Ako schudnúť VODA je katalyzátorom CHUDNUTIA a ZDRAVIA.

13.11.2014 06:17

Látková premena v ľudskom organizme funguje pomocou vody.
Voda rozpúšťa výživné látky, ktoré sme prijali v potrave, dopravuje ich do buniek a vyplachuje z nich škodliviny. Vylučujú sa obličkami, črevami, kožou aj pľúcami. Organizmus tak denne stráca dva litre vody. V zime, keď je pod nulou, tvoria sa nám pred ústami obláčiky pary, ktoré v lete nevidíme. To naše telo opúšťajú tisícky drobulinkých kvapôčok vody. Vodu teda strácame nielen močom, potením, ale aj dýchaním a treba ju nahradiť.
Koľko tekutín cez deň vypijeme a ako.
Dva litre tekutín je možné organizmu dodať rôzne.
Napr. ráno 1/4 litra bielej kávy, neskôr káva, pohár nejakej šťavy, na obed polievka, pohár coly, káva, večer čaj alebo pivo, 2-3 deci vína a dva litre sú v tele. Sú to predsa všetko tekutiny. Ale na úlohy, ktoré musí organizmus plniť, je najvhodnejšia čistá voda. Tá chráni telo pred vysušením najlepšie. Niektoré nápoje, ako káva, cola, alkohol dokonca vodu z tela vyťahujú. Nie nadarmo sa v niektorých kaviarňach ku šálke kávy servíruje aj minerálna voda a nie náhodou je človek po večernej pitke na druhý deň smädný. Spomínané tekutiny životne dôležitú vodu nenahradia. V osviežujúcich nápojoch je zasa veľa cukru, farbivá a konzervačné látky. Organizmus ich musí vyplaviť a na to opäť potrebuje vodu. Vodná bilancia je preto po vypití limonády, piva, ovocných džúsov nedostatočná. Ideálnym nápojom nie je ani minerálna voda s bublinkami kysličníka uhličitého. Nie je celkom schopná viazať na seba škodlivé látky a vylúčiť ich. Čierna káva, čierny čaj, kolové nápoje a alkohol potrebujú dokonca dvojnásobné množstvo vody na neutralizovanie agresívnych látok.

Najdôležitejší systém hospodárenia s vodou je v ľudskom organizme močový systém.

Ak je vody nadbytok, veľa vody preniká do krvného obehu a stadiaľ do obličiek, ktoré odstránia nadbytočnú vodu do moču. Ak je vody nedostatok, aj v krvnom obehu je menší objem tekutiny. Vtedy sa zmenšuje prietok krvi obličkami a vytvára sa aj menej moču, teda šetríme.
Voda sa z nášho organizmu stráca aj cez kožu vyparovaním a potením, ktoré slúži v prvom rade na reguláciu telesnej teploty v horúčavách alebo pri veľkej námahe. V chladnom prostredí sa naopak kožné póry stiahnu.
Tretia cesta unikania vody z tela je dýchanie.
Tri hlavné systémy hospodárenia s vodou – močová sústava, koža a dýchací systém – pracujú vo vzájomnej súhre. Výdaj vody je len jedna strana mince. Tú druhú tvorí prijímanie tekutín. Ak majú spolu tvoriť dokonalý celok, prijímanie tekutín by sa vždy malo prispôsobiť ich výdaju.
Prečo je dôležité dopĺňať tekutiny? V noci neprijímame tekutiny. Obličky sa pritom vo vodorovnej polohe dobre prekrvujú a vytvára sa dostatočné množstvo moču. Ráno má preto organizmus málo tekutín, ktoré treba doplniť. Čierny čaj a káva majú močopudné účinky a neriešia problém nedostatku vody. Preto sa odporúča dať telu hneď zrána to, čo je mu vlastné a prirodzené – čistú vodu. Ak sa vám podarí vypestovať si návyk vypiť do dvanástej hodiny liter tekutín, vaše telo vám bude vďačné.

Správne množstvo pitia zistíme aj pozorovaním kvality potu. Vodnatý, málo aromatický pot je optimálny. Silno páchnuci, hustý pot majú ľudia, ktorí pijú málo.
Dospelý človek má v tele približne 60-70% vody, u detí je toto percento oveľa vyššie. U človeka, ktorý stratí asi 2 litre tekutín, dochádza k dehydratácii, ale u dieťaťa strata tohto množstva hraničí s prežitím.
Ľudský organizmus má dar nepredstaviteľnej prispôsobivosti. Niekto pije málo, niekto veľa, ale organizmus si to vždy vie zariadiť. Adaptácia sa však počas staroby vytráca. Vnímanie starého človeka sa otupuje, nemá pocit smädu, málo pije. To má za následok veľa chorôb. Výskumy preukázali závislosť močových kameňov od pitného režimu.
Koľko piť ?
- Piť by ste mali toľko, aby ste denne vymočili 1,5 litra moču.
- Kontrolovať, aby farba moču bola svetložltá alebo až biela.
- Rozložiť si príjem tekutín do pravidelných intervalov, čiže celých 24 hodín piť priebežne.
Čo a ako hasí smäd ?
Sladké limonády a husté džúsy nie sú najvhodnejšie, pretože bývajú koncentrované a značne kalorické.
Vitamíny
Dnes je možné dostať vitamíny rozpustné vo vode. Je mylná predstava, že čím viac budeme užívať vitamíny, tým budeme zdravší. Napríklad dlhodobý prebytok vitamínu C môže spôsobiť vznik močových kameňov.
Iónové nápoje
Sú vhodné pri výraznom potení. Keď pri náročnom výkone pijete čistú vodu, dostanete kŕče. Dôvodom je strata iónov. Preiónovanie nehrozí, všetko zvyšné sa vylúči v moči.
Tonik
Obsahuje chinínovú zložku, nebezpečnú pre deti a tehotné ženy. V ostatných prípadoch neuškodí. Je vhodné ho riediť s menej iónovými nápojmi, najlepšie s čistou vodou.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist