Ako schudnúť VÝŽIVNÝ OBED je tou správnou zbraňou proti nadváhe.

12.11.2014 06:02

Dôležité je začať deň zdravými raňajkami. Raňajkami sa však Vaša snaha o chudnutie a zmenu stravovania nesmie skončiť. Musíte zmeniť aj Váš prístup k obedu.

Ideálne je pri chudnutí zjesť päť menších jedál denne – celozrnné raňajky, ovocnú či jogurtovú desiatu, výdatný ale zdravý obed, zeleninový olovrant s bielkovinami a ľahkú zdravú večeru.

Podľa zásad zdravého stravovania  by obed mal byť pre každého povinnosťou a večera liečbou.

V každodennom zhone býva často práve obed podružnou záležitosťou. Ľudia s nadváhou pre nedostatok času často obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením, takže jedlo im potom ostáva dlho ležať v žalúdku ťažké ako olovo, čo dlhodobo škodí vašej postave, priberáte.

Obed ako hlavné jedlo dňa je dobré začať polievkou alebo zeleninovým šalátom. Zaplnia vám polovicu obsahu žalúdka, čím zostane menej miesta na hlavný chod.

Kto chce schudnúť, mal by sa vyhýbať polievkam so zápražkou a dať si radšej čistý zeleninový alebo mäsový vývar.

Naučte sa za žiadnych okolností nevynechávať obed a nahrádzať ho zobkaním niečoho drobného, ale zato poriadne kalorického. Je pravdou, že na krátky čas tým žalúdok oklamete, ale zároveň sa postaráte o zbytočne vysoký príjem kalórií a hlad si vás za nejaký čas tak či tak nájde.

Chybným, ale zato zaužívaným spôsobom je obed doslovne zhltnúť v behu. Stane sa to, že žalúdok je z takto zjedeného jedla v šoku a nevie si s ním dať rady, teda stráviť ho. A vy máte preto obvykle pocit veľkej ťažoby a tým pádom pokles nálady, energie a pracovného nasadenia. Nehovoriac o dlhodobom poškodzovaní vášho zdravia a postavy.

Základom každého diétneho obedňajšieho jedla je zelenina – čerstvá aj varená. Šaláty z nej nepokazte kalorickými dressingami alebo omáčkami, ale namiesto nich si namiešajte zdravšie varianty – nízkotučný jogurt ochuťte jednou kávovou lyžičkou kremžskej horčice alebo si na šalát dajte zopár kvapiek olivového oleja v kombinácii so šalátovými bylinkami.

Koľko času venovať obedu.
Zákon stanovuje nedostatočný čas na obednú prestávku v trvaní len 30 minút. Je to čas, ktorý nevyhovuje zdravej norme na strávenie hlavného jedla dňa. Zdravá norma je minimálne 45 minút, kým si telo na jedlo zvykne a začne ho spracovávať. 

Trojchodový obed nie je náhradou za vynechané raňajky.
Ak sa radíte k tým, čo vynechajú raňajky, celé doobedie žijú na kávach a potom vyhladovaní bežia do jedálne a tam doslova zhltnú prvé čo im príde pod ruku, zrejme nebývate schopní poobede podávať vysoké pracovné výkony. Váš žalúdok je totiž z jednorázovej trojchodovej dávky jedla preťažený.

Obed mimo pracoviska
Väčšina odborníkov považuje pauzu na obed mimo pracoviska za pozitívny prínos k celkovej duševnej a telesnej pohode zamestnancov. Vďaka tomuto faktu má pracovná prestávka na obed veľký vplyv na dobrú atmosféru v pracovnom kolektíve.

Obed pomáha predchádzať večernému hladu.

Obed  je rozhodujúcim zdrojom živín i energie pre potreby každého jedinca. Nevynechávajte ho, telo sa Vám odplatí hladom, neskorším prejedaním sa i zhoršovaním metabolizmu. Mali by ste mu venovať dostatok času, pretože to prospeje vášmu pracovnému výkonu i postave.

Nezdravé a rýchle obedy nie sú vhodným riešením.
Aj vy máte obed v práci, rýchlo ho zhltnete a súčasne sa venujete pracovným povinnostiam? Podporujete tak vznik svojej nadváhy, čo má za následok radu chorôb od zmeny krvného tlaku, vzniku cukrovky či ochorenia srdca.

Aby ste sa nemuseli báť v práci o zdravie, k tomu poslúži dobrá a pravidelná výživa organizmu. Ak máte v žalúdku to, čo telo potrebuje, narastá aj vaša produktivita práce. Snažte sa zabezpečiť, aby ste mali prístup k výživnej a dostupnej strave, ako aj k adekvátnej prestávke na občerstvenie a primeraným podmienkam pri stravovaní.

Pravidelné obedy sú nevyhnutnosťou chudnutia.
Iba po dobrom a výživnom jedle sa u vás prejaví psychická pohoda, predíde tak vzniku stresu a nervozity. Nezabudnite, že obed tvorí 40 percent denného príjmu energie. Vynechaním poludňajšieho jedla si zvýšite únavu a poklesne váš výkon.

Aký vplyv má vynechanie obeda na vašu postavu a popoludňajšie stravovanie.

§         Vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,

§         hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň,

§         organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to,

§         ste malátny, unavený, dostávate veľký hlad,

§         vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami  (sladkosti, hamburgeri, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), proste skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,

§         Váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do Vašich podkožných tukových buniek,

§         priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa Vás zjete málo a kilá pribúdajú,

§         na Vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,

§         opäť dostávate hlad a prejedáte sa,

§         takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskoro večerným alebo i nočným prejedaním sa.

§         Neustále priberáte alebo máte problémy s Vašou váhou.

§         Príčinou tohto procesu je, že neobedujete alebo Váš obed je nevhodný.

§         Samozrejme u každej osoby je to individuálne a ovplyvňuje to viacero faktorov.

Potravinový pomocníci pri chudnutí.

Snažte sa zaradiť do svojho stravovacie režimu nasledovné potraviny:

  • ·        Polievka: Veľmi dobre uspokojí hlad, pretože váš mozog ju vníma ako náplň do žalúdka.
  • ·        Voda: Nemá žiadne kalórie, takže je to skvelý spôsob, ako vyplniť žalúdok.
  • ·        Vajcia: Sú plné bielkovín, takže vám pomôžu cítiť sa plnší a najedený dlhšie.
  • ·        Zelený čaj: Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú zrýchliť metabolizmus a spaľovanie tukov.
  • ·        Šalát: Riadi príjem kalórií, takže jedlo by ste mali začať veľkým šalátom (ale nie s kalorickou zálievkou).
  • ·        Hrušky: Pektínová vláknina v hruškách vám pomôže cítiť sa plnší a najedený.
  • ·        Cibuľa: šálka nakrájanej cibule obsahuje len 60 kalórií a zároveň vás chráni proti širokej škále ochorení, vrátane rakoviny.
  • ·        Olivový olej: Ten vám pomôže spáliť kalórie.
  • ·        Jablká: vláknina v jablkách vám pomôže cítiť sa plný, takže budete jesť menej.
  • ·        Odstredené mliečne výrobky: Kombinácia vápnika, vitamínu D a nízkeho obsahu tuku v odtučnenom mlieku a nízkotučnom jogurte môže pomôcť pri chudnutí a tiež pri budovaní a udržiavaní svalovej hmoty.
  • ·        Škorica: Má moc pomôcť vášmu telu metabolizovať cukor.
  • ·        Ocot: Kyselina octová v octe môže spomaliť prechod potravy zo žalúdka do tenkého čreva, takže vaše bruško zostáva plné dlhšie.
  • ·        Orechy: Konzumáciou orechov spálite viac kalórií, dokonca aj pri relaxácii.
  • ·        Štipľavá paprika: Kúzelnou zložkou je kapsaicín, ktorý pomáha potlačiť chuť do jedla.
  • ·        Tabuľka čokolády: Aby ste sa vyhli maškrteniu, je dôležité dopriať si raz za čas kúsok kvalitnej čokolády.
  • ·        Melón: Je plný antioxidantov, ako sú vitamíny A a C a obsahuje množstvo vody, ktorá naplní váš žalúdok.

Nemyslite si, že len konzumácia týchto potravín natrvalo zmení vašu postavu. Je potrebné, aby ste zmenili svoje stravovanie nie jednorázovo na týždeň, či mesiac, ale by ste túto zmenu aplikovali natrvalo.  Strava obsahujúca vyššie uvedené potraviny vám síce pomôže schudnúť, ale pri zmene svojho životného štýlu nezabúdajte ani na cvičenie. Vedecké štúdie preukázali, že príjem kalórií nie je nevyhnutne vyšší u obéznych než u normálnych ľudí. Je to energetický výdaj, ktorý je u tých, ktorí trpia nadváhou, často podstatne nižší. Takže sa uistite, že váš plán znižovania hmotnosti kladie rovnaký význam cvičeniu.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist