Ako schudnúť VEĽKOSŤ a ZLOŽENIE PORCIE jedla pri chudnutí.

08.07.2014 09:02

Veľkosť porcií jedla pri chudnutí je dôležitá hlavne na obed a večer.
Ideálna  porcia by mala mať okolo 200 g maximálne.  To platí aj pre ovocie, pretože obsahuje jednoduché cukry. Čo sa týka zeleniny, to je iná kapitola, zeleniny môžete zjesť, koľko chcete, najmä surovej. Pokiaľ ju ochutíte octom alebo nejakým iným nálevom, tiež treba množstvo zeleninového šalátu zredukovať do rozumných medzí.
Ideálne je denne zjesť päť 200 gramových porcií jedla v rozmedzí každých 3-4 hodín.

Posledné jedlo dňa by ste mali mať tak dve hodiny pred spaním. Teda žiadne, naposledy jedzte o šiestej večer. Veď ak idete spať okolo jedenástej, musí váš žalúdok skrúcať od hladu, najmä ak posledné jedlo bolo povedzme zeleninové. A čo by malo tvoriť večeru ? Ideálne je nejaké bielkovinové jedlo so zeleninou, napríklad kurací steak alebo ryba plus surová alebo dusená zelenina. A samozrejme, v primeranom množstve. Platí, že môžete zjesť akékoľvek zdravé jedlo, ak ho zjete priveľa, je to nesprávne a priberiete. A ďalšia dôležitá vec : keď dojete, zrejme budete stále cítiť hlad, ale uvedomte si, že pocit nasýtenia prichádza trochu oneskorene, asi po 20 minútach. To je častá chyba, že jeme dovtedy, kým necítime, že máme dosť. Ale v skutočnosti vtedy už máme priveľa. Ak ste naučený jedávať skutočne veľké porcie, nezačnite hneď s týmito 200 gramovými, ale uberajte postupne. Inak by ste sa od hladu zbláznili.  Jedine pomalá a postupná cesta vás dovedie k dobrému koncu.
Jedzte pravidelne a pomaly, zmenšíte si porcie jedla potrebné na zasýtenie.
Dnešná uponáhľaná doba má za následok, že často jeme rýchlo, ani nevnímame, čo máme v ústach. Jeme postojačky na rohu ulice, v aute, idúc po chodbe  cestou od šéfa a podobne. Len nie za stolom a posediačky. A ak aj áno, hádžeme to do seba. Zamyslite sa. Načo máte od zamestnávateľa nárok na prestávku na obed ? Aby ste si ho vychutnali a nie aby ste popritom absolvovali spústu iných vecí. Správne sa má jesť za stolom, posediačky, z tanierov, pomaly a dôkladne pritom prežúvať. To je základ správneho jedenia. Pri jedení nepozerajte televízor a nečítajte noviny. Myslite iba na jedlo, na to aké je chutné, vychutnajte si ho, užite si túto chvíľu. Všetko ostatné má rušivý účinok.
Vhodná príprava jedla je dôležitá, pomáha znížiť veľkosť porcie.
Najideálnejšie je, keď si jedlo pripravujete sami. Po prvé, viete, čo tam dávate, že tam nie je priveľa soli, priveľa tuku, po druhé, máte dobrý pocit z dobre vykonanej práce a jedlo zjete s pocitom zaslúženej odmeny. Pri príprave sa môžete pobaviť rôznym experimentovaním, špekulovaním, ktorú zložku jedla môžete nahradiť inou, menej kalorickou alebo chutnejšou. Veľmi príjemnou zábavou môže byť aj nakupovanie. Potešte sa porovnávaním nutričných hodnôt na obaloch, zoznámte sa s novými potravinami. Odporúčame robiť nákupy častejšie a menšie, ako veľký nákup raz za dva týždne v supermarkete. Nedokážete si toľko dopredu premyslieť, čo potrebujete a kúpite viac, ako treba.

Nezabudnite na rozmanitosť pri stravovaní, vhodné zloženie jedla pomáha znížiť veľkosť porcie.
Jednostranné diéty
sú strašné tým, že sú jednostranné. Musí to by horor jesť celý týždeň napríklad vajíčka, alebo celý deň iba zeleninu, nejesť ani kúsok pečiva a podobne. Nielenže sa časom chudnúcemu človeku sprotivia, ale vedú aj k strate niektorých dôležitých živín. Buď sa ochudobňujete o bielkoviny, alebo naopak o sacharidy či minerály. Pri jednostranných diétach vždy niečo chýba. A to niečo býva obyčajne dosť dôležité. Pritom si môžete stravu spestriť bylinkami,  morskými živočíchmi, rôznymi obmenami príloh, rôznym spôsobom prípravy jedál od grilovania po pečenie (vysmážanie radšej vypustite alebo zminimalizujte). Každý deň môžete jesť niečo iné  a budete sa priam tešiť na to, ako si to pripravíte. Jedlo zjedené s radosťou a chuťou sa neukladá tak do tukových zásob ako jedlo, ktoré zjete s výčitkami svedomia.  Je to tiež o psychike. 
Pri chudnutí si dávajte pozor na glykemický index potravín, výrazne ovplyvňuje veľkosť pocie jedla.  

GI zjednodušene povedané vyjadruje rýchlosť a rozsah, s akým potravina zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Pri jeho vyššej koncentrácii sa do krvi vyplavuje viac inzulínu, čo nielenže podporuje ukladanie tukov do zásob, ale tiež rýchlejšie budete hladní. Preto je také dôležité pri diéte dbať na príjem potravín s nízkym GI. Dá sa povedať menej sacharidov a viac vlákniny znamená nižší GI. Záleží ale i na zložení sacharidov a na tepelnej a mechanickej úprave jedla. Môžete zjesť väčšiu pociu jedla s nízkym glykemickým indexom.

Pri opakovaných pokusoch o schudnutie si telo vycvičené na jojo efekt dokáže vytvoriť také mechanizmy, ktoré šetria energiu a premieňajú kalórie do tukových zásob omnoho efektívnejšie, preto sa mnohým zdá, že priberajú aj zo vzduchu a o to viac námahy musia vynaložiť, aby sa tukových zásob zbavili.

Čiže skôr, ako si privodíte čoraz ťažšie podmienky na chudnutie, premyslite si, či nebude pre vás výhodnejšie pridať na telesnej aktivite a začať sa stravovať svedomito, aby vaša strava obsahovala všetko, čo obsahovať má a v primeranom množstve.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám poradíme, čo by ste mali urobiť, 

aby ste konečne schudli a nemali ani chúťky na sladkosti.

Úspešnosť chudnutia s nami je až 90%-ná.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist