Ako schudnúť ZELENINA je chutné potešenie na CHUDNUTIE.

01.10.2014 06:05

Konzumácia surovej zeleniny je vynikajúci, chutný a zároveň zdravý spôsob ako schudnúť. 

Je dobré, keď zjete pol kilogramu surovej zeleniny za deň. Ak musíte variť zeleninu, varte ju skôr v pare, zachovajú sa tak živiny a vitamíny a radšej ju nevyprážajte.

Doporučená denná dávka zeleniny pri chudnutí je 3 až 5 porcií denne; ovocia  2 – 4 porcie. Jedna porcia : zelenina = šálka čerstvej zeleniny, pol šálky varenej zeleniny, 3 šálky zeleninovej šťavy (skvelá občasná náhrada vody, ale v zriedení 1:1), jedna paradajka, väčšia paprika, ovocie - jedno jablko, hruška, banán, celá šálka ríbezlí alebo iného drobného ovocia. 

Obmedzte konzumáciu zeleniny obsahujúcej veľa škrobu (zemiaky a repa). Tie majú totiž vysokú koncentráciu sacharidov a mali by sa jesť oddelene od bielkovín a v malom množstve. Je lepšie ich konzumovať v niekoľkých porciách týždenne, ale skúste ich jesť v priebehu dňa v skorších hodinách, aby malo vaše zažívacie ústrojenstvo čas rozložiť ich ešte pred spaním.

Zelenina obsahuje veľké množstvo výživných látok, vitamínov a minerálov a malý obsah nasýtených tukov a cukrov. To je presne to, čo potrebujete jesť, keď sa pokúšate schudnúť.

Neexistuje žiadne obmedzenie množstva zelenej listovej zeleniny pri chudnutí, môžete ju konzumovať každý deň. Ostatná zelenina, ako mrkva, karfiol, ružičkový kel a brokolica sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a výživných látok. Ak budete ku každému jedlu jesť zeleninu, postačí vám z neho oveľa menšia porcia a po jedle budete mať dlho pocit úplného nasýtenia. Stačí pre jedlom trocha mrkvy, šalátu, či kaleráb a máte pokoj s prázdnym a škŕkajúcim žalúdkom. 

Podmienkou zdravej výživy je aj príjem zásaditých potravín. Čím je ich obsah vyšší, tým je aj liečivý a detoxikačný účinok vyšší. Medzi ne patria najmä surové zrelé ovocie, šaláty, na pare upravená zelenina.

Zelenina je na chudnutie výbornou potravinou. Keď chcete zdravo schudnúť, tak určite zaraďte do svojho jedálneho lístka na chudnutie zeleninu. Zeleninu však nemusíte jesť celý deň, najlepšie sa ju naučíte konzumovať tak, že ku každému jedlu si pridáte  zeleninovú oblohu, alebo len kúsok zeleniny.

Prečo je zelenina tak dôležitá, keď chcete konečne schudnúť.

§         Zelenina obsahuje vlákninu, ktorá vám pomôže spaľovať vaše podkožné tuky.

§         Zeleninu si dajte pred obedom, zasýti vás, zjete menšiu porciu obedňajšieho jedla.

§         Chudnutie však nie je len zostavenie jedálneho lístka zo zeleniny, je dôležité doplniť do stravy bielkoviny a väčšinou aj sacharidy.

§         S dostatkom zeleniny v strave si zlepšíte metabolizmus. Zelenina sa však vyznačuje aj tým, že až na výnimky neobsahuje takmer žiadne bielkoviny.

§         Pokiaľ chcete schudnúť a začnete jesť najmä zeleninu, dôjde k tomu, že telo si začne odoberať bielkoviny zo svalov, čo bude mať za následok, že po schudnutí nastane jojo efekt.

§         Pokiaľ pri chudnutí stratíte veľa svalov, vaše telo bude spaľovať menej skonzumovanej energie.

§         Na aké druhy zeleniny by ste sa mali zamerať? Najdôležitejším kritériom je miera vlákniny v zelenine, ktorá spomaľuje trávenie, preto jedlo zostáva v žalúdku dlhšie a pocit sýtosti nám dlhšie vydrží. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zasýtia viac. To znamená, že môžeme jesť energeticky menej náročné jedlo a pritom sa cítiť dostatočne sýti.

§         Vláknina zabraňuje príliš veľkým výkyvom krvného cukru, lebo spomaľuje jeho vstrebávanie do krvi. Vďaka tomu netrpíme nárazovým hladom ani únavou.

§         Výhodou zeleniny je aj nenáročná a lacná príprava receptov so zeleninou.

§         Ak chcete schudnúť, potom sa zelenina musí stať dôležitou súčasťou vášho denného jedálneho lístka.  Čím viac zeleniny jete, tým rýchlejšie a viac prebytočných kíl stratíte. Musíte si však uvedomiť, že nie z jedného týždňa na druhy, ale za určité obdobie.

§         Nielen pri chudnutí je vhodné jesť zeleninu aspoň 2-3 krát denne. Dajte si napríklad 1 kúsok ku raňajkám, k obedu si dajte zeleninovú prílohu, a napríklad na večeru si urobte zeleninový šalát s kuracím mäsom. Zeleninu môžete jesť aj na olovrant a desiatu. 

Zeleninu delíme na škrobovú a neškrobovú. Rozdiel je v kalóriách, glykemickom indexe a v tom ako vás zasýti.

Škrobová zelenina.  Obsahuje aj škroby, resp. sacharidy – čiže je kalorická. Má vyšší glykemický index ako neškrobová zelenina. Patria sem napríklad zemiaky, kukurica, hrach.  Preto ak chcete schudnúť, škrobovú zeleninu kľudne jedzte, ale s mierou. 

Neškrobová zelenina.  Patrí sem takmer všetka ostatná zelenina – paradajky, paprika, uhorky, karfiol, šalát, cibuľa,…Neškrobová zelenina má minimum kalórií, čiže môžeme povedať, že pri chudnutí nemusíte obmedzovať konzumáciu tejto zeleniny.

Koľko vlákniny, energie a základných živín obsahujú jednotlivé druhy zeleniny. 

ZELENINA, STRUKOVINY, HUBY

Potravina - 100 g, 1kcal=4,2kJ

Energie
(kJ)

Bielk.
(g)

Tuky
(g)

Sach.
(g)

Glykemický index

Cholest.
(mg)

Vláknina
(g)

Zelenina - 100 g

Artičoky

170

2,4

0,1

2,6

nízky (pod 30)

0

10,8

Zemiaky skoré

300

1,7

0,2

16,6

stredný (30-70)

0

1,3

Zemiaky zimné

330

1,8

0,3

18,2

stredný (30-70)

0

1,6

Brokolica, kaleráb

140

4,4

0,9

2,9

nízky (pod 30)

0

2,8

Brukev

130

2,1

0,2

5,8

nízky (pod 30)

0

2,2

Zeler buľva

210

1,7

0,3

9,9

nízky (pod 30)

0

3,7

Zeler - repíkatý

140

1,3

0,2

3,7

nízky (pod 30)

0

2,4

Cibuľa

200

1,7

0,3

9,6

stredný (30-70)

0

1,4

Cibuľa - skorá

140

2

0,2

5,8

stredný (30-70)

0

1,3

Cuketa

80

1,6

0,4

2,1

nízky (pod 30)

0

0,9

Čakanka šalátová

90

1,5

0,1

4

nízky (pod 30)

0

1,4

Čierny koreň

260

1,4

0,4

13,3

nízky (pod 30)

0

5,3

Červená repa

200

1,8

0,1

10,6

stredný (30-70)

0

2,3

Cesnak

450

6,6

0,2

26,9

stredný (30-70)

0

0,9

Fazuľky

160

2,3

0,3

7,1

nízky (pod 30)

0

3

Fenikel

110

2,4

0,3

6,1

nízky (pod 30)

0

3,3

Hrášok

320

6,5

0,5

13,3

stredný (30-70)

0

5,2

Špargľa

90

2,2

0,2

3,5

nízky (pod 30)

0

1,8

Kel hlávkový

180

3,1

0,5

6,7

nízky (pod 30)

0

3,1

Kel kučeravý

140

4,3

0,9

2,1

nízky (pod 30)

0

3,3

Kel ružičkový

210

5,2

0,6

7,6

nízky (pod 30)

0

1,6

Kôpor

160

2,4

0,2

7,8

nízky (pod 30)

0

1,6

Chren

440

3,9

0,5

22,4

nízky (pod 30)

0

6,2

Kukurica cukrová

440

3,5

2,2

18,8

stredný (30-70)

0

0,5

Karfiol

120

2,4

0,3

4,4

nízky (pod 30)

0

1,8

Ľulok

160

1,3

0,3

8,2

nízky (pod 30)

0

2,3

Mangold listy

60

2,1

0,3

2,8

nízky (pod 30)

0

2

Melón červený

110

0,6

0,2

5

stredný (30-70)

0

0,3

Melón žltý

120

0,5

0,1

6,5

stredný (30-70)

0

0,9

Mrkva

190

1,4

0,3

9,7

stredný (30-70)

0

3

Uhorka nakladačka

50

1

0,2

1,8

nízky (pod 30)

0

1

Uhorka šalátová

70

0,7

0,2

2,6

nízky (pod 30)

0

0,9

Paprika červená

120

1,2

0,5

5,2

nízky (pod 30)

0

1,6

Paprika zelená

70

0,8

0,3

2,6

nízky (pod 30)

0

1,9

Patizóny

210

2,3

0,3

10,2

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Pažítka

210

3,3

0,7

8,1

nízky (pod 30)

0

2

Pekingská kapusta

50

1,1

0,3

1

nízky (pod 30)

0

1,6

Petržlen koreň

260

2,9

0,6

12,2

nízky (pod 30)

0

1,8

Petržlen vnať

240

3,7

1

9

nízky (pod 30)

0

5

Polníček

70

1,8

0,4

1,4

nízky (pod 30)

0

1,5

Pór

190

2,5

0,3

8,6

nízky (pod 30)

0

1,5

Paradajky

100

1,1

0,3

4,6

nízky (pod 30)

0

1,5

Reveň

80

1,3

0,1

3,6

nízky (pod 30)

0

1,4

Reďkovka

90

1,5

0,1

5

nízky (pod 30)

0

1,1

Redkvičky

80

1,1

0,1

3,7

nízky (pod 30)

0

1

Žeruška hriadková

60

1,6

0,6

0,4

nízky (pod 30)

0

3,3

Šalát hlávkový

80

1,5

0,3

2,7

nízky (pod 30)

0

0,9

Šalát ľadový

50

0,7

0,3

1,9

nízky (pod 30)

0

1,2

Šalát rímsky

70

1

0,6

1,7

nízky (pod 30)

0

1,2

Sójové výhonky

210

5,5

1

4,7

nízky (pod 30)

0

2,6

Špenát

140

3,4

0,6

4,1

nízky (pod 30)

0

2,1

Topinambury

330

1,9

0,2

17

nízky (pod 30)

0

3,5

Tekvica veľkoplodá

170

0,8

0,1

9

stredný (30-70)

0

2,3

Výhonky vojtešky (alfalfa)

100

4

0,7

0,4

nízky (pod 30)

0

1,6

Kapusta biela hlávková

120

1,5

0,2

4,5

nízky (pod 30)

0

2,7

Kapusta červená hlávková

130

1,6

0,3

6,1

nízky (pod 30)

0

3,1

 

Strukoviny nevarené - 100 g

 

Šošovica

1440

26,9

1,2

59,2

nízky (pod 30)

0

10,6

Fazuľa

1400

23,5

1,6

59,8

nízky (pod 30)

0

17

Hrach

1420

23,7

1,4

61,5

nízky (pod 30)

0

16,6

Sója

1860

43,8

23

16,3

nízky (pod 30)

0

21

 

Konzervovaná zelenina a strukoviny - 100 g

 

Biela fazuľa v paradajkovej omáčke

370

5,3

0,8

14,4

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Zeler s olejom

380

1,1

5,1

10,4

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Červená repa

140

0,9

0,3

7,8

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Fazuľové lusky

100

1,1

0,9

5,3

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Hongkong šalát (Bonduelle)

250

1,3

3,3

7,1

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Hrášok zelený

270

4,8

0,3

11

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Chilli cesnak (Horlein)

1830

3,6

40

17

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Kukurica (Bonduelle)

500

3

1,5

22,9

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Makedonská zmes (Bonduelle)

140

1,8

0,3

6

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Mrkvový šalát

140

0,8

0,1

7,4

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Uhorky

120

1

0,1

7

nízky (pod 30)

0

0,5

Paradajková šťava

80

0,8

0,1

4

stredný (30-70)

0

0,6

Paradajkový pretlak

430

2,4

0,5

23,3

stredný (30-70)

0

0,9

Sójové klíčky (Bonduelle)

60

1,5

0,1

1,75

nízky (pod 30)

0

1,6

Kapusta biela kysnutá

80

0,7

0,2

3,9

nízky (pod 30)

0

1,4

Kapusta červená sterilizovaná

270

1,6

0,2

14,9

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

 

Mrazená zelenina - 100 g

 

Baby karotka

90

0,5

0,2

4,2

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Brokolica

100

2,9

0,8

1,2

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Lahôdková kukurica

450

3,9

1,2

19,8

stredný (30-70)

0

hodnota nie je k dispozícii

Špenát Bonduelle

110

2,6

0,6

2,5

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

Zeleninová zmes (priemer)

200

2,3

0,5

8,2

nízky (pod 30)

0

hodnota nie je k dispozícii

 

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

alebo hľadajte a skúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

Už pri úvodnom a bezplatnom telefonickom rozhovore Vám povieme,

AKO UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS. 

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

REKLAMNÉ ODKAZY


  


TOPlist