Ako schudnúť Využite výhody MLIEKA a MLIEČNYCH VÝROBKOV pri CHUDNUTÍ.

03.05.2014 10:35

Bielkoviny z mlieka a mliečnych výrobkov majú dlhodobú sýtiacu schopnosť, zasýtia vás na dlhšiu dobu bez nadbytočných kalórií.

Bielkoviny by mali tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu (v bežnej strave ľudí s nadváhou sa ich množstvo zvyčajne pohybuje do 15 percent).

Zaradenie dostatočného množstva bielkovín do diéty na chudnutie je nevyhnutné.

Bielkoviny z mlieka obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných zdrojov, zo svalstva.

Pravidelná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov v strave pri chudnutí vám pomôže schudnúť a vedie k úbytku telesného tuku.

Bielkoviny v mlieku podporujú spaľovanie tukov a zlepšujú efekt chudnutia.

Mlieko je bohatým zdrojom: vápnika, sodíka, horčíka, draslíka, kazeínu, solí.  

Pri chudnutí by ste mali konzumovať len nízkotučné, maximálne polotučné mliečne produkty. Plnotučné mlieko má viac tuku a tým pádom aj viac kalórii.

Syry sú zdrojom živočíšnych bielkovín, živočíšnych tukov, vitamínov, minerálnych látok, hlavne vápnika. Vďaka veľkému množstvu zinku posilňujú aj imunitu.

Vlastnosti mlieka a výhody jeho pitia pri chudnutí.

§         Mlieko obsahuje veľa živín a bielkovín a preto ho môžete mlieko pri chudnutí piť.

§         Obsahuje vitamíny A, D, E a C a aj vitamíny B1, B2, B6 a B12

§         Tuk v mlieku nám pomáha vstrebávať vitamíny a dôležité látky do tela.

§         Kaloricky nenáročnou diétou obsahujúcou aj mliečne výrobky môžete nielen schudnúť, ale i vybudovanú svalovú hmotu udržať si udržať alebo ju získať.

§         Tým, že mliekom telu doplníme všetky živiny ktoré potrebuje, tak bude správne pracovať, zrýchlime metabolizmus, zlepšíme trávenie a preto budete chudnúť.

§         Ak vypijete za deň 2 poháre mlieka (0,5litra), prijmete cca 15 gramov bielkovín a 160 kcal (nízkotučné mlieko), 235 kcal (polotučné mlieko)

Vlastnosti syrov a výhody ich konzumácie pri chudnutí.

§         Syry sú chutné ako hlavné jedlo, ako príloha aj ako prísada do jedla.

§         Výhodou syrov je ich ľahká stráviteľnosť a takisto aj sýtosť. Vďaka nízkemu glykemickému indexu totiž hladina krvi stúpa veľmi pomaly a vás len tak neprepadne náhly hlad. A ešte jedno veľké plus. Telo nepremieňa syr iba na kalórie. Približne pätinu využíva na produkciu tepla.

§         Mali by ste si však vyberať len niektoré druhy, inak narazíte na jeho veľké mínus, a tým je vysoké percento tukov. Najmä pri snahe schudnúť vám môže obsah tukov v syre poriadne nabúrať vhodný jedálniček.

§         Obmedziť by ste mali tavené syry. Rozpúšťajú sa pri vysokej teplote, čo ich oberá o potrebné vitamíny a minerály. Naopak pridávajú sa do nich taviace soli, fosfát sodný a kvôli príchuti aj nejaké tie éčka.  

§         Ďalšími syrmi, ktoré by ste mali obmedziť sú syry s viac ako 40 percentným obsahom tuku. Ide o goudu, ementál, bryndzu, plesňové syry, rokfort a podobne. V obchodoch nájdete ich light varianty, ktoré sú menej tučné, ale určite ich dokážete nahradiť aj inými, pre diétu vhodnejšími druhmi.

§         Používajte syry s obsahom tuku do 30 percent a o svoju postavu a chudnutie sa obávať nemusíte. Doprajte si druhy ako cottage, camembert, eidam alebo gervais a v rozumných dávkach ich môžete jesť v ktoromkoľvek dennom jedle.

§         Ak chcete schudnúť, najvhodnejšia porcia je 50 gramov tvrdého syra denne. Ak si chcete váhu iba udržiavať, množstvo chutného syra si môžete primerane zvýšiť. Na raňajky môžete takýto syr skombinovať s celozrnným pečivom, v hlavnom jedle môže byť zase zapečený so zeleninou alebo s chudým mäsom.

Vlastnosti jogurtov a výhody ich konzumácie pri chudnutí.

§         Priaznivý účinok jogurtov na ľudský organizmus sa nedá poprieť.

§         Jogurty obsahujú okrem živých jogurtových kultúr aj minerálne látky a stopové prvky (draslík, horčík, železo, jód, zinok a selén), ktoré sú pre správne fungovanie organizmu nevyhnutné.

§         Jogurt má vysokú nutričnú a dietetickú hodnotu práve pre jeho komplexné zloženie, pre ľahko stráviteľnú formu vápnikovo-bielkovinového komplexu.

§         Jeden jogurt má v priemere okolo 200 kcal. Tieto hodnoty sú všeobecné, presné hodnoty sú uvedené na obale každého jogurtu. Jeho kalorickú hodnotu ovplyvňuje aj to, či je to jogurt ovocný a pod. Najmenšiu kalorickú hodnotu majú biele jogurty.

§         Živé organizmy, ktoré sú v jogurte obsiahnuté, sú schopné usídliť sa v črevách človeka a pôsobiť tak proti hnilobným procesom, zlepšiť trávenie, ako i zamedziť tvorbe toxínov.

§         Jogurty zasýtia a pritom nepreťažujú tráviace orgány . Biely jogurt je aj veľmi vhodným doplnkom a ochucovadlom rôznych zeleninových šalátov. Nahrádza v nich majonézu alebo tatarskú omáčku, ktoré sú na rozdiel od jogurtu vysoko kalorické a takýto šalát vlastne stráca nízkokalorický efekt a mení sa na vysoko kalorické jedlo.

§         Ovocné jogurty sú zasa vynikajúcim doplnkom ovocných šalátov.

§         V obchodoch je k dispozícií široká škála jogurtov – nízkotučné, biele, ovocné, jogurty s netradičnou chuťou, jogurty Probio, jogurtové dezerty a k tomu i kyslomliečne nápoje.  

§         Ideálne by bolo, keby ste konzumovali len biele nesladené jogurty,  a to s kúskom čerstvého ovocia. Prirodzene, človek nemá stále chuť jesť tieto najdiétnejšie jogurty, preto pri výbere sladeného jogurtu si vyberajte tie, ktoré sú dochutené umelými sladidlami.  

Vlastnosti tofu a výhody jeho konzumácie pri chudnutí.

§         Syr tofu vďaka vysokej výživovej hodnote má aj prívlastok sójové mäso.

§         Obsahuje veľmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horčík či železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavať hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe.

§         Tofu obsahuje iba málo tukov a sacharidov, no o to viac prospešných bielkovín. Nech už ho pripravíte akokoľvek, zaradením tofu do stravy preventívne chránite telo pred množstvom ochorení a upevňujete si svoje zdravie.

§         Tofu si môžete kúpiť v mnohých formách. Ako údené i neúdené, naprírodno, ochutené, pokrájané na kocky, plátky i v celku. Pevné tofu sa odporúča na marinovanie v omáčkach, môžete ho opekať, nakladať, grilovať, variť či rozdrobené pridávať do zdravých šalátov. Mäkké sa zas vynikajúco hodí do zálievok, dresingov, nátierok a možno budete prekvapení, no aj do zmrzlín a zákuskov. Ak chcete, aby tofu zmäklo, jednoducho ho nechajte 10 minút povariť v hrnci s vriacou vodou. Tofu vie v okamihu nasať chuť i arómu akejkoľvek pridanej prísady a vždy vás tak prekvapí novou chuťou.

Vlastnosti kefíru a výhody jeho pitia pri chudnutí.  

Ak pijete kefír každý deň, stačí aj jeden pohár denne. Kefír má neuveriteľne pozitívne účinky na zdravie človeka.  
Účinky kefíru na ľudský organizmus:

• Pozitívny vplyv na imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť organizmu
• Zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a pri úrazoch súvisiacich napríklad so zlomeninami končatín, urýchľuje ich zahojenie
• Reguluje krvný tlak, krvný tlak a úspešne napomáha k vyliečeniu cukrovky
• Lieči a zlepšuje ochorenia pľúc, zápalov priedušiek či tuberkulózy
• Je účinným bojovníkom proti astme, alergiám a veľkým bolestiam hlavy či už diagnózy migrény
• Má priaznivý účinok na srdce, prietok krvi v obehovom systéme
• Hojí rôzne ekzémy takmer po celom tele a lieči akékoľvek kožné problémy na pleti
• Dokáže napomôcť pri ochoreniach obličiek, močovej sústavy a pôsobí ako prevencia prostaty aj ako účinná liečba
• Znižuje hladinu cholesterolu, znižuje výskyt osteoporózy a reumatizmu
• Podporuje produkciu enzýmov a lieči všetky vnútorné aj vonkajšie zápaly v celom organizme
• Zlepšuje činnosť pečene, žlčníka a upravuje ich činnosť a produkciu žlče
• Zlepšuje tráviacu činnosť, lieči hnačku, výtoky a obnovuje rovnováhu črevnej flóry a žalúdočných kyselín, lieči žalúdočné vredy
• Vyrába vlastné protirakovinové zložky, predchádza metastázam a vedie k ich vyliečeniu
• Je ideálnou náhradou mlieka v prípade alergických reakcií na mlieko
• Spomaľuje proces stárnutia, vyhladzuje a zlepšuje pleť a vlasy
• Znižuje depresie, zvyšuje energiu a pocit spokojnosti
• Zároveň vyrába všetky potrebné vitamíny a organizmu prospešné baktérie potrebné pre každodenný život
Kalorické a výživové hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov.

MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY

 kalórie

bielkoviny

tuky

Sacha

ridy

0,1 l mlieka (0,5 % tuku)

38

3

0,5

5

2 PL kyslej smotany
(10 % tuku)

24

1

3

1

1 porcia šľahačky
(30 % tuku), 30g

91

1

9

1

150g jogurtu

107

7

6

7

150g ovocného jogurtu

143

4

5

21

100g eidam (45 %)

406

27

25

3

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist