aj počas spánku.

Najvhodnejšie mäso (bielkoviny) pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika  a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos). Pri prípravkoch z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky. Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk - kalórie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu. V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu.

Ktoré bielkoviny sú kvalitnejšie – rastlinné alebo živočíšne?
Všetky bielkoviny majú svoj prapôvod v rastlinách. Ako súčasť krmiva hospodárskych zvierat prechádzajú do ich svalov  a odtiaľ vo forme mäsa či mlieka do tráviaceho systému človeka. Kvalita bielkovín závisí iba na ich aminokyselinovom zložení, na ničom inom.  Tak považujeme napr. sójovú bielkovinu, ktorá obsahuje všetky  aminokyseliny za rovnako kvalitnú ako väčšinu živočíšnych bielkovín alebo zmes fazule a ryže.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti. 

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist