Ako schudnúť Rady na SILVESTER bez PREJEDANIA.

31.12.2014 01:32

Silvester je nielen posledným dňom roka, ale pre mnohých aj posledným dňom so starými stravovacími zlozvykmi. Novoročný prípitok spájame aj s prianím zmeniť svoju postavu a konečne schudnúť.

Silvester väčšinou býva väčšinou problémom pre našu postavu. Zhon vystrieda pohoda a u väčšiny z nás aj prejedanie, ktoré vo väčšine prípadov pokračuje aj nasledujúce dni. Dojedajú sa zvyšky prichystaných jedál. Zaoblená postava a u niektorých aj tráviace problémy neskôr evokujú potrebu schudnúť, odstrániť ľahko a rýchlo nabraté kilá. Voňavé rafinované jedlá a nápoje, netradičné dobroty a kokteily intenzívne pôsobia na naše zmysly a lákajú z každej strany.

Ako sa správať počas Silvestra, aby ste predišli novoročným problémom.

1. Na silvestrovský večierok nikdy nechoďte hladní, bude ľahšie vyhnúť sa nekontrolovanému jedeniu, a tak sa budete môcť racionálne rozhodovať a vyberať si jedlá v rámci vašej diéty.
2. Nezabudnite na príjem tekutín a pred odchodom z domu vypite aspoň 0,5 l vody. Pri príchode na večierok vypite pohár vody alebo minerálky a pravidelne si ho dopĺňajte. Nekalorické tekutiny pite priebežne počas celej oslavy.
3. Počas večierka jedzte a pite, pretože ak budete jedlo tvrdohlavo odmietať, hrozí, že sa stanete stredobodom pozornosti a pod tlakom okolia nakoniec budete jesť nie to čo vám radí rozum, ale to, čo si želajú ostatní, aby ste jedli.
4. Na začiatku sa rozhliadnite a zistite, aké jedlá sú v ponuke. Vyberajte si potraviny, ktoré dlhodobo zasýtia, majú nízku energetickú denzitu, teda vysoký obsah vody, potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ktorých trávenie trvá dlhšie. Vhodné sú tiež potraviny s nízkym glykemickým indexom, pretože energia sa z nich uvoľňuje postupne.
5. Vhodné je biele mäso a ryby pripravené na prírodno alebo grilované mäsové nárezy, tvrdé syry v kombinácii so zeleninou alebo zeleninové šaláty.
6. Ako dezert zvoľte čerstvé ovocie, napríklad: jahody, granátové jablko, grep, ananás, maliny, nektárinka, kiwi, mango, mandarínka.
7. Z nápojov je vhodné biele alebo červené suché víno v malom množstve. Lepší je však vinný strik, ktorý si môžete priebežne dopĺňať minerálkou.
8. Nejedzte sacharidové potraviny ako napr. chlieb, pekárenské výrobky, zemiaky, hranolky, krokety, ryžu, cestoviny, čipsy, pokrmy z lístkového cesta, koláče, zákusky, torty alebo zmrzliny. Nepite ani destiláty, dezertné nápoje, likéry, pivo, koktaily, sladené nápoje a mliečne kokteily. Ovocné a zeleninové džúsy majú vysoký obsah energie. Alkoholické nápoje sú nielen energetické, ale aj zvyšujú chuť do jedla a oslabujú sebakontrolu.
9. Príjem energie kompenzujte zvýšeným pohybom, komunikujte v stoji a nevynechajte ani jedno tanečné kolo.

Ako predísť tlaku okolia na konzumovanie jedál.  

  • Všetko som už ochutnal, bolo to výborné.
  • Práve som dojedol , ďakujem.
  • Ďakujem, som akurát, už som ochutnal všetko.
  • Ďakujem, neprosím si, ešte som nedojedol.
  • Naložím si o chvíľu, čakám na ďalší chod.
  • Neprosím si, som po večeri, dám si neskôr.

Zopár rád, ako silvestrovsko-novoročné obdobie prežiť bez zbytočných kíl naviac, ktoré potom budete musieť prácne zhadzovať.

  • Ráno začnite zdravými raňajkami bohatými na bielkoviny, pretože pokiaľ má telo dostatok výživy od rána, nepodlieha pokušeniu na koláče,  údeniny a iné dobroty.  
  • Ráno začnite tým, že na sviatočný stôl vkusne pripravíte nakrájané jablká, ošúpané pomaranče, mandarínky. V priebehu dňa ich budete skôr konzumovať ako sladkosti, chlebíčky, či iné dobroty, a hlavne dodajú vám tekutiny, cennú výživu a pomôžu Vás aj zasýtiť.
  • V každom prípade už od rána dodržiavajte pitný režim. Vhodná je voda, čaj, neperlivá minerálna voda, ktorú si môžete dochutiť citrónom. Dospelý človek by mal denne na 10 kg svojej váhy vypiť 3 až 4 dcl tekutín.
  • Pri slávnostnom posedení si vyberajte predovšetkým jedlá s väčším obsahom bielkovín a ako prílohu zeleninu na všetky spôsoby.
  • Nikdy nesadajte k sviatočnému stolu hladný.
  • Pri posedeniach nahraďte chipsy, sušienky a chrumky ovocím, sušenými jablkami, či  tekvicovými semienkami.
  • Obmedzte konzumáciu tvrdého alkoholu, ktorý je veľmi kalorický. Výborná alternatíva je víno, alebo víno s perlivou vodou.
  • Alkohol bráni spaľovaniu tukov. Väčšina ľudí má tendenciu niečo jesť, keď pijú alkohol. Dochádza k tomu, že alkohol prevýši látky v potravinách, ktoré obsahujú najvyšší obsah kalórií, takže spaľovanie tuku z potravy je druhoradé. Takže čím viac vypijete alkoholu, tým viac kalórií dostávate, a tie sa premieňajú na viac tuku.
  • Ideálna kompenzácia vyššieho príjmu kalórií je ich zvýšený výdaj. Nezabudnite si preto na tieto dni naplánovať prechádzky či akýkoľvek druh športu. Budete sa lepšie cítiť a nebudete mať toľko príležitostí k maškrteniu.
  • Jedzte každé 3-4 hodiny. Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú, že jedia raz, dvakrát  denne. Pri takomto systéme stravovania určite priberiete. Ako si treba jedlo rozložiť? Ideálne je päť menších chodov namiesto jedného či dvoch väčších.
  • Šesťdesiat percent denného objemu potravy zjedzte do 14. hodiny. Kompenzovať vynechané raňajky obedom alebo vynechaný obed večerou patrí k najväčším stravovacím chybám. Pokiaľ sa vynechá niektoré z troch hlavných jedál, telo je v priebehu dňa unavené a dezorientované.

Ak sa chcete na Silvestra pobaviť a aj zamaškrtiť zdravšie potraviny, skúste niektoré nasledovné recepty.  
1. Pečený chleba s cesnakom (45 kcal na porciu): Jedlo je hotové za pár minút, vezmite tenké plátky opečeného chleba, potrite ho cesnakom, poprikrývajte paradajkami s bazalkou. Vyberte si však celozrnný chlieb alebo bagetu rovno z pekárne. Jedzte plátky chleba, ktoré sú tenšie.

2. Lososová pena (75 kcal): V mixéri zmiešajte plátok údeného lososa s ľahkým smotanovým syrom, pridajte citrónovú kôru a šťavu, plus hŕstku kapary. Zmixujte to všetko do krému a natrite na plátky bagety. Pridajte tenké plátky nakrájanej uhorky.
3. Krevetový koktail (10 kcal): Krevety sú nízkokalorické, obsahujú veľa proteínu. Proteín sa dlhšie trávi a udržuje dlhšie pocit plnosti.  
4. Hummus (50 kcal): Cícer je plný bielkovín a vlákniny. Pripravte si z neho aj doma skvelú nátierku. Opláchnite cícer, pridajte šťavu z citróna, pár pečených červených paprík so strúčikom cesnaku. Zmixujte v kuchynskom robote až do krémova.

5. Kura na špajdli (30 kcal): Kuracie kúsky nechajte marinovať, potom ich ugrilujte až dochrumkava a prepečte. Podávajte na špáradlách s cesnakovou alebo arašidovou omáčkou, s nízkym obsahom sodíka.
6. Ľahký popcorn s parmezánom (30 kcal): Hotový popcorn má nízky obsah kalórií, posypte ho oreganom, čiernym korením a parmezánom.
7. Ovocie so syrom (115 kcal): Zabudnite na sušienky, tyčinky a čipsy z obchodu a urobte si misu so syrom s ovocím. Syr je plný vápnika a bielkovín, a ovocie pomáha zdôrazniť jeho chuť. Vyberajte si nízkotučné syry.

Konzumácii ktorých silvestrovských jedál, potravín, či nápojov by ste sa mali vystríhať.

Jedlo - potravina

Počet gramov

Počet kalórií *

Čabajka

100

500

Chipsy

100

500

Pšeničný chlieb biely

100

240

Pečivo čajové linecké

100

540

Coca cola, Pepsi cola, Sprite

1 dcl

40

Whisky, koňak, vodka, rum, gin, fernet

1 dcl

220 - 240

Vaječný koňak

1 dcl

330

Oriešky – Arašidy

100

650

Čím by ste ich mali nahradiť.

 Jedlo - potravina

Počet gramov

Počet kalórií *

Ražný chlieb

100

220

Jablčný závin

100

200

Šumivé vína

1 dcl

90 - 100

Džús – priemer

1 dcl

40

Víno červené, biele

1 dcl

50 - 60

 * Počet kalórií je uvedený v približných množstvách

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist