Ako schudnúť Prvý krok pri chudnutí NAUČTE sa NAKUPOVAŤ VHODNÉ POTRAVINY.

14.01.2015 00:05

Väčšina z vás po absolvovaní viacerých neúspešných diét minimálne aspoň tuší, prečo má nadváhu a prečo sa vám po hladujúcom chudnutí zhodené kilá vracajú. Jedným z dôležitých krokov pri chudnutí je naučiť sa jesť tie správne potraviny.

O správnom zložení stravy pri chudnutí a o možnosti zostaviť si vhodný jedálny lístok rozhoduje správny nákup potravín.

Prvým krokom k zmysluplnému a úspešnému chudnutiu je nakúpiť si také potraviny, ktoré vám pomôžu dať vytrápený organizmus do poriadku, neprejedať sa, nehladovať a samozrejme aj schudnúť.

Na začiatok si zostavte nákupný zoznam. Takto pripravení už nebudete blúdiť medzi regálmi a dávať do košíka aj kalorické lákadlá, ktoré vás pripravili o peknú postavu. A určite nechoďte do obchodu vyhladovaní.

Ako sa pri nákupoch potravín správať v obchode, keď chcete schudnúť, ako sa pripraviť na nákupy.

Vyhladovaný a prázdny žalúdok vás donúti nakúpiť kalorické lákadlá.

Obchody sú plné nezdravých a kalorických lákadiel – sladkosti, keksíky, mliečne produkty,... Často je takmer nemožné im odolať s prázdnym žalúdkom, ktorý túži po okamžitej dodávke energie. Nikdy nechoďte nakupovať s prázdnym žalúdkom, nakoľko potom máte veľké oči a budete chcieť kúpiť všetko čo uvidíte, a tak nakúpite oveľa viac potravín a hlavne tie kalorickejšie a nezdravšie. Lepšie urobíte, keď sa pred nákupom najete, takto skôr odoláte rôznym lákadlám.

Výber ovocia a zeleniny vám pomôže v menej kalorickom stravovaní a chudnutí.
Vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, aj keď to niekedy nie je pre vás najvýhodnejšie. Čerstvé ovocie a zelenina obsahujú viac živín ako mrazené alebo konzervované. Zvlášť konzervované ovocie a zelenina obsahujú veľké množstvo cukru a soli. Pri výbere siahnite radšej po malých a mladších plodoch, pretože sú zvyčajne chutnejšie a majú vyššiu koncentráciu živín. Čím je zelenina tmavšia, tým je výživnejšia (mrkva, listová zelenina). Do nákupného košíka si vložte túto zeleninu a ovocie: cuketa, baklažán, patizón, kaleráb, brokolica, karfiol, pór, koreňová zelenina, listové šaláty, čínska kapusta, špenát, uhorky, paradajky, paprika, reďkovka, hlávková kapusta, stonkový zeler, kel, grapefruit, pomelo, pomaranč, limetka, citrón, jahody, jablko, kiwi, ananás, hruška, granátové jablko, mango, nektarinka, broskyňa, drobné bobuľovité ovocie.

Správny výber chleba, cestovín a ryže je často najdôležitejší pri zmene stravovania.  
Najdôležitejšie je ich kúpiť v čo najmenej rafinovanej podobe. Celozrnný chlieb, cestoviny z tvrdej pšenice a hnedú ryžu uprednostňujeme pred ich rafinovanými variantmi. Neexistuje žiadny nutričný rozdiel medzi čerstvými alebo vysušenými cestovinami. Čerstvé cestoviny sa rýchlejšie uvaria, ale sú drahšie.
Výber mäsa, hydiny a rýb rozhoduje o množstve tukov a bielkovín v strave.
Najzdravšou voľbou mäsa je ryba. Olejové ryby, ako makrely, lososy a pstruhy obsahujú tuky, ktoré sú významné pre vaše zdravie, najmä pre prevenciu srdcových chorôb. Vyhýbajte sa hotovým rybacím výrobkom, pretože sú obalené v ceste alebo strúhanke a po úprave obsahujú viac tuku ako čerstvé ryby.
Hydina obsahuje relatívne málo tuku, pokiaľ jej pred varením odstránime kožu. Ak predsa kupujete červené mäso, vyberte si chudé kúsky, z ktorých je už tuk odstránený.
Divina je jediný druh červeného mäsa, ktoré je skutočne relatívne bez tuku.

Výber mliečnych výrobkov ovplyvňuje množstvo bielkovín i kalórií v strave.
Odtučnené mlieko je najzdravší druh mlieka, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk. Polotučné mlieko môže byť tiež zdravou voľbou oproti plnotučnému mlieku, pretože obsahuje približne o polovicu menej tukov.
Syry sú buď vyzreté – tvrdé (čedar, ementál, plesňový syr a parmezán), alebo nevyzreté – mäkké (tvaroh, smotana, mozzarela). Uprednostňujte nevyzreté syry, pretože v porovnaní s vyzretými väčšinou obsahujú menej tuku a cholesterolu.
Prírodné, nesladené jogurty so živými kultúrami sú najzdravšie. Ovocné jogurty zvyčajne obsahujú veľké množstvo cukru alebo umelých sladidiel, ako aspartám a stužovače.

Do nákupného košíka si vložte tieto mliečne výrobky : biely jogurt s obsahom tuku 3-4%, acidofilné mlieko – nie sladené Acidko, zakysanku, nízkotučné alebo polotučné mlieko, kyslú smotanu, syr cottage, nízkotučný tvaroh, čerstvé, prírodné, parené, tvrdé syry s obsahom t.v.s. do 45%, parenicu – neúdenú, môžete aj Olomoucké syrečky.

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist