Ako schudnúť Prekyslenie organizmu a ALKALICKÁ DIÉTA.
Na nadváhu vplýva nielen množstvo a kalorické zloženie stravy, ale aj pomer konzumácie kyslých a zásaditých potravín.
Telo človeka si udržiava tuk ako ochranu pred nadbytkom kyselín. Nadbytočné kyseliny začnú rozkladať tkanivá a orgány v tele človeka tak, ako kyslá omáčka zjemňuje mäso. Telo človeka preto bez ohľadu na následky, začne využívať tuk zo stravy i tela na svoju ochranu.
Dôsledkom "kyslého stravovania" je nielen nadváha, ale aj choroby, ochorenia i zdravotné problémy.
Veľké množstvo kyselín v strave oberá telo o kyslík, bez ktorého sa spomaľuje metabolizmus. Trávenie prebieha pomalšie, čo vyvoláva priberanie, a čo je horšie, spôsobuje hnitie potravy v črevnej sústave. Nadmerná konzumácia mäsa, hlavne bravčového a hovädzieho vám pomáha dostať organizmus do takéhoto nevhodného stavu. Dôvodom je vysoký obsah živočíšnych bielkovín a tukov s nasýtenými mastnými kyselinami, cholesterolom, a je príčinou mnohých ochorení ( napr. reumatizmus, artérioskleróza, rakovina, žlčové kamene, obezita.).
Naša krv je z 20% kyslá a z 80% alkalická, čiže zásaditá. Keď konzumujeme prevažne potraviny zvyšujúce kyslosť vnútorného prostredia, organizmus sa bráni zvýšeným vylučovaním vápnika z kostí i zubov. Trvalé prekyslenie organizmu vedie ku vzniku chorôb. Preťažené sú najmä orgány vylučovacie, predovšetkým obličky.
Najväčší podiel na odpadových látkach v tele má kyselina močová, ktorá sa usadzuje v kĺboch a kostiach (vzniká nepríjemná choroba "dna"). Cholesterol je takisto chemická zlúčenina kyselín. Z toho vyplýva , že ak si chceme zachovať vnútorné prostredie organizmu v rovnováhe, príjem kyslých a zásaditých potravín by mal byť v pomere 1:4.
Na štyri diely zásaditej stravy by sme mali skonzumovať jeden diel kyslej stravy.
Medzi kyslo reagujúce potraviny patrí predovšetkým mäso. Ďalej sú to všetky živočíšne tuky, rafinované oleje a cukor, biely chlieb i pečivo, cestoviny z bielej múky, čokoláda (tieto majú tiež vysoký GI) a soľ a niektoré druhy ovocia (tie však majú mnohé iné nenahraditeľné funkcie pri prísune enzýmov, vitamínov a nerastných látok!).
Neutrálny je banán, melón, sladké jablká, paradajky.
Zásadito reagujú jedlé gaštany, pšeničné otruby a klíčky, zemiaky, cesnak, cibuľa, zelenina, sója.
Alkalickou (zásaditou) výživou a životným štýlom sa dá predísť a zbaviť sa väčšiny známych chorôb vrátané rakoviny, sklerózy multiplex, reumy, žalúdočných vredov, astmy, alergií, migrény, menštruačných bolesti, impotencie, straty vlasov, akné, chrípky, nádchy ...
Najdôležitejšie zásady alkalického životného štýlu pri chudnutí.
1 - Piť pohár alkalickej filtrovanej vody každú hodinu.
2 - Jest surovú zeleninu s každým jedlom.
3 - Vylúčiť z jedálnička všetky zvieracie proteíny okrem rýb (mäso, mlieko, syry, vajíčka...).
4 - Najväčšie jedlo dňa je obed a nie večera.
5 - Večer jest čo najmenej a len zeleninu.
6 - Vyhýbať sa sladeným nápojom, bublinkovým nápojom, umelým sladidlám, káve a alkoholu.
7 - Vyhýbať sa chemikáliám v potravinách.
8 - Cvičiť, pohybovať sa, športovať, dýchať.
Alkalické a kyslé jedla a nápoje – prehľad.
ALKALICKÉ JEDLÁ 75% (3/4 z dennej dávky) |
|
KYSLÉ JEDLÁ 25% (1/4 z dennej dávky) |
||||
NAJVIAC ALKALICKE |
Stredne alkalicke |
Malo alkalicke |
KATEGORIA JEDLA |
Malo kysle |
Stredne kysle |
NAJVIAC KYSLE |
Zerucha vyhonky/trava Jacmen vyhonky/trava Psenica vyhonky/trava Soja vyhonky Uhorka Akekolvek vyhonky, klicky Akakolvek trava Kel Petzlen Morske rastliny |
Spenat Cvikla (cerstva) Cervena redkovka Kapusta Brokolica Zazvor Zelena fazulka Hlavkovy salat Zeler Paprika |
Mrkva Karfiol Kalerab Ruzickovy kel Cukina Chren Cibula Por Hrach (cerstvy) Paprika Tekvica Baklazan Biela redkovka Asparagus Articoky |
Zelenina Korenova zelenina |
Varena zelenina |
Mrazena zelenina |
Sladke zemiaky Nakladana zelenina Hriby Kysla kapusta Konzervovana zelenina |
Sojovy lecitin - cisty Sojove fazule (namocene a potom ususene) |
Sojove fazule cerstve Granulovana soja (varena, mleta) Lima fazula Biela fazula |
Sosovica Tofu Sojova muka |
Strukoviny |
Cicer Cervena fazula Cierna fazula |
|
|
Tekvicove semena |
Zerucha semeno |
Psenica spalda Pohanka Quinoa Sezamove semena Kmin Rasca Fenikel |
Obilniny Semena |
Basmati ryza Lanove semena Slnecnicove semena Proso |
Hneda ryza Psenica Divoka ryza Biela ryza Ovsene vlocky Ovos |
Jacmen Kukurica Raz |
|
|
Mandle (namocene) Mandlove maslo |
Orechy |
Brazilske orechy Lieskovce Pecans |
Vlasske orechy |
Kesu orechy Arasidy Arasidove maslo Pistacie |
|
|
Chlieb zo spaldovej psenice (bez kvasnic a cukru) |
Chleby (zemle, pity, tortily) |
Chlieb z naklicenej psenice (bez kvasnic a cukru) |
Biely chlieb Piskotove cesto Celozrnny chlieb Razny chlieb |
|
|
|
Olivovy olej Kokosovy olej Lanovy olej Sezamovy olej Rybi olej (vsetky za studena lisovane) |
Tuky a oleje |
Slnecnicovy olej Canola olej Olej z hroznovych semien |
Margarin Maslo Kukuricny olej |
|
|
Avokado Paradajka |
Citron Limetka Grapefruit Kokos - cerstvy Visna |
Ovocie |
Marhula Cucoriedka Ceresna Slivka Nektarinka Zlty melon |
Hrozno Jablko Hruska Banan Pomaranc Mandarinka Ananas Jahoda Papaja Mango Cerveny melon Malina Broskyna Ribezle Malina Sipka |
Susene ovocie Zavarane ovocie |
Materske mlieko |
|
Kozie mlieko |
Mliecne produkty |
Sojove mlieko Ryzove mlieko Mlieko Smotana |
|
Syr Tvaroh Zmrzlina Jogurt Sojovy syr Kozi syr Proteinove zmesy z mlieka |
|
|
|
Maso Hydina Ryby |
Sladkovodna ryba (volne chytena, nie z farmy) |
Morska ryba (volne chytena, nie z farmy) |
Bravcove Hovadzie Jahnacie Kura Kacka Hydina Vajcia Pecen Organy Sardinky (konzerva) Tuniak (konzerva) Kreveta Lobster Ryba z farmy Ustrice |
Sol Celtic (morska) |
Cesnak Cibula Zazvor Oregano Paprika Cayenne paprika |
Bylinky Vacsina korenin |
Prisady Bylinky Koreniny |
Kari korenie |
Vanilka Stolova sol Kecup Majoneza |
Ocot Jablcny ocot Horcica Ryzovy sirup Sojova omacka Vegeta Dzem, lekvar Kvasnice Kakao |
|
|
Stevia |
Cukrovinky Sladidla |
|
|
Umele sladidla Sacharin Aspartam Xylitol Biely cukor Repny cukor Cokolada Med Sirup, slad Cukrova trstina Fruktoza Turbinado cukor Halva Melasa |
Alkalicka voda |
|
Caj (bylinkovy, zeleny) Prirodna voda (Fiji, Hawaiian, Evian) Destilovana voda |
Napoje |
Ryzove mlieko |
Perliva voda Soda Ovocny dzus cerstvy
|
Likery, tvrdy alkohol Pivo Vino Kava Cola Caj (cierny) Ovocny dzus sladeny |
Soda bikarbona |
|
|
Rozne |
|
|
|
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE,
ak chcete MESAČNE SCHUDNÚŤ 5 a viac kíl BEZ HLADU
a nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)
Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť,
aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.
Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)