Ako schudnúť Rozmyslite si, čo začnete v STRAVE pri CHUDNUTÍ OBMEDZOVAŤ.

04.08.2014 14:49

U väčšiny ľudí držiacich diétu je doslova zakódovaný názor, že po jedle ako sú cestoviny, chlieb a zemiaky sa priberá. Tieto potraviny sú pre nich doslova tým, čím je pre býka červené súkno. Pritom sacharidy v nich obsiahnuté sú výživné, s vysokým obsahom vlákniny, dobre vás zasýtia a pri rozumnej konzumácii neohrozia vaše chudnutie. Základná chyba pri chudnutí z hľadiska výživy nie je v týchto potravinách ako takých, ale v pochutinách, ktorými ich dochucujeme a kombinujeme a samozrejme aj v množstve.

Začnite preto zemiaky ochucovať dochucovadlom s nízkym obsahom tuku, napríklad jogurtom alebo tvarohom. K cestovinám si pridávajte tomatové omáčky (môžete si ich sami pripraviť, bez oleja, vyhnite sa omáčkam smotanovým. Na chlieb si pripravte jogurtový syr, ktorým nahradíte syr smotanový: nalejte netučný jogurt do utierky vložte do sitka a nechajte ho cez noc v chladničke. Prebytočná voda odkvapká a získate nízkotučný roztierateľný syr.
Zelenina v strave pri chudnutí.
Zelenina je bohatá na vlákninu a sacharidy, a naviac obsahuje ďalšie významné živiny, vitamíny A a C a betakarotén, o ktorom sa zistilo, že znižuje výskyt rakoviny a srdcových chorôb.
Nejedzte zeleninu len k obedu. Dajte si ju k večeri, alebo cez deň ako desiatu. Zeleninu môžete jesť počas dňa doslova bez obmedzenie, hlavne listovú. Mrkva, dusené zelené fazule, zeler alebo paprika vám poslúži ako vynikajúca a naviac ľahko prenosná desiata, bohatá na vitamíny. Väčšina zeleniny je bohatá na vlákninu a zelenina ako kapusta alebo ružičková kapusta, obsahujú naviac veľké množstvo vitamínov a minerálov.
Jedna porcia je 1 šálka surovej listovej zeleniny alebo 1 šálka ostatných druhov.
Ovocie v strave pri chudnutí.
Ovocie je vynikajúce ako desiata a sladkastou chuťou vám nahradí aj zákusok
. Citrusové plody prekypujú vlákninou a živinami, ovocie s jedlou šupkou má vysoký obsah vlákniny. Aby bolo ovocie skutočným pôžitkom, pripravte si ho ako zákusok obložený malým množstvom niekoľkých rôznych druhov – napríklad plátky melónu, ríbezlí a hrozna.
Jedna porcia je 1 stredne veľký plod, 1 šálka kompótu alebo 1 šálky sušeného ovocia, prípadne 1 šálka džúsu. Pri niektorých vysoko kalorických druhoch ovocia, napríklad pri banánoch, hrozne alebo čerešniach, je lepšie porcie zmenšiť. Banány sú veľmi sýte a výživné, musíte si preto uvedomiť, že obsahujú takmer dvojnásobné množstvo kalórií než ostatné ovocie. Nejedzte preto viac než jeden denne.
Mlieko a mliečne výrobky v strave pri chudnutí.
Vylúčte zo svojej stravy tučné jogurty a syry, prejdite na netučné a nízkotučné mliečne výrobky.
Pokiaľ vás nenadchla chuť netučných výrobkov, sú v obchodoch k dostaniu aj mlieko, jogurt a tvaroh s jedným percentom tuku. Môžete si kúpiť aj nízkotučné syry, tie však predsa len obsahujú oproti nízkotučnému jogurtu alebo tvarohu podstatné množstvo tuku, preto sa obmedzte na tridsať gramové porcie.
Mliečna porcia predstavuje 30 g syru, 2 polievkové lyžice smotanového syru, 1 šálku tvarohu, šálku mlieka alebo jogurtu.

Mäso v strave pri chudnutí.
Naše telo potrebuje bielkoviny k stavbe a reprodukcii buniek, každodenne ich však v nevhodnej forme konzumujeme viacej, ako je vhodné. Výživa priemerného človeka v dnešnej dobe zahŕňa nielen nadmerné množstvo tuku, ale aj nadmerné množstvo bielkovín, pretože najbežnejším zdrojom bielkovín je mäso a mliečne výrobky, ktoré zároveň obsahujú aj veľké množstvo tuku.
Okrem toho, že získavame potrebné bielkoviny z potravín s vysokým obsahom tukov, máme sklon aj prijímať prílišné dávky týchto potravín. Potrebujeme približne 1 gram koncentrovaných bielkovín na 1 kg svojej váhy za deň (presné množstvo je závislé od viacerých faktorov, hlavne od stavu vášho organizmu), avšak naše obvyklé porcie mäsa – hamburger, sendvič vážia 110-170 gramov. Zvážte si ich a presvedčiť sa sami. Pritom tu môžete doslova odstrániť zo svojej výživy veľa tuku, pokiaľ budete konzumovať menšie porcie chudého mäsa – rybie, kuracie bez kože, chudé bravčové mäso alebo hovädzie, z ktorého ste odkrájali všetok viditeľný tuk. Môžete ušetriť veľa kalórií a gramov tuku. Než budete mäso variť, odstráňte tuk a z hydiny kožu.
Voda a tekutiny v strave pri chudnutí.
Voda je najjednoduchšia a najvýznamnejšia zložka racionálnej výživy. Naše telo vodu potrebuje k takmer každej dôležitej funkcii. Dehydratácia z vás úplne vysaje energiu – príčinou vašej večernej únavy je často práve dehydratácia. A pokiaľ si dáte na povzbudenie šálku kávy, ktorá pôsobí močopudne, svoj problém ešte zhoršíte. Dehydratácia môže byť tiež príčinou bolestí hlavy.
Voda vám pomáha aj pri znižovaní hmotnosti. Pohár vody pred jedlom spôsobí, že sa skôr zasýtite, a pitie vody k jedlu zníži pre veľkých „jedákov“ množstvo skonzumovaného jedla. Pokiaľ budete v priebehu dňa viac piť, uchováte si energiu po celý deň a nebudete neskoro popoludní potrebovať čokoládovú tyčinku. A konečne pokiaľ ste zvýšili svoju spotrebu vlákniny, je dôležité piť veľa vody, aby ste predišli zápche.
Pite aspoň osem pohárov vody denne. Vypiť takéto množstvo síce už vyžaduje trochu snahy, ale bolo zistené, že sa to skutočne vyplatí. Občas môžete pre zmenu skúsiť minerálnu vodu – čistú alebo mierne ochutenú, alebo teplé či studené bylinkové čaje. Môžete si tiež pridať do sódovej vody alebo do čaju trochu džúsu. Piť nekalorické nápoje je jednoduchšia cesta ako obmedziť kalorickú hodnotu potravy, preto im dávajte prednosť pred džúsmi alebo malinovkami. Môžete siahnuť po malinovke bez cukru, ale voda a čaj sú predsa len zdravšie.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist