Ako schudnúť TEKVICA je výbornou potravinou na chudnutie, jedálny lístok a recepty.

20.05.2014 00:33

Tekvica je výbornou potravinou, ktorá vám pomôže rýchlo schudnúť, a pritom bez hladu. 

Výhody stravovania a chudnutia s jedlami z tekvice.

§         Stravovanie s tekvicou je nielen účinný, ale v prvom rade zdravý spôsob, ako sa rýchlo a natrvalo zbaviť prebytočných kilogramov.

§         Tekvica obsahuje veľa vitamínov - hlavne A, C  a vitamínmi skupiny B.

§         Vitamín B2 – riboflavín z tekvice zlepšuje štiepenie tukov a cukrov.

§         Tekvica je ľahko stráviteľná a obsahuje len minimum kalórií.

§         100 g tekvice obsahuje len 37 kcal, 1 g bielkovín, 7,5 g sacharidov, z čoho cukry tvoria len 1,7 g, 0,5 g vlákniny a iba 0,2 g tuku. Pri chudnutí ňou môžete nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo si ju pripraviť ako zdravý hlavný chod.

§         Dužina tekvice je bohatá na vodu, obsahuje jej až 90%, zlepší váš pitný režim.

§         Tekvica obsahuje v značnom množstve antioxidant beta-karotén, ktorý bráni  poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Ďalším významným antioxidantom obsiahnutým v tekvici je vitamín E.

§         Kyselina pantoténová a kyselina nikotínová pozitívne pôsobia na cievy a srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.

§         Vysoký obsah vlákniny v tekvici podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka.

§         Tekvica účinkuje aj ako jemné a šetrné preháňadlo.

§         Jadierka z tekvice dodávajú organizmu nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu vitamínu D.

§         Jedenie tekvice pomáha ľuďom so zhoršenou cirkuláciou krvi, aj s problémovým trávením. Dokonca sa odporúča aj pri ľahkých otravách či poruchách spánku.

§         Tekvica svojím zložením pomáha pri regenerácii pečene.

§         Pravidelná konzumácia tekvice dokáže už po týždni viditeľne zlepšiť činnosť metabolizmu, narušeného chaotickým a tučným stravovaním.

§         Tekvica je zásobárňou minerálov meď, železo, horčík a draslík. Draslík pomáha vyplavovať tela prebytočné soli, čím pomáha mierniť reumatizmus a dnu.

§         Ak budete poctivo dodržiavať náš diétny jedálny lístok, za dva týždne sa vám podarí zhodiť neuveriteľných šesť až osem kíl bez toho, aby ste hladovali.

Jedálny lístok na chudnutie a recepty z tekvicou, pomocou ktorých môžete za 2 týždne schudnúť 8 kíl.

Jedálny lístok s jedlami z tekvice.

1. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou

Obed – sýta zeleninová polievka s tekvicou a zemiakmi

Večera – v rúre pečená tekvica s korením

2. deň
Raňajky – ovocná ovsená kaša, tekvica

Obed – zeleninová polievka, tekvicový koláč pripravený z celozrnnej múky

Večera – veľká ovocná misa s jablkami, hruškami a citrusmi

3. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou

Obed – zeleninová polievka, tekvica plnená mäsom a ryžou

Večera – ananásovo-tekvicový šalát s krutónmi

4. deň
Raňajky –smoothie s tekvicovým pyré, banánom, jogurtom, medom a drveným ľadom

Obed – zeleninová polievka, dusená tekvica s čili papričkami

Večera – dusená tekvica so syrom a hríbmi

Recepty na jedlá z tekvice.

Plnená tekvica

počet porcií4

Ingrediencie

§         menšia biela tekvica alebo cuketa

§         mleté mäso

§         varená ryža

§         vajcia

§         soľ

§         cibuľa

§         mletá paprika

§         olej

Postup

Tekvicu očistíme, rozkrojíme po dĺžke, vydlabeme semienka, a spodok skrojíme, aby stála rovno. Osolíme, v mise vymiešame mäso, ryžu, vajcia, cibuľu, mletú papriku, soľ a naplníme tekvicu. Plech potrieme olejom, položíme naň vyplnenú tekvicu, znova ju potrieme olejom a pečieme v rúre ¾ hodiny. Podávame s varenými zemiakmi, šalátom a tatárskou omáčkou.

 

Plnená tekvica

počet porcií4

Ingrediencie

§         1 malá tekvica,1/2 kg mletého mäsa (bôčik)

§         cibuľa

§         cesnak

§         čierne mleté korenie

§         červená paprika

§         vajce

§         soľ

§         1 suchý celozrnný rožok.

Postup

Tekvicu ošúpeme a s lyžicou vydlabeme. Ostatné suroviny zmiešame s mletým mäsom. Rožok pred zmiešaním namočíme do studenej vody a vytlačíme. Celú mäsovú zmes naplníme do tekvice dáme do pekáča polejeme olejom a pečieme v stredne horúcej asi cca 1. hod.

 

Tekvicové placky plnené zeleninou

počet porcií4

Ingrediencie

§         1 tekvica

§         2 vajíčka

§         mleté čierne korenie

§         vegeta

§         1-2 strúčiky cesnaku

§         hladká múka na zahustenie

§         olej

§         syr eidam

§         mrazená zelenina

Postup

Tekvicu nastrúhame, pridáme obe vajcia, okoreníme, pridáme vegetu, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Na oleji upečieme placky. Potom na masle udusíme mrazenú zeleninu. Na tanier poukladáme placky, na ne položíme zeleninu, prikryjeme druhou plackou a posypeme strúhaným syrom.

 

Falošná hydinová polievka

počet porcií4

Ingrediencie

§         Vnútorná dužina z tekvice (semenná časť)

§         1 dcl oleja

§         väčšia mrkva

§         soľ

§         celé korenie čierne a nové

§         vegeta

§         vajce a hrubá múka na strúhance

§         petržlenová vňať

Postup

Do mierne osolenej vody dáme vnútro s tekvice, pridáme korenie a prikryté pomaly varíme minimálne hodinu. Na oleji popražíme na jemno nastrúhanú mrkvu. Keď sa olej zafarbí do ružova vlejeme do vývaru a krátko povaríme. Do scedeného vývaru zavaríme buď strúhance alebo drobné halušky, dochutíme vegetou a petržlenovou vňaťou. Kto chce môže do polievky pridať i nakrájanú koreňovú zeleninu.

 

Mrkvová polievka s cukinou alebo s tekvicou

počet porcií4

Ingrediencie

§         2 mrkvy

§         150g cukiny alebo tekvice

§         1 zemiak

§         3 dl vody

§         1dl mlieka

§         pár kvapiek oleja

§         zelená vňať

Postup

Mrkvu očistíme, umyjem a spolu s očistenou cukinou alebo tekvicou pokrájame na drobné kúsky a dáme variť do mäkka.. Potom pridáme mlieko, povaríme a dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou.

 

Tekvicová polievka s kuracím mäsom

počet porcií8

Ingrediencie

§         250g tekvice

§         50g kuracieho mäsa

§         2 zemiaky

§         100ml mlieka

Postup

Tekvicu ošúpte, pokrájajte na malé kúsky a uvarte spolu so zemiakmi domäkka. Kuracie mäso uvarte. Všetko spolu rozmixujte a pridajte mlieko.

 

Tekvicovo-mrkvová kaša

počet porcií1

Ingrediencie

§         70g tekvice

§         1 mrkva

§         1 zemiak

§         pár kvapiek oleja

Postup

Tekvicu nakrájajte na malé kocky, očistenú mrkvu nakrájajte na malú kúsky. Zemiak očistite a všetko spolu uvarte vo vode. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou, pridajte rastlinný olej a premiešajte.

 

Cuketovo - tekvicová polievka

počet porcií8

Ingrediencie

§         1/2 tekvice

§         1 malá cuketa

§         2 strúčiky cesnaku

§         1 cibuľa

§         1 PL hladkej múky

§         soľ

§         mleté čierne korenie

§         kari

§         petržlenová vňať

§         kôpor

§         vegeta

§         bazalka

Postup

Cibuľku najemno pokrájame a spolu s prepasírovaným cesnakom opražíme na oleji. Tekvicu a cukinu si pokrájame na malé kocky a pridáme k cibuľke. Krátko orestujeme a zalejeme vodou. Takto pripravenú zeleninu osolíme, pridáme dostatok mletého čierneho korenia. Ďalej pridáme štipku vegety, 2 malé lyžičky kari korenia, petržlenovú vňať a trochu kôpru. Posypeme bazalkou a varíme, kým tekvica a cuketa nie sú mäkké. S trochou vody si rozmiešame múku a pomaly za stáleho miešania prilejeme do polievky. Varíme asi 5 min. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme a môžeme podávať. Na ozdobu použijeme petržlenovú vňať.

 

Mixovaná zeleninová polievka

počet porcií6

Ingrediencie

§         mrkva

§         kaleráb

§         zeler

§         petržlen

§         cibuľa

§         cesnak

§         paradajka

§         paprika

§         tekvica s dužinou

§         soľ

§         vegeta

§         olej

§         hladká múka

§         mlieko

syr

Postup

Zeleninu podľa vlastnej chuti očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej a vegetou dochutenej vode. Potom všetko rozmixujeme, prepasírujeme a vrátime do hrnca. Pridáme zásmažku (z trošky oleja, 1 zarovnanej PL hladkej múky), prilejeme mlieko (podľa vlastnej chuti) a keď polievka zovrie môžeme (ale nemusíme) pridať najemno nastrúhaný syr.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist