Ako schudnúť RIEDKE POTRAVINY vás ZASÝTIA a majú menej kalórií.

08.07.2014 03:26

Pocit hladu je úzko spojený s hladinou glukózy v krvi. Toto by si mal zapamätať každý, kto chce úspešne schudnúť

Nie každá potravina uvoľňuje sacharidy pri trávení rovnako. Čím je strava viac pozbavená jej prirodzených zložiek, akými sú napr.vláknina, tuky alebo bielkoviny, tým rýchlejšie sa z nej sacharidy uvoľňujú a hladina glukózy v krvi prudko stúpa (telo jej má nadbytok) a začína sa proces premeny glukózy na tuk - priberanie.

Kto chce schudnúť, mal by si do jedálneho lístka na chudnutie zaradiť čo najviac riedkych potravín. 
Riedke potraviny majú nízku kalorickú hodnotu a napriek tomu zasýtia. Obsahujú veľké množstvo vody a majú nízky glykemický index. Oboje má vplyv na to, aby bola nízkokalorická diéta na chudnutie znesiteľnejšia a dala sa vydržať bez záchvatov vlčieho hladu.

Riedke potraviny sú také jedlá, ktorých môžete zjesť väčší objem a viac si tak bez nežiadúcich kalórií zaplniť žalúdok.

Medzi riedke potraviny potraviny patria predovšetkým rôzne druhy zeleniny (snáď až na kukuricu, hrášok a mrkvu).  Nízky glykemický index a vysoký obsah vody majú tiež biele jogurty, kefíry, acidofilné mlieko, rôzne druhy nezahusťovaných zeleninových polievok a mäsových vývarov. Údeniny a priemyselne spracované mäsá k riedkym potravinám nepatria.

Pri výbere riedkych potravín u ovocia záleží na obsahu cukru. Jahody sú lepšie než melón, jablko je lepšie než hrozno. Tiež dajte prednosť čerstvému pečivu pred trvanlivými knackebrotmi, najlepšie je tmavé a celozrnné pečivo, pretože obsahuje vlákninu, ktorá znižuje glykemický index potraviny.

Výhoda vody v potravinách je zrejmá – rovnaký objem jedla zasýti viac pri menšom počte kalórií.

Hlad je často prezlečený smäd, konzumujte riedke potraviny. 

Vodou ho síce nadlho neuhasíme, ale existujú aj iné alternatívny tekutej stravy, ktorá je určite výživnejšia ako rezeň a zemiaková kaša.  

Polievky
Je to výhodná možnosť, ako sa zasýtiť tekutinou. Nielen, že zaženú hlad, ale aj osviežia a keď sa konzumujú ako predkrm, pred hlavným jedlom, vytvoria v žalúdku ideálne prostredie na jeho prijatie, spustia sekréciu slín, žalúdočných štiav, dajú do pohybu črevá a prebudia chuť k jedlu. Zároveň zabránia skorému vyhladnutiu, ku ktorému dochádza, keď si dáte iba hlavné jedlo. Nezahusťovaná polievka totiž udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi. Polievkou zabijete dve muchy jednou ranou - najete sa a doplníte pitný režim. To ale nie je všetko, polievka, v ktorej sa varí zelenina je plná vitamínov, ktoré sa z nej uvoľňujú, antioxidantov a minerálnych látok.
Polievka je vhodná i pri redukčnej diéte, pretože podporuje výdaj energie, látkovú výmenu a čiastočne zasýti, takže vám bude stačiť už len malá porcia hlavného jedla. V tomto prípade, keď sa snažíte aj vďaka polievke znížiť svoju hmotnosť, sa určite vyhýbajte zahusteným, krémovým, smotanovým polievkam.
Mlieko
Je zdrojom 14. najdôležitejších minerálov, bielkovín, vitamínov, enzýmov, mliečneho cukru a tuku. To všetko potrebuje naše telo pre bezproblémové fungovanie. Tak prečo mu to nedopriať a nedať si na raňajky, desiatu, či večeru mliečny kokteil. Obohatíme sa tak o vápnik, dôležitý pre zdravie nervového systému, kostí a zubov, o horčík, nevyhnutný pri premene krvného cukru na energiu, o draslík, ktorý reguluje hladinu soli a pomáha organizmu s odstraňovaním škodlivých látok.

V mlieku je aj železo, ktoré potrebujeme na tvorbu červených krviniek a nechýba v ňom ani zinok, podporujúci imunitný systém. Mliekom si zároveň doplníme celý rad vitamínov, ktoré riadia zdravý chod metabolizmu, ochraňujú kožu a zrak, zabezpečujú tvorbu červených krviniek i rast detí. Či už siahnete po jogurtovom nápoji, acidofilnom mlieku alebo jogurte, zlepšíte si trávenie a pozitívne ovplyvníte celú črevnú mikroflóru.
Zeleninová a ovocná kaša
Je chutná, má požadovanú energetickú a biologickú hodnotu, ľahko ju strávite a poriadne vás zasýti. Uvarte si akúkoľvek zeleninu do polomäkka, pridajte k nej mlieko, mäsový vývar, zeleninovú, či ovocnú šťavu a dôkladne rozmixujte.

Pri chudnutí si dajte pozor na jedlá, po ktorých  rýchlo vyhladnete. 

Nie je kalória ako kalória. Bielkovinová kalória dokáže zasýtiť na dlhší čas než kalória z tukov či uhľohydrátov. Čo to znamená? Keď sa na to pozrieme napríklad z hľadiska raňajok, človek, ktorý zjedol ráno nepremastenú omeletu, bude na obed menej hladný ako ten, čo si dal biele pečivo s džemom. Výsledky výskumu dokonca vyčíslili, že po omelete zjete na obed približne o 140 kalórií menej.

Keďže však nemožno takto detailne rozlišovať kalórie, ktoré zjete, uvedomte si základné pravidlá. Hlad najlepšie zaženie kombinácia bielkovín, vlákniny a vody, ktoré sa v jedle skutočne nachádzajú. Často sa však stane, že do úst vkladáme potraviny, ktoré po týchto látkach ani nechyrovali, a tak môžeme čoskoro čakať opätovný hlad.

Sladké potraviny a jedlá. 
Koláče a sladké pečivo je nástrahou číslo jeden, ktorú pomerne často volíme v prípade hladu. Ak sa však nespoliehate výhradne na vlastnoručne pečené výrobky zo zdravších surovín, ťažko môžete očakávať nejakú výživnú hodnotu. Sladké pečivo je plné cukru, kalórií a veľmi rýchlo po ňom vyhladnete. Nerovnomerne kolísanie hladiny cukru urobí svoje a vy dostanete chuť na niečo ďalšie.

Smažené jedlá
Samozrejme, v rebríčku jedál, ktoré vás čoskoro donútia opäť jesť, je aj všetko smažené. V takejto podobe nám síce veľmi chutia, ale treba si uvedomiť, že smaženie oberá potraviny o značnú časť výživovej zložky a pridáva na kalóriách. Hranolky už so zemiakmi veľa spoločného nemajú, takže smaženého radšej menej ako viac.

Nebezpečné žuvačky
Pri tejto činnosti sa vám neustále vytvárajú sliny, ktoré mozgu signalizujú, že jedlo je na ceste. Avšak žiadne jedlo do žalúdka nesmeruje, čo o chvíľu bude mať za následok pocit hladu. Tak ako pri ostatných spomínaných jedlách.

Jedlo ktoré vám pri chudnutí pomôže odstraňovať tuk. 

Mandarínky, grepy, pomaranče, všetky tieto citrusové plody sú pre našu postavu a trávenie doslova záchranou. Okrem toho, že sú bohaté na vitamíny, plnia aj iné dôležité funkcie a pomáhajú nášmu metabolizmu. Citrusy sú výborným spaľovačom tukov. Podporujú odolnosť organizmu. Práve pomaranče znižujú v tele zlý cholesterol v krvi. Ich horká chuť podporuje tvorbu žlče a tá priaznivo ovplyvňuje trávenie tukov. Pri citrusoch hovoríme o rôznych ovocných kyselinách a enzýmoch, ktoré dokážu rozprúdiť látkovú premenu a zrýchliť spaľovanie tukov.

Mnohé citrusové plody, napr. grep obsahujú látky, ktoré pôsobia na organizmus ako detoxikačný prostriedok. V prípade, že sa z tela odplavia toxické látky, lymfatický systém môže lepšie pracovať a zbytočne sa nám odpad nehromadí pod kožou.

Aj vďaka grepu nevzniká u žien celulitída. Ak zjete pol hodinu pred jedlom polovicu grepu, nebudete sa neskôr prepchávať. Horké látky v grepe brzdia chuť na jedlo.

Dávate si do čaju citrón? Ani netušíte, ako veľmi svojmu tráveniu a spaľovaniu tukov pomáhate. Citróny v sebe obsahujú látky, ktoré dokonca naštartujú v našom tele hormóny, čo spaľujú tuky. 

Citróny zmierňujú tráviace ťažkosti, zlepšujú trávenie a stimulujú cirkuláciu krvi v ľudskom tele. Na druhej strane, príliš veľa kyselín nepriaznivo ovplyvňuje zubnú sklovinu, ktorá má tendenciu sa zafarbovať. Vitamín C obsiahnutý v citrusoch zase podporuje správny rast kostí a zabraňuje krvácaniu ďasien. Aj preto je potrebné konzumovať všetko s mierou. Citrusy stačia aj v malých dávkach na to, aby sme v tele dokázali spotrebovať každú kalóriu.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite) 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist