Ako schudnúť SKRATKY pri CHUDNUTÍ NEEXISTUJÚ.

11.08.2014 12:30

Rýchle chudnutie je pre organizmus nezdravé, obmedzujúce a je sprevádzané vysokým rizikom opätovného priberania, jojo efektu. V súčasnosti existuje veľa spôsobov ako schudnúť zdravo a natrvalo.
Psychológia chudnutia a poznanie princípov chudnutia je veľmi dôležitá vec. V prvom rade sa musíte naučiť ako spoznať potreby svojho tela a následne ich vhodným spôsobom pri chudnutí aj uplatniť.

Diéty s rýchlym chudnutím vedú na začiatku chudnutia hlavne k úbytku vody a svalovej hmoty a k malému úbytku tukového tkaniva.

Jednostranné a drastické diéty dávajú prednosť kvantite (množstvu úbytku kilogramov) pred kvalitou chudnutia.

Keď máte problémy s nadváhou, nezačnite otrocky počítať kalórie či jouly. Pri menšej nadváhe často stačí pozitívna zmena stravovacích návykov, aby sa látková premena - metabolizmus a s ňou aj vaša hmotnosť dostali na nižšiu úroveň.

Aby ľudský organizmus mohol zásobovať energiou a stavebným materiálom miliardy svojich buniek, potrebuje zhruba 50 rozličných výživových látok. Bez žiadnej z nich sa nemôže zaobísť, lebo každá má svoju špeciálnu úlohu a až spoločným pôsobením môžu naplno účinkovať tak, že dokážete schudnúť.

K výživovým látkam (živinám) patria uhľohydráty, tuky a bielkoviny, a k nim sa pripájajú vlákniny, veľká skupina vitamínov a minerálnych látok.

Viac ako polovica potrebných kalórií by mala byť vo forme uhľohydrátov (50 - 55%), 10 - 15% by mali tvoriť bielkoviny a zvyšok (25 - 30%) by mal byť tuk. Okrem toho treba dbať na to, aby sa na stôl dostalo dostatočné množstvo vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Nie sú však potrebné zložité výpočty, aby ste sa zdravo stravovali. Ak sa budete riadiť nasledujúcimi radami, urobíte veľa pre svoje zdravie, postavu, kondíciu i vzhľad:
Pri každom jedle je vhodné kombinovať dve z týchto potravinových skupín:
- zemiaky, nelúpanú ryžu, celozrnné cestoviny, strukoviny alebo celozrnný chlieb,
- čerstvú zeleninu a ovocie,
- polotučné mlieko a mliečne výrobky, chudé mäso, chudé ryby,
- orechy, klíčky a semená,
- šaláty, surovú stravu.
Samozrejme platí jesť menej masti v podobe nátierky alebo tuku z mäsa, dávať prednosť rastlinným olejom. A veľa piť, pokiaľ možno nekalorické nápoje, ako sú minerálne vody. Dospelý človek by mal denne vypiť 3 až 4 dcl tekutín na 10 kg svojej váhy.

Uhľohydráty dodávajú telu životne dôležitú energiu, vyberte si vhodný druh.
Uhľohydráty dodávajú rýchlo a optimálne energiu nielen svalom, ale aj nervovému systému a sú nevyhnutné  napr. pre orgány ako mozog, krvinky, či obličkovú dreň. Kto zo strachu z nadváhy šetrí vo svojom jedálnom lístku týmito živinami, nerobí dobre. Vedci zistili, že keď je väčší prísun uhľohydrátov, v mozgu sa vytvára znásobené množstvo sérotonínu, a ten zlepšuje vašu náladu.

Takmer polovica prijímaných kalórií mala pozostávať z uhľohydrátov, ale nie každého druhu.

K uhľohydrátom patrí cukor, škrob a celulóza. Treba dávať prednosť celulóze a škrobu. Nachádzajú sa v obilí, zelenine, strukovinách, zemiakoch a ovocí. Tieto potraviny majú v prirodzenom stave ešte ďalšie prednosti: množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré dosahujú mimoriadne vhodný pomer vitamínov a minerálnych látok k objemu kalórií. Úplne inak je to s potravinami, ktoré sú výsledkom mnohonásobného spracovania obilnín a cukrovej repy, takže obsahujú veľa cukru a škrobu. Koláče, bagety, sladkosti, čokoláda a limonádové nápoje dodávajú množstvo prázdnych kalórií, bez dostatku živín.
Vláknina čistí črevnú sústavu, zasycuje a znižuje zjedených množstvo kalórií.
Vlákninu, ktorej veľká časť patrí k uhľohydrátom, telo síce nezužitkuje, ale má veľa dôležitých funkcií. Napučí v čreve, tým vyvolá jeho pohyby, a tak sa stará o pravidelné vyprázdňovanie. To sa napokon prejaví aj na tvare brucha. Vláknina má pozitívny vplyv aj na reguláciu procesu hlad -nasýtenie. Preto treba jesť celozrnné produkty, strukoviny, čerstvú zeleniny a ovocie. Sú bohaté na vlákninu.
Bielkoviny – proteíny sú základnou zložkou výživy buniek a metabolických zmien.
Bielkoviny (proteíny) sú dôležitou stavebnou látkou buniek nášho tela a ako súčasť enzýmov a hormónov sa zúčastňujú na životne dôležitých procesoch látkovej premeny. Bielkoviny sa nachádzajú v potravinách živočíšneho pôvodu, ako je mäso, ryby, vajíčka, mlieko a mliečne výrobky, ale aj v rastlinnej potrave, ako sú strukoviny a celozrnné obilniny. Telo vie najlepšie využiť také bielkoviny z potravy, ktoré sú najpodobnejšie jeho vlastným bielkovinám. Z tohto pohľadu nie sú ani tak dôležité jednotlivé druhy potravín, ako ich vzájomná kombinácia: zemiaky s mliekom alebo vajcami, obilniny so strukovinami alebo mlieko s obilninami.
Tuk – jeho nadmerná konzumácia vytvára ďalší tuk v tele.
Tuk je najväčším zdrojom energie zo všetkých výživových látok - asi 9 kilokalórií na 1 gram. To je dostatočný dôvod na to, aby sme touto živinou šetrili, hoci naše telo potrebuje isté množstvo tuku, lebo je stavebným kameňom bunkových stien a hormónov, ako aj nositeľom vitamínov A, B a E. Rastlinné tuky (oleje, margarín) dodávajú životne dôležité nenasýtené mastné kyseliny. Ale až 40% kalórií pochádzajúcich z tukov, ktoré sa v priemere dostávajú na náš stôl, je naozaj priveľa. Asi jedna tretina z nich sa musí spáliť. To však nie je vždy jednoduché, lebo tuk je jednak nositeľom chuti a dlhé roky rozmaznával naše chuťové poháriky. Nachádza sa  v mnohých potravinách, ako sú syry, salámy a klobásy, omáčky, pečivo, sladkosti a mäso. Čistý tuk sa nachádza v oleji, margaríne, masle alebo bravčovej masti.
Tuk rýchlo vytvára ďalší tuk. No viniť za nadváhu iba tuk by nebolo správne, lebo v tukových zásobárňach sa ukladá každý prebytok kalórií. Ale kto vo svojom jedálnom lístku šetrí tukom, redukuje svoj kalorický príjem omnoho efektívnejšie, ako keby vynechával uhľohydráty a bielkoviny. Okrem toho existuje ešte jeden dôvod, prečo by sa malo používať menej tuku. Potraviny živočíšneho pôvodu bohaté na tuk, obsahujú aj veľa cholesterínu, ktorý negatívne pôsobí na cievy.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist