Ako schudnúť VLÁKNINA vám počas VIANOC pomôže obmedziť prejedanie.

21.12.2014 03:29

Určite aj vy pred vianočnými sviatkami rozmýšľate nielen nad darčekmi, ale aj nad tým ako ich prežiť bez priberania. 

Keď sa vám aj napriek predsavzatiam podarí pri vianočnom stravovaní častejšie zhrešiť, kalorické prehrešky vám pomôže obmedziť dostatok vlákniny v strave. 

Vláknina jednoduchým spôsobom znižuje množstvo prijatej stravy a jej energetickú výdatnosť. 

Vláknina neobsahuje kalórie, dokonale vás zasýti, pomôže vám predísť nadmernému prejedaniu sa.

Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku zväčší objem zjedenej stravy a do mozgu vyšle signál, že ste nasýtení.

Vláknina má v stravovaní viacero funkcií. Vláknina vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín zo stravy, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie.

Vo vode rozpustná vláknina priaznivo pôsobí na metabolizmus cukrov, spomaľuje vstrebávanie sacharidov, a to je počas sviatkov veľmi dôležité. 

Poznáme dva druhy vlákniny:

Vláknina vo vode rozpustná – nazývaná tiež gélotvorná vláknina, ktorej najvýznamnejším zástupcom v potrave je pektín. Hlavným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny je ovocie a zelenina. Tu je však potrebné povedať, že vplyvom dozrievania sa v ovocí pektín – gélotvorná vláknina mení na vlákninu hrubú.

Vláknina vo vode nerozpustná – nazývaná ako hrubá vláknina (napr. celulóza). Zdrojom hrubej vlákniny sú najme obiloviny, celozrnné pekárenské výrobky, ovsené vločky a podobne.

V minulosti nebolo potrebné prikladať dôraz na konzumáciu vlákniny, pretože spôsob úpravy potravín zaručoval dostatok vlákniny. V súčasnosti najmä odstraňovaním povrchových častí zŕn a prípravy hladkej múky, došlo k rapídnemu poklesu konzumácie vlákniny. 

Denná dávka vlákniny by u dospelej populácie mala byť aspoň 20 až 30 gramov. 

Vláknina by mala byť súčasťou každej diéty. Jednak má nulový obsah kalórií a čo je dôležité, viaže na seba vodu. Táto skutočnosť dáva prijatej potrave dostatočný objem a vyvoláva pocit sýtosti. 

Pri konzumácií stravy bohatej na vlákninu je organizmus potrebné zásobovať dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade dochádza k dehydratácií a k zápche. Na druhej strane ak má telo dostatok tekutín, dokáže vláknina skrátiť dobu priechodu potravy cez tráviaci trakt až na polovicu. Zásluhu na tom má najmä zrýchlené vyprázdňovania čriev.

Významnou vlastnosťou vlákniny je čistenie čriev. Pevné častice vlákniny mechanicky očisťujú steny čriev a zabraňujú vzniku výrastkov. Dostatok vlákniny odvádza karcinogénne látky z tela a je vhodnou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.

Okrem účinkov na črevá, zabraňuje vláknina vzniku žlčových kameňov tým, že odvádza z organizmu žlčové kyseliny.

Keďže vláknina na seba viaže kyseliny, znižuje aj hladinu tuku. Preventívne zabraňuje vzniku artériosklerózy, čiže ukladaniu tuku na stenách ciev a vzniku infarktu. Množstvo „zlého“ cholesterolu sa v krvi príjmom vlákniny znižuje a naopak hladina „dobrého“ cholesterolu sa zvyšuje.

Význam vlákniny pri znižovaní a dlhodobom udržiavaní telesnej hmotnosti je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.
Vlákninu nájdeme iba v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napr.: nelúpaná ryža, celozrnné pekárenské výrobky, müsli, strukoviny, ľanové semeno, pšeničné klíčky, zemiaky, huby a iné.
Ovocie a zelenina obsahujú hlavne rozpustnú vlákninu (pektíny). V obilninách sa vyskytuje zároveň rozpustná aj nerozpustná vláknina (celulóza a hemicelulóza, rezistentný škrob). Nerozpustná vláknina podporuje črevnú peristaltiku a pomáha regulovať vyprázdňovanie.
Skutočná denná spotreba vlákniny u väčšiny ľudí je 10 až 18 g. Odporúčaná denná dávka vlákniny: 30 g.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist