Ako schudnúť Vyhnite sa hrozbe JOJO EFEKTU pri nevhodnej diéte na chudnutie.

30.04.2014 13:25

Po drastických diétach nastupuje preslávený JOJO EFEKT. Jojo efekt je známy takmer všetkým, ktorí svoje chudnutie zasvätili diétam alebo krátkodobému hladovaniu za účelom zhodiť pár kíl. Skúsenosť ich naučila, že pár dní na uškrtenej strave spočiatku ukáže na váhe o pár čísel menej. Po nastolení tak drastickej redukčnej diéty sa naozaj začne váha hýbať správnym smerom, ale to trvá len niekoľko dní. Potom sa zrazu úbytok hmotnosti začne spomaľovať. Telo rýchlo zistí, že nastala reštrikcia potravy, prepína sa do maximálne úsporného režimu. Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Je to obranný reflex na prežitie.

Opakovaním takýchto postupov vám hrozia nielen estetické dôsledky nesprávnej životosprávy, ale aj tie zdravotné.
Na začiatku diéty sa telo spolu s tukom zbavuje glykogénu a vody, čo má za dôsledok stratu troch až piatich kilogramov telesnej hmotnosti, potom sa ale úbytok zastaví. Po takomto výsledku sa zvykne človek vrátiť k svojim pôvodným stravovacím návykom, či už pre nedostatok trpezlivosti alebo pre fyzickú vyčerpanosť. Prísun energie sa teda zvýši, vrátia sa glykogénové zásoby a do buniek späť stratená voda a človek sa dostáva na pôvodnú hmotnosť.

Po období hladovania si telo bude vytvárať zásoby na horšie časy, náhodou by sa mu opäť nedostalo dostatočného množstva výživy, preto ak sa po hladovke nerozhodne prejsť na zdravú a vyváženú stravu, v organizme sa bude ukladať takmer čistý tuk.

V konečnom dôsledku váha síce ukazuje rovnakú hmotnosť, ale telesné proporcie nenaznačujú, že sa niečo zlepšilo, skôr naopak. Pokiaľ nevytvárate svaly a zotrvávate na tej istej hmotnosti.

Svalovú hmotu nahrádza takmer dvakrát toľko tuku, ktorý je hmotnostne ľahší. Čo je, samozrejme, neželaný efekt, nakoľko vám nejde o to, koľko ukazuje ručička váhy, ale o to, ako budete vaše telo vyzerať.
V prvom rade ale takýmto chudnutím a vôbec životným štýlom trpí váš metabolizmus. Zvyšuje sa riziko vzniku cukrovky 2. typu, porúch lipidového metabolizmu - nárast krvných tukov, pokles hladiny ochranného HDL cholesterolu, nárast krvného tlaku a celkové riziko srdcovo-cievnych ochorení. Nezabúdajte ani na „skrytý“ tuk, ukladajúci sa okolo vnútorných orgánov.
Pri opakovaných pokusoch o schudnutie si telo vycvičené na jojo efekt dokáže vytvoriť také mechanizmy, ktoré šetria energiu a premieňajú kalórie do tukových zásob omnoho efektívnejšie, preto sa mnohým zdá, že priberajú aj zo vzduchu a o to viac námahy musia neskôr vynaložiť na to, aby sa tukových zásob zbavili.

Čiže skôr, ako si privodíte čoraz ťažšie podmienky na chudnutie, premyslite si, či nebude pre vás výhodnejšie pridať na telesnej aktivite a začať sa stravovať svedomito, aby vaša strava obsahovala všetko, čo obsahovať má, v primeranom množstve. Musíte dať do poriadku svoj organizmus zničený nesprávnym stravovaním a drastickými, obmedzujúcimi diétami. Musíte ho doslova zrekonštruovať.

Ako sa dokážete vyhnúť jojo-efektu pri chudnutí. Chudnite s rozumom, pomaly, do diétneho režimu zaraďte hlavne šport a upravte si jedálny lístok. Snažte sa jesť hlavne veľa ovocia, zeleniny, bieleho mäsa, rýb, menej sladkostí, smotanových a zahustených jedál. Nikdy sa nedávajte na hladovku, pretože dosiahnete jediné - váš metabolizmus sa ešte viac spomalí. Diétny plán si nastavte tak, aby ste ho nikdy nemuseli ukončiť.
Pri zdravom chudnutí sa nedá podvádzať a treba postupovať podľa pravidiel, ktoré si určuje samé telo, nie naša pohodlnosť či nedočkavosť. Nielenže je nerozumné chudnutie neefektívne z estetického hľadiska, z toho zdravotného je navyše aj nebezpečné.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist