Ako schudnúť SÓJA má MÁLO KALÓRIÍ a podporuje chudnutie.

02.07.2014 09:26

Pravidelná konzumácia sóje priam zázračne znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi.

Sójové bielkoviny sú porovnateľné, pokiaľ ide o ich výživnú hodnotu, s bielkovinami v mäse, a to až do tej miery, že ich môžu úplne nahradiť.

Bielkoviny sóje znižujú stratu vápnika, zvyšujú hustotu kostí a ich mineralizáciu.

Vplyvom účinku sóje sú steny ciev mäkšie a širšie a výrazne sa zlepšuje prúdenie krvi v koronárnych, mozgových i slabinových cievach. To je dobrá správa pre nás všetkých, ale hlavne pre ľudí so zvýšeným rizikom infarktu a angíny pectoris.

Sója predstavuje vysoko výživnú potravinu, ktorá sa taktiež nemá konzumovať v prílišnom množstve.

Pokusmi sa zistilo, že izoflavóny v sóji ochraňujú pred trombózou (vznikom krvnej zrazeniny) v cievach, ktorá najčastejšie vedie k infarktu, či mozgovej mŕtvici.

Sója je účinnou prevenciou proti osteoporóze, ktorá je najčastejšie zapríčinená vysokým príjmom živočíšnych bielkovín, ktoré spôsobujú nadmerné vylučovanie vápnika močom.

Sója obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín, a to dokonca plnohodnotných. Bielkovina zo sóje teda obsahuje všetky esenciálne (nevyhnutné) aminokyseliny v dostatočnom množstve a výbornom vzájomnom pomere. Je porovnateľná s bielkovinami z mäsa a vajec, s tým rozdielom, že nemá žiadne ich nevýhody.

Bielkoviny zo sóje sú zároveň ľahko stráviteľné a vstrebávané tráviacou sústavou.

Sója a výrobky z nej neobsahujú žiadny cholesterol a sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú jeho hladinu v tele. U ľudí s vysokou hladinou cholesterolu podmienenú nesprávnym stravovaním sa po výraznom obmedzení (90 %) živočíšnych výrobkov (mäsa, mlieka, vajec) upravila koncentrácia cholesterolu na normálnu.

Sójové bielkoviny majú vysokú sýtiacu schopnosť, zjete málo kalórií a nemáte hlad, chudnete. 

Zistilo sa, že každodennou konzumáciou sóje a jej derivátov môžeme účinne znížiť riziko takmer všetkých druhov rakoviny ale hlavne prsníkov, prostaty a hrubého čreva.

V zložení sóje vyniká :
1. Veľmi významné percento bielkovín s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bôbov). Sója obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
2. Pomerne veľmi podstatné množstvo tukov (až 20%), tvorených hlavne polonenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
3. Lecitín (2%), veľmi dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie  cholesterolu v krvi a podieľa sa na mnohých ďalších funkciách.
Koľko sóje zjesť denne.

Na vyvolanie liečebného účinku stačí zjesť denne porciu sóje.

Jedna porcia obsahuje:

Jedlo z varenej sóje

50 g tofu, alebo iného sójového výrobku

2 poháre sójového mlieka

Ak do pšeničnej múky pridáte aj sójovú múku, už nemusíte do cesta pridávať vajcia. Sójový lecitín pôsobí ako emulgátor, presne tak isto, ako lecitín z vajec.  

Produkty zo sóje a ich využitie pri stravovaní.

produkt

popis

použitie

Sójové výhonky

Krehké výhonky sójových bôbov.

Surové v šalátoch a múčnikoch.

Sójová múka

Vzniká zomletím sójových bôbov.

Vhodná na prípravu pečiva, cestovín, zákuskov. Umožňuje vynechať používanie vajec a neobsahuje cholesterol

Sójové mlieko

Pripravuje sa z bôbov, namáčaných vo vode, potom zomletých, uvarených a prefiltrovaných.

Môže nahradiť kravské mlieko a navyše má výhodu, že neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol, je bohaté na esenciálne kysliny, zvlášť linolovú. Obsahuje viac železa, vitamínu B1 a niacínu ako kravské mlieko. Má nižší obsah vápnika.

Sójový olej

Stolový olej s vysokou kvalitou a neutrálnou chuťou. Obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín.

Vhodný do šalátov, pečiva a na prípravu pokrmov vôbec.

Tofu

Ide o sójový syr, pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka (napr. citrónu). Potom sa niekoľko dní  lisuje, až získa polotuhú konzistenciu.

Nahrádza sa ním tvaroh, má neutrálnu chuť, čo je výhodné pri príprave mnohých pokrmov.

Sójové mäso

Obsahuje iba bôby alebo bôby s obilnou múkou a orechmi.

Ako náhrada za mäso, má všetky prednosti mäsa, avšak nie jeho zápory.

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist