Ako schudnúť ZELENINA je chutné potešenie na CHUDNUTIE.
Konzumácia surovej zeleniny je vynikajúci, chutný a zároveň zdravý spôsob ako schudnúť.
Je dobré, keď zjete pol kilogramu surovej zeleniny za deň. Ak musíte variť zeleninu, varte ju skôr v pare, zachovajú sa tak živiny a vitamíny a radšej ju nevyprážajte.
Doporučená denná dávka zeleniny pri chudnutí je 3 až 5 porcií denne; ovocia 2 – 4 porcie. Jedna porcia : zelenina = šálka čerstvej zeleniny, pol šálky varenej zeleniny, 3 šálky zeleninovej šťavy (skvelá občasná náhrada vody, ale v zriedení 1:1), jedna paradajka, väčšia paprika, ovocie - jedno jablko, hruška, banán, celá šálka ríbezlí alebo iného drobného ovocia.
Obmedzte konzumáciu zeleniny obsahujúcej veľa škrobu (zemiaky a repa). Tie majú totiž vysokú koncentráciu sacharidov a mali by sa jesť oddelene od bielkovín a v malom množstve. Je lepšie ich konzumovať v niekoľkých porciách týždenne, ale skúste ich jesť v priebehu dňa v skorších hodinách, aby malo vaše zažívacie ústrojenstvo čas rozložiť ich ešte pred spaním.
Zelenina obsahuje veľké množstvo výživných látok, vitamínov a minerálov a malý obsah nasýtených tukov a cukrov. To je presne to, čo potrebujete jesť, keď sa pokúšate schudnúť.
Neexistuje žiadne obmedzenie množstva zelenej listovej zeleniny pri chudnutí, môžete ju konzumovať každý deň. Ostatná zelenina, ako mrkva, karfiol, ružičkový kel a brokolica sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a výživných látok. Ak budete ku každému jedlu jesť zeleninu, postačí vám z neho oveľa menšia porcia a po jedle budete mať dlho pocit úplného nasýtenia. Stačí pre jedlom trocha mrkvy, šalátu, či kaleráb a máte pokoj s prázdnym a škŕkajúcim žalúdkom.
Podmienkou zdravej výživy je aj príjem zásaditých potravín. Čím je ich obsah vyšší, tým je aj liečivý a detoxikačný účinok vyšší. Medzi ne patria najmä surové zrelé ovocie, šaláty, na pare upravená zelenina.
Zelenina je na chudnutie výbornou potravinou. Keď chcete zdravo schudnúť, tak určite zaraďte do svojho jedálneho lístka na chudnutie zeleninu. Zeleninu však nemusíte jesť celý deň, najlepšie sa ju naučíte konzumovať tak, že ku každému jedlu si pridáte zeleninovú oblohu, alebo len kúsok zeleniny.
Prečo je zelenina tak dôležitá, keď chcete konečne schudnúť.
§ Zelenina obsahuje vlákninu, ktorá vám pomôže spaľovať vaše podkožné tuky.
§ Zeleninu si dajte pred obedom, zasýti vás, zjete menšiu porciu obedňajšieho jedla.
§ Chudnutie však nie je len zostavenie jedálneho lístka zo zeleniny, je dôležité doplniť do stravy bielkoviny a väčšinou aj sacharidy.
§ S dostatkom zeleniny v strave si zlepšíte metabolizmus. Zelenina sa však vyznačuje aj tým, že až na výnimky neobsahuje takmer žiadne bielkoviny.
§ Pokiaľ chcete schudnúť a začnete jesť najmä zeleninu, dôjde k tomu, že telo si začne odoberať bielkoviny zo svalov, čo bude mať za následok, že po schudnutí nastane jojo efekt.
§ Pokiaľ pri chudnutí stratíte veľa svalov, vaše telo bude spaľovať menej skonzumovanej energie.
§ Na aké druhy zeleniny by ste sa mali zamerať? Najdôležitejším kritériom je miera vlákniny v zelenine, ktorá spomaľuje trávenie, preto jedlo zostáva v žalúdku dlhšie a pocit sýtosti nám dlhšie vydrží. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zasýtia viac. To znamená, že môžeme jesť energeticky menej náročné jedlo a pritom sa cítiť dostatočne sýti.
§ Vláknina zabraňuje príliš veľkým výkyvom krvného cukru, lebo spomaľuje jeho vstrebávanie do krvi. Vďaka tomu netrpíme nárazovým hladom ani únavou.
§ Výhodou zeleniny je aj nenáročná a lacná príprava receptov so zeleninou.
§ Ak chcete schudnúť, potom sa zelenina musí stať dôležitou súčasťou vášho denného jedálneho lístka. Čím viac zeleniny jete, tým rýchlejšie a viac prebytočných kíl stratíte. Musíte si však uvedomiť, že nie z jedného týždňa na druhy, ale za určité obdobie.
§ Nielen pri chudnutí je vhodné jesť zeleninu aspoň 2-3 krát denne. Dajte si napríklad 1 kúsok ku raňajkám, k obedu si dajte zeleninovú prílohu, a napríklad na večeru si urobte zeleninový šalát s kuracím mäsom. Zeleninu môžete jesť aj na olovrant a desiatu.
Zeleninu delíme na škrobovú a neškrobovú. Rozdiel je v kalóriách, glykemickom indexe a v tom ako vás zasýti.
Škrobová zelenina. Obsahuje aj škroby, resp. sacharidy – čiže je kalorická. Má vyšší glykemický index ako neškrobová zelenina. Patria sem napríklad zemiaky, kukurica, hrach. Preto ak chcete schudnúť, škrobovú zeleninu kľudne jedzte, ale s mierou.
Neškrobová zelenina. Patrí sem takmer všetka ostatná zelenina – paradajky, paprika, uhorky, karfiol, šalát, cibuľa,…Neškrobová zelenina má minimum kalórií, čiže môžeme povedať, že pri chudnutí nemusíte obmedzovať konzumáciu tejto zeleniny.
Koľko vlákniny, energie a základných živín obsahujú jednotlivé druhy zeleniny.
ZELENINA, STRUKOVINY, HUBY |
|||||||
Potravina - 100 g, 1kcal=4,2kJ |
Energie |
Bielk. |
Tuky |
Sach. |
Glykemický index |
Cholest. |
Vláknina |
Zelenina - 100 g |
|||||||
Artičoky |
170 |
2,4 |
0,1 |
2,6 |
nízky (pod 30) |
0 |
10,8 |
Zemiaky skoré |
300 |
1,7 |
0,2 |
16,6 |
stredný (30-70) |
0 |
1,3 |
Zemiaky zimné |
330 |
1,8 |
0,3 |
18,2 |
stredný (30-70) |
0 |
1,6 |
Brokolica, kaleráb |
140 |
4,4 |
0,9 |
2,9 |
nízky (pod 30) |
0 |
2,8 |
Brukev |
130 |
2,1 |
0,2 |
5,8 |
nízky (pod 30) |
0 |
2,2 |
Zeler buľva |
210 |
1,7 |
0,3 |
9,9 |
nízky (pod 30) |
0 |
3,7 |
Zeler - repíkatý |
140 |
1,3 |
0,2 |
3,7 |
nízky (pod 30) |
0 |
2,4 |
Cibuľa |
200 |
1,7 |
0,3 |
9,6 |
stredný (30-70) |
0 |
1,4 |
Cibuľa - skorá |
140 |
2 |
0,2 |
5,8 |
stredný (30-70) |
0 |
1,3 |
Cuketa |
80 |
1,6 |
0,4 |
2,1 |
nízky (pod 30) |
0 |
0,9 |
Čakanka šalátová |
90 |
1,5 |
0,1 |
4 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,4 |
Čierny koreň |
260 |
1,4 |
0,4 |
13,3 |
nízky (pod 30) |
0 |
5,3 |
Červená repa |
200 |
1,8 |
0,1 |
10,6 |
stredný (30-70) |
0 |
2,3 |
Cesnak |
450 |
6,6 |
0,2 |
26,9 |
stredný (30-70) |
0 |
0,9 |
Fazuľky |
160 |
2,3 |
0,3 |
7,1 |
nízky (pod 30) |
0 |
3 |
Fenikel |
110 |
2,4 |
0,3 |
6,1 |
nízky (pod 30) |
0 |
3,3 |
Hrášok |
320 |
6,5 |
0,5 |
13,3 |
stredný (30-70) |
0 |
5,2 |
Špargľa |
90 |
2,2 |
0,2 |
3,5 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,8 |
Kel hlávkový |
180 |
3,1 |
0,5 |
6,7 |
nízky (pod 30) |
0 |
3,1 |
Kel kučeravý |
140 |
4,3 |
0,9 |
2,1 |
nízky (pod 30) |
0 |
3,3 |
Kel ružičkový |
210 |
5,2 |
0,6 |
7,6 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,6 |
Kôpor |
160 |
2,4 |
0,2 |
7,8 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,6 |
Chren |
440 |
3,9 |
0,5 |
22,4 |
nízky (pod 30) |
0 |
6,2 |
Kukurica cukrová |
440 |
3,5 |
2,2 |
18,8 |
stredný (30-70) |
0 |
0,5 |
Karfiol |
120 |
2,4 |
0,3 |
4,4 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,8 |
Ľulok |
160 |
1,3 |
0,3 |
8,2 |
nízky (pod 30) |
0 |
2,3 |
Mangold listy |
60 |
2,1 |
0,3 |
2,8 |
nízky (pod 30) |
0 |
2 |
Melón červený |
110 |
0,6 |
0,2 |
5 |
stredný (30-70) |
0 |
0,3 |
Melón žltý |
120 |
0,5 |
0,1 |
6,5 |
stredný (30-70) |
0 |
0,9 |
Mrkva |
190 |
1,4 |
0,3 |
9,7 |
stredný (30-70) |
0 |
3 |
Uhorka nakladačka |
50 |
1 |
0,2 |
1,8 |
nízky (pod 30) |
0 |
1 |
Uhorka šalátová |
70 |
0,7 |
0,2 |
2,6 |
nízky (pod 30) |
0 |
0,9 |
Paprika červená |
120 |
1,2 |
0,5 |
5,2 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,6 |
Paprika zelená |
70 |
0,8 |
0,3 |
2,6 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,9 |
Patizóny |
210 |
2,3 |
0,3 |
10,2 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Pažítka |
210 |
3,3 |
0,7 |
8,1 |
nízky (pod 30) |
0 |
2 |
Pekingská kapusta |
50 |
1,1 |
0,3 |
1 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,6 |
Petržlen koreň |
260 |
2,9 |
0,6 |
12,2 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,8 |
Petržlen vnať |
240 |
3,7 |
1 |
9 |
nízky (pod 30) |
0 |
5 |
Polníček |
70 |
1,8 |
0,4 |
1,4 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,5 |
Pór |
190 |
2,5 |
0,3 |
8,6 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,5 |
Paradajky |
100 |
1,1 |
0,3 |
4,6 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,5 |
Reveň |
80 |
1,3 |
0,1 |
3,6 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,4 |
Reďkovka |
90 |
1,5 |
0,1 |
5 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,1 |
Redkvičky |
80 |
1,1 |
0,1 |
3,7 |
nízky (pod 30) |
0 |
1 |
Žeruška hriadková |
60 |
1,6 |
0,6 |
0,4 |
nízky (pod 30) |
0 |
3,3 |
Šalát hlávkový |
80 |
1,5 |
0,3 |
2,7 |
nízky (pod 30) |
0 |
0,9 |
Šalát ľadový |
50 |
0,7 |
0,3 |
1,9 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,2 |
Šalát rímsky |
70 |
1 |
0,6 |
1,7 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,2 |
Sójové výhonky |
210 |
5,5 |
1 |
4,7 |
nízky (pod 30) |
0 |
2,6 |
Špenát |
140 |
3,4 |
0,6 |
4,1 |
nízky (pod 30) |
0 |
2,1 |
Topinambury |
330 |
1,9 |
0,2 |
17 |
nízky (pod 30) |
0 |
3,5 |
Tekvica veľkoplodá |
170 |
0,8 |
0,1 |
9 |
stredný (30-70) |
0 |
2,3 |
Výhonky vojtešky (alfalfa) |
100 |
4 |
0,7 |
0,4 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,6 |
Kapusta biela hlávková |
120 |
1,5 |
0,2 |
4,5 |
nízky (pod 30) |
0 |
2,7 |
Kapusta červená hlávková |
130 |
1,6 |
0,3 |
6,1 |
nízky (pod 30) |
0 |
3,1 |
Strukoviny nevarené - 100 g
|
|||||||
Šošovica |
1440 |
26,9 |
1,2 |
59,2 |
nízky (pod 30) |
0 |
10,6 |
Fazuľa |
1400 |
23,5 |
1,6 |
59,8 |
nízky (pod 30) |
0 |
17 |
Hrach |
1420 |
23,7 |
1,4 |
61,5 |
nízky (pod 30) |
0 |
16,6 |
Sója |
1860 |
43,8 |
23 |
16,3 |
nízky (pod 30) |
0 |
21 |
Konzervovaná zelenina a strukoviny - 100 g
|
|||||||
Biela fazuľa v paradajkovej omáčke |
370 |
5,3 |
0,8 |
14,4 |
stredný (30-70) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Zeler s olejom |
380 |
1,1 |
5,1 |
10,4 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Červená repa |
140 |
0,9 |
0,3 |
7,8 |
stredný (30-70) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Fazuľové lusky |
100 |
1,1 |
0,9 |
5,3 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Hongkong šalát (Bonduelle) |
250 |
1,3 |
3,3 |
7,1 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Hrášok zelený |
270 |
4,8 |
0,3 |
11 |
stredný (30-70) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Chilli cesnak (Horlein) |
1830 |
3,6 |
40 |
17 |
stredný (30-70) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Kukurica (Bonduelle) |
500 |
3 |
1,5 |
22,9 |
stredný (30-70) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Makedonská zmes (Bonduelle) |
140 |
1,8 |
0,3 |
6 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Mrkvový šalát |
140 |
0,8 |
0,1 |
7,4 |
stredný (30-70) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Uhorky |
120 |
1 |
0,1 |
7 |
nízky (pod 30) |
0 |
0,5 |
Paradajková šťava |
80 |
0,8 |
0,1 |
4 |
stredný (30-70) |
0 |
0,6 |
Paradajkový pretlak |
430 |
2,4 |
0,5 |
23,3 |
stredný (30-70) |
0 |
0,9 |
Sójové klíčky (Bonduelle) |
60 |
1,5 |
0,1 |
1,75 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,6 |
Kapusta biela kysnutá |
80 |
0,7 |
0,2 |
3,9 |
nízky (pod 30) |
0 |
1,4 |
Kapusta červená sterilizovaná |
270 |
1,6 |
0,2 |
14,9 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Mrazená zelenina - 100 g
|
|||||||
Baby karotka |
90 |
0,5 |
0,2 |
4,2 |
stredný (30-70) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Brokolica |
100 |
2,9 |
0,8 |
1,2 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Lahôdková kukurica |
450 |
3,9 |
1,2 |
19,8 |
stredný (30-70) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Špenát Bonduelle |
110 |
2,6 |
0,6 |
2,5 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Zeleninová zmes (priemer) |
200 |
2,3 |
0,5 |
8,2 |
nízky (pod 30) |
0 |
hodnota nie je k dispozícii |
Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA
alebo hľadajte a skúšajte ďalšie diéty.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE,
konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)
Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám povieme,
AKO UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)