Ako schudnúť TEKVICA je výbornou potravinou na chudnutie, jedálny lístok a recepty.
Tekvica je výbornou potravinou, ktorá vám pomôže rýchlo schudnúť, a pritom bez hladu.
Výhody stravovania a chudnutia s jedlami z tekvice.
§ Stravovanie s tekvicou je nielen účinný, ale v prvom rade zdravý spôsob, ako sa rýchlo a natrvalo zbaviť prebytočných kilogramov.
§ Tekvica obsahuje veľa vitamínov - hlavne A, C a vitamínmi skupiny B.
§ Vitamín B2 – riboflavín z tekvice zlepšuje štiepenie tukov a cukrov.
§ Tekvica je ľahko stráviteľná a obsahuje len minimum kalórií.
§ 100 g tekvice obsahuje len 37 kcal, 1 g bielkovín, 7,5 g sacharidov, z čoho cukry tvoria len 1,7 g, 0,5 g vlákniny a iba 0,2 g tuku. Pri chudnutí ňou môžete nahradiť prílohy ako sú knedle a zemiaky, alebo si ju pripraviť ako zdravý hlavný chod.
§ Dužina tekvice je bohatá na vodu, obsahuje jej až 90%, zlepší váš pitný režim.
§ Tekvica obsahuje v značnom množstve antioxidant beta-karotén, ktorý bráni poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Ďalším významným antioxidantom obsiahnutým v tekvici je vitamín E.
§ Kyselina pantoténová a kyselina nikotínová pozitívne pôsobia na cievy a srdce, pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.
§ Vysoký obsah vlákniny v tekvici podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka.
§ Tekvica účinkuje aj ako jemné a šetrné preháňadlo.
§ Jadierka z tekvice dodávajú organizmu nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu vitamínu D.
§ Jedenie tekvice pomáha ľuďom so zhoršenou cirkuláciou krvi, aj s problémovým trávením. Dokonca sa odporúča aj pri ľahkých otravách či poruchách spánku.
§ Tekvica svojím zložením pomáha pri regenerácii pečene.
§ Pravidelná konzumácia tekvice dokáže už po týždni viditeľne zlepšiť činnosť metabolizmu, narušeného chaotickým a tučným stravovaním.
§ Tekvica je zásobárňou minerálov meď, železo, horčík a draslík. Draslík pomáha vyplavovať tela prebytočné soli, čím pomáha mierniť reumatizmus a dnu.
§ Ak budete poctivo dodržiavať náš diétny jedálny lístok, za dva týždne sa vám podarí zhodiť neuveriteľných šesť až osem kíl bez toho, aby ste hladovali.
Jedálny lístok na chudnutie a recepty z tekvicou, pomocou ktorých môžete za 2 týždne schudnúť 8 kíl.
Jedálny lístok s jedlami z tekvice.
1. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou
Obed – sýta zeleninová polievka s tekvicou a zemiakmi
Večera – v rúre pečená tekvica s korením
2. deň
Raňajky – ovocná ovsená kaša, tekvica
Obed – zeleninová polievka, tekvicový koláč pripravený z celozrnnej múky
Večera – veľká ovocná misa s jablkami, hruškami a citrusmi
3. deň
Raňajky – celozrnný chlieb s tekvicovou nátierkou
Obed – zeleninová polievka, tekvica plnená mäsom a ryžou
Večera – ananásovo-tekvicový šalát s krutónmi
4. deň
Raňajky –smoothie s tekvicovým pyré, banánom, jogurtom, medom a drveným ľadom
Obed – zeleninová polievka, dusená tekvica s čili papričkami
Večera – dusená tekvica so syrom a hríbmi
Recepty na jedlá z tekvice.
Plnená tekvica
počet porcií4
Ingrediencie
§ menšia biela tekvica alebo cuketa
§ mleté mäso
§ varená ryža
§ vajcia
§ soľ
§ cibuľa
§ mletá paprika
§ olej
Postup
Tekvicu očistíme, rozkrojíme po dĺžke, vydlabeme semienka, a spodok skrojíme, aby stála rovno. Osolíme, v mise vymiešame mäso, ryžu, vajcia, cibuľu, mletú papriku, soľ a naplníme tekvicu. Plech potrieme olejom, položíme naň vyplnenú tekvicu, znova ju potrieme olejom a pečieme v rúre ¾ hodiny. Podávame s varenými zemiakmi, šalátom a tatárskou omáčkou.
Plnená tekvica
počet porcií4
Ingrediencie
§ 1 malá tekvica,1/2 kg mletého mäsa (bôčik)
§ cibuľa
§ cesnak
§ čierne mleté korenie
§ červená paprika
§ vajce
§ soľ
§ 1 suchý celozrnný rožok.
Postup
Tekvicu ošúpeme a s lyžicou vydlabeme. Ostatné suroviny zmiešame s mletým mäsom. Rožok pred zmiešaním namočíme do studenej vody a vytlačíme. Celú mäsovú zmes naplníme do tekvice dáme do pekáča polejeme olejom a pečieme v stredne horúcej asi cca 1. hod.
Tekvicové placky plnené zeleninou
počet porcií4
Ingrediencie
§ 1 tekvica
§ 2 vajíčka
§ mleté čierne korenie
§ vegeta
§ 1-2 strúčiky cesnaku
§ hladká múka na zahustenie
§ olej
§ syr eidam
§ mrazená zelenina
Postup
Tekvicu nastrúhame, pridáme obe vajcia, okoreníme, pridáme vegetu, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Na oleji upečieme placky. Potom na masle udusíme mrazenú zeleninu. Na tanier poukladáme placky, na ne položíme zeleninu, prikryjeme druhou plackou a posypeme strúhaným syrom.
Falošná hydinová polievka
počet porcií4
Ingrediencie
§ Vnútorná dužina z tekvice (semenná časť)
§ 1 dcl oleja
§ väčšia mrkva
§ soľ
§ celé korenie čierne a nové
§ vegeta
§ vajce a hrubá múka na strúhance
§ petržlenová vňať
Postup
Do mierne osolenej vody dáme vnútro s tekvice, pridáme korenie a prikryté pomaly varíme minimálne hodinu. Na oleji popražíme na jemno nastrúhanú mrkvu. Keď sa olej zafarbí do ružova vlejeme do vývaru a krátko povaríme. Do scedeného vývaru zavaríme buď strúhance alebo drobné halušky, dochutíme vegetou a petržlenovou vňaťou. Kto chce môže do polievky pridať i nakrájanú koreňovú zeleninu.
Mrkvová polievka s cukinou alebo s tekvicou
počet porcií4
Ingrediencie
§ 2 mrkvy
§ 150g cukiny alebo tekvice
§ 1 zemiak
§ 3 dl vody
§ 1dl mlieka
§ pár kvapiek oleja
§ zelená vňať
Postup
Mrkvu očistíme, umyjem a spolu s očistenou cukinou alebo tekvicou pokrájame na drobné kúsky a dáme variť do mäkka.. Potom pridáme mlieko, povaríme a dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Tekvicová polievka s kuracím mäsom
počet porcií8
Ingrediencie
§ 250g tekvice
§ 50g kuracieho mäsa
§ 2 zemiaky
§ 100ml mlieka
Postup
Tekvicu ošúpte, pokrájajte na malé kúsky a uvarte spolu so zemiakmi domäkka. Kuracie mäso uvarte. Všetko spolu rozmixujte a pridajte mlieko.
Tekvicovo-mrkvová kaša
počet porcií1
Ingrediencie
§ 70g tekvice
§ 1 mrkva
§ 1 zemiak
§ pár kvapiek oleja
Postup
Tekvicu nakrájajte na malé kocky, očistenú mrkvu nakrájajte na malú kúsky. Zemiak očistite a všetko spolu uvarte vo vode. Uvarenú zeleninu roztlačte vidličkou, pridajte rastlinný olej a premiešajte.
Cuketovo - tekvicová polievka
počet porcií8
Ingrediencie
§ 1/2 tekvice
§ 1 malá cuketa
§ 2 strúčiky cesnaku
§ 1 cibuľa
§ 1 PL hladkej múky
§ soľ
§ mleté čierne korenie
§ kari
§ petržlenová vňať
§ kôpor
§ vegeta
§ bazalka
Postup
Cibuľku najemno pokrájame a spolu s prepasírovaným cesnakom opražíme na oleji. Tekvicu a cukinu si pokrájame na malé kocky a pridáme k cibuľke. Krátko orestujeme a zalejeme vodou. Takto pripravenú zeleninu osolíme, pridáme dostatok mletého čierneho korenia. Ďalej pridáme štipku vegety, 2 malé lyžičky kari korenia, petržlenovú vňať a trochu kôpru. Posypeme bazalkou a varíme, kým tekvica a cuketa nie sú mäkké. S trochou vody si rozmiešame múku a pomaly za stáleho miešania prilejeme do polievky. Varíme asi 5 min. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme a môžeme podávať. Na ozdobu použijeme petržlenovú vňať.
Mixovaná zeleninová polievka
počet porcií6
Ingrediencie
§ mrkva
§ kaleráb
§ zeler
§ petržlen
§ cibuľa
§ cesnak
§ paradajka
§ paprika
§ tekvica s dužinou
§ soľ
§ vegeta
§ olej
§ hladká múka
§ mlieko
syr
Postup
Zeleninu podľa vlastnej chuti očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme domäkka v osolenej a vegetou dochutenej vode. Potom všetko rozmixujeme, prepasírujeme a vrátime do hrnca. Pridáme zásmažku (z trošky oleja, 1 zarovnanej PL hladkej múky), prilejeme mlieko (podľa vlastnej chuti) a keď polievka zovrie môžeme (ale nemusíme) pridať najemno nastrúhaný syr.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)