Ako schudnúť Spoznajte dôvody PREČO MÁTE NADVÁHU a aké sú jej ZDRAVOTNÉ dôsledky.

05.08.2014 09:02

Mať nadváhu nie je v súčasnej pretechnizovanej dobe ničím výnimočným, najmä  pri opakovanom nezdravom spôsobe stravovania a sedavom spôsobe života.

Nadváha ako odraz viacerých metabolických zmien sa žiaľ stáva neželaným symbolom modernej doby.

Nadmerný príjem jednoducho a bez námahy získanej energie zo stravy vedie spolu s rastúcim nedostatkom pohybu a sedavým spôsobom života k hromadeniu nespotrebovaných kalórií do telesných tukových zásob so všetkými zdravotnými a estetickými dôsledkami.

Nadváhu získate hlavne vtedy, keď dlhodobo prijímate viac kalórií ako stihnete spotrebovať – priberáte. Nadbytočná energia (kalórie) sa uloží v tele v podobe tukov. Telo si ju ukladá na horšie časy. Takýto stravovací režim spôsobí nadváhu, v kritických prípadoch až obezitu. Obezita je vysokým stupňom nadváhy, ktorý spôsobuje viditeľné škody nielen na vašom výzore, ale hlavne na zdraví. 

Nadváha vzniká súčinnosťou ťažko ovplyvniteľných genetických faktorov a vami ovplyvniteľných externých faktorov.

Príčin vzniku nadváhy je viacero, prečo ju máte práve Vy.

  • Základnou príčinou nadváhy je rozdiel medzi príjmom a výdajom energie - kalórií.

nepomer medzi príjmom s výdajom energie môže byť spôsobený:

nadmerným príjmom kalórií – hlavne nadmernou konzumáciou tukov. Tie majú dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny.

nedostatočným výdajom energie, ktorý je daný väčšinou nedostatkom pohybovej aktivity a sedavým spôsobom života. Ľudské telo je k pohybu veľmi dobre prispôsobené a pokiaľ ho na tento účel skoro vôbec nepoužívame (sedavý spôsob života, doprava autom, nevykonávanie žiadneho športu), svalovina začne ochabovať a naopak začnú pribúdať tukové bunky. Z toho pramení množstvo problémov – znížená výkonnosť a fyzická kondícia, väčšia  únava, bolesti krížov atď.

  • Genetické - zdedené dispozície k nadváhe.

Pokiaľ sú obaja rodičia obézni, pravdepodobnosť výskytu obezity u ich potomka je až 80 %. Táto nevýhoda sa ale dá zmeniť zvýšeným úsilím pri dodržiavaní správnych stravovacích návykov a dostatkom pohybovej aktivity.

  • Hormonálne vplyvy.

Jedná sa predovšetkým o  zníženú funkciu štítnej žľazy (hypotyreóza) a zvýšenú hladinu hormónov kôry nadľadvín (Cushingov syndrom).

  • Metabolické vplyvy - úroveň metabolizmu pri spaľovaní kalórií.

Energetické nároky organizmu určuje jeho telesná hmotnosť, pohlavie, vek a stupeň fyzickej aktivity. Existujú však rôzne individuálne, prevažne geneticky kódované faktory (výška základného metabolizmu), ktoré energetickú rovnováhu ovplyvňujú. Obezita sa tak môže objaviť aj u osoby, ktorá nekonzumuje viac než ostatní ľudia. Pravdepodobne sa ale menej pohybuje a vzhľadom k vrodeným dispozíciám si musí dávať väčší pozor na skladbu konzumovaných jedál.

  • Užívanie liekov.

Niektoré lieky môžu zvyšovať chuť k jedlu a tak prispievať k vzniku nadváhy. Jedná sa hlavne o antidepresíva a hormonálne liečivá.

  • Psychologické faktory a stravovacie návyky, ktoré môžete najviac ovplyvniť.

U obéznych osôb je príjem potravy zvýšený v závislosti od vonkajších signálov a emočných situácii (depresia, frustrácia, reakcia na osamelosť, napätie, stres, dlhá chvíľa). Telesná hmotnosť závisí do značnej miery od stravovacích návykov. Výchovou v rodine človek získa nevhodné stravovacie návyky a vďaka nim potom bojuje s nadbytočnými kilami.

Zamyslite sa nad nebezpečnými zdravotnými dôsledkami nadváhy

Nadmerná koncentrácia cholesterolu a tukov v organizme.

Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Do organizmu sa dostáva hlavne zo živočíšnych zdrojov, ale tiež je tvorený priamo v tele. LDL cholesterol („zlý cholesterol“) považujeme za škodlivý, pretože jeho vysoká koncentrácia zvyšuje riziko vzniku srdečných, cievnych ochorení. Naopak HDL cholesterol („dobrý cholesterol“) je pre nás priaznivý, pretože pokiaľ ho je v organizme dostatok, tak vyrovnáva škodlivý efekt ostatných tukov a vyššie uvedené riziko sa tak znižuje. Zvýšená hladina cholesterolu je dôležitý rizikový činiteľ pre vznik aterosklerózy (kôrnatenie tepien) a pre ischemické choroby srdečné. Prevencia spočíva hlavne v zdravom životnom štýle. Dôležité je prijímať stravu s malým množstvom tukov a cholesterolu. Vynechať maslo, smotanu, slaninu, údeniny. Preferovať chudé mäso a nízkotučné výrobky. Obmedziť potraviny bohaté na cholesterol : vaječný žĺtok, vnútornosti, tučné mäso. Zvýšiť príjem vlákniny, konzumáciu rýb, hlavne morských.

Nebezpečný nábeh na diabetes mellitus (cukrovka).

Cukrovka je choroba, pri ktorej organizmus si nie je schopný dodávať dostatočné množstvo inzulínu. Bez inzulínu nemôžu telové bunky získať energiu z potravy. To vedie v nárastu hladiny cukru v krvi (hyperglykémii) a ďalším závažným dôsledkom. Zmena životného štýlu zahrňujúca zníženie telesnej hmotnosti vhodným stravovaním a zvýšením fyzickej aktivity sa výrazne podieľa na prevencii vzniku cukrovky.

Riziko vysokého krvného tlaku (hypertenzia).

Na vzniku vysokého krvného tlaku sa podieľa obezita, stres, nedostatok fyzickej aktivity, konzumácia alkoholu, nadmerný príjem kuchynskej soli. Krvný tlak sa fyziologicky zvyšuje s rastúcim vekom. Vysoký krvný tlak je základným predpokladom vzniku srdečných cievnych ochorení. Krvný tlak sa meria v dvoch hodnotách , a to tlak systolický (vyššia hodnota) a tlak diastolický (nižšia hodnota). Za závažnejší sa považuje zvýšenie diastolického krvného tlaku. Obecne je vysoký krvný tlak určený hodnotami 160 / 95 mm Hg a vyššími (tzn. systolický tlak 160 mm Hg; diastolický tlak 95 mm Hg).

K liečbe a prevencii hypertenzie sa doporučuje udržovať si vhodným životným štýlom rozumnú telesnú hmotnosť. Dôležité je správne stravovanie s obmedzením príjmu nasýtených tukov a dostatkom vlákniny, s obmedzením solenia a len miernou konzumáciou alkoholu. Významným faktorom je dostatok pohybu.  

Artróza veľkých kĺbov

Je dokázané, že nadmernou telesnou hmotnosťou trpia všetky veľké kĺby v tele. Časté sú tiež bolesti krížov. Vďaka obezite sa tak obmedzuje pohyblivosť človeka.

Ostatné choroby a poruchy

Onemocnenie žlčníka, psychické poruchy a depresie, gynekologické poruchy, poruchy plodnosti, komplikácie v tehotenstve, hemoroidy, dýchavičnosť, žlčníkové kamene, zápcha, zažívacie problémy a pálenie záhy, znížená imunita, bolesti kĺbov a krížov.

Tu sa ZAREGISTRUJTE na CHUDNUTIE, 

ak nechcete opakovať DIÉTNE CHYBY(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist